Zero waste

Zero waste – køkkenet

august 29, 2018

Det tager 1 minut og 29 sekunder at læse denne tekst!

For nogle måneder siden var der tema om ‘zero waste’ i min medlemsklub ‘Enkelt Familieliv‘. Du er nu så heldig, at du får et lille uddrag af temaet her på bloggen. I dag skal det handle om køkkenet.

Køkkenet er et sted, hvor vi kan gøre rigtig meget for at spilde mindre. Gode vaner i køkkenet er vejen frem – Madplaner, struktur etc. er virkelig en god ting, hvis vi vil spilde mindre. Kig lidt rundt på bloggen og du vil finde inspiration til madplaner, struktur, oprydning i køkkenet og i køleskabet.

Der findes efterhånden en del forretninger, hvor man kan købe varer, som ikke er pakket ind i plastik. Vi er selv så heldige, at vi bor lige ved Årstidernes gårdbutik, hvor grøntsager kan købes uden emballage. En god idé, hvis man vil bruge mindre emballage er at sy små poser til varer af gammelt tøj, som ikke længere kan bruges. Man kan også købe et lagen i en genbrugsbutik og sy bæreposer og frugtposer. 

I forhold til at finde butikker, der sælger varer emballagefrit, kan jeg anbefale at man bruger denne side/ app

Selv er jeg begejstret for netop Årstiderne og Økovejen, hvor man kan få leveret frugt og grønt fra i store kasser og så er der LØSmarket, hvor man kan købe alt fra nødder, korn og mel til sæbe og øl etc. uden emballage. Desværre bor jeg ikke i nærheden, så det er noget Københavnerne må nyde godt af. 

Kompost

Kompostering reducerer vores affaldsmængde virkelig meget, og vi kan genbruge komposten som næring til vores planter og bede eller altankasser.

I dag kan man kompostere sit køkkenaffald, selvom man bor i lejlighed. Det er muligt at få kompostbeholdere, som man kan have i en lejlighed. Vi har her en lille have, hvor vi har en kompostbeholder. I køkkenet har vi en spand under vasken, som grøntsagsresterne kommes i og den tømmes naturligvis dagligt ud i kompostbeholderen.

Læs mere efter billedet.

Det, vi kan sørge for at investere i til køkkenet løbende

Det giver naturligvis ALDRIG mening at smide ting ud, som stadig kan bruges, men vi kan løbende tænke over, at de ting vi køber i fremtiden ikke er så ressourcekrævende. Det betyder naturligvis, at vi kan købe en opvaskebørste af træ med et hoved, der kan skiftes, at kludene vi bruger i køkkenet er bomuldsklude, som vi løbende kan bruge og vaske, at vi ikke køber ting i plastik, at sugerør er af glas, bambus eller metal etc. etc. Der er virkelig mange muligheder efterhånden.

Zero waste i køleskabet

Brug patentglas eller skåle med en tallerken over til at opbevare madrester i. Brug eks. beeswrap til at pakke mad og madpakker ind i. Der findes også sojaoliewrap, hvis man er veganer.

Læs mere efter billedet.

Dyrk dine egne grøntsager

En stor gave, vi kan give miljøet er, at vi begynder at dyrke egne grøntsager. Start i april med forspiring i din vindueskarm.

Vi kan dyrke egne grøntsager, selvom vi bare bor i en lejlighed! Det er muligt at dyrke grøntsager i potter, gendyrke toppe fra gulerødder, porre etc. Kun fantasien sætter grænser. 

Jeg anbefaler naturligvis, at vi bruger økologiske frø og siden samler egne frø fra de planter, vi har dyrket (så slipper vi også for at have frøposer, der skal smides ud. 

Ting der egner sig til potter: 

Spiselige blomster

Salater

Radiser

Alverdens krydderurter

tomater

Ananaskirsebær

Kartofler

Peberfrugt (indendørs)

Det er den vildeste gave til vores børn, at lade dem dyrke jorden – også selvom det bare er i en urtepotte.

På gensyn!

Har du lyst til at leve mere minimalistisk og bæredygtigt? Min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’ starter d. 2. September. Du får rabat på 900kr indtil på fredag!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.