Mad

Et minimalistisk køkken

februar 19, 2016

Hjemme hos os har vi et lille bitte køkken. Vi bor 6 mennesker på lige lidt over 100m2, så det er nødvendigt for os, at her er meget organiseret og overskueligt. Det er vigtigt for os, at køkkenet er ryddeligt og indbydende! Vi elsker at lave mad, og vi vil gerne lave sund og nærende mad til vores børn. Nu skrev jeg for nylig et indlæg, som blev læst og delt virkelig mange gange. Indlægget handlede om 10 gaver vi kan give vores børn. En ting jeg glemte i indlægget, er endnu en vigtig gave, vi kan give vores børn, nemlig at give dem sund og nærende mad! Det der motiverer os til at lave sund mad er helt sikkert, at vi har orden i køkkenet og i køleskabet. For nogle dage siden læste jeg om en undersøgelse som viser, at vi har en tendens til at overspise, når vi bor rodet og i særdeleshed, når vi har rod i køkkenet. For mig giver det mening, for jeg mener, at vores hjem afspejler, hvordan vi har det med os selv, og roder vi meget, forestiller jeg mig ikke, at det at være god ved sig selv kommer i første række. Jeg vil slet ikke lyde hellig. Jeg har selv været et stort rodehoved, og det er jo præcis derfor, at dette emne optager mig meget. Tidligere havde vi altid bunker af aviser og breve på køkkenbordet, som vi ikke tog stilling til med det samme, vi havde intet overblik over, hvad der var i skabene, og vi havde i det hele taget for meget af det hele.

I dag ser det anderledes ud. Fordi vi har et lille køkken, sørger vi for, at det er super minimalistisk, og vi har kun det, vi har brug for. Det giver simpelthen en kæmpe glæde og en masse overskud, at køkkenet er nemt og hurtigt at gøre rent, og at det altid ser ordentligt ud. Som jeg har skrevet tusind gange før her på bloggen, så giver det organiserede, overskuelige og minimalistiske hjem tid til alt det andet i livet, som er langt vigtigere end oprydning!

Her er mine fif til et organiseret køkken:

 • Stop med at købe ting, der ikke er absolut nødvendige.

Vi kan spare penge, belaste miljøet mindre og få mere overblik ved at lade være med at købe unødigt meget service, køkkenmaskiner, som ender med ikke at blive brugt etc. Når vi overvejer at købe noget til køkkenet, kan vi altid tænke over, om det er noget, vi reelt mangler, og hvor det skal stå, hvis det er nødvendigt at købe det.

 • Sorter fra.

De fleste af os har langt mere end det, vi egentlig har brug for. Vi behøver kun at have en isterningbakke, service nok til alle i familien og lidt gæster etc.

 • Hav kun de ting i køkkenet, som bruges i dagligdagen.

Køkkenmaskiner der aldrig bliver brugt fylder op og skaber rod. Når vi beholder dem, handler det ofte om, at de har været dyre, hvilket dog ikke nødvendigvis gør dem værd at beholde. Sælg, giv væk etc. og se hvor meget plads og overskud det giver. Vi kan glæde os over, at vi glæder andre mennesker med vores aflagte ting!

 • Organiser alle skabe, så alt har en plads.

Hvor tit køber vi ikke ting og finder ud af, at vi har dem i forvejen. Det hele bliver lettere, når vi laver madplaner og har et overblik over hvor mange poser ris, der er i skabet. Vi bruger ofte også en masse tid på at lede efter ting, vi ikke kan finde. Giv alt i køkkenet en plads, så tingene altid er til at finde!

 • Indret køkkenskabene og skuffer, så det giver mening i forhold til arbejdsgangen i køkkenet.

Det giver sig selv, at det gør det sjovere og nemmere at lave mad, når grydeskeerne ikke ligger nederst i skuffen, som er længst væk fra komfuret, men er lige ved hånden. Når gryderne er i skabet ved siden af komfuret, og når kanden til vand er i nærheden af vandhanen! Organiser dine ting så skærebrætter og knive i nærheden af hinanden, hav kopperne i et skab i nærheden af kaffemaskinen etc.

 • Hav ting samlet i grupper

Hav alle bageplader et sted, alle gryder et sted, alle krydderier et sted, alle kopper et sted etc.

 • Hold bordpladerne rene og fri for ting.

Køkkenet fremstår langt mere rent og organiseret, når der ikke er tusind ting, der optager pladsen på køkkenbordet. Det er også langt nemmere at gøre rent, når der ikke står dåser, og når der ikke ligger papirbunker og andet rod på køkkenbordet.

 • Hav de ting der bruges dagligt i øjenhøjde.

Det giver mening, at have det service der bruges dagligt i øjenhøjde. Det der bruges sjældnere, kan stå på hylder højere oppe.

 • Ryd op i plast og kemi

Her har vi intet plastik i køkkenet (udover en grim melaminbordplade, som var her, da vi flyttede ind). Alle vores skærebrætter er i træ, og alle grydeskeer er i træ eller metal. Jeg vil opfordre alle til udelukkende at investere i ordentlige kvalitetsting til køkkenet, som er bæredygtige. Både fordi det giver den største glæde, men også fordi det belaster miljøet mindre (og vores kroppe) end billige plastikredskaber. Brug bomuldskarklude i stedet for klude som indeholder mikroplast og brug glas, metal og træ i stedet for plastik. Køb brugt, byt dig til ting osv. i stedet for at belaste miljøet ved at købe nyt.

 • Hav et minimum af rengøringsartikler samlet under vasken.

Vi kan spare en masse penge og spare vandmiljøet for en masse kedelig kemi ved at rydde godt og grundigt op i rengøringsmidlerne. Det er et emne, jeg kommer til at tage op i et andet indlæg. Efter min mening har vi kun brug for disse rengøringsmidler i køkkenet: Eddike, citron, natron og vaskenødder. 

 • Affaldssorter

Gør noget godt for miljøet og sorter affaldet. Her arbejder vi på at nedsætte vores affaldsmængde (noget jeg også vil komme ind på i et andet indlæg). Vi komposterer eksempelvis alt vores grønne affald (vi har en kompostbeholder i haven), og vi forsøger at købe færre fødevarer, som er pakket ind i plastik. Vi prøver også at huske at have vores stofposer med i supermarkedet, når vi handler.

Vil du læse flere af mine indlæg om oprydning? De kan alle læses her!

Her kan du læse den (noget overfladiske) artikel om, at rod i køkkenet kan få os til at overspise.

Vil du have ryddet op i køleskabet, så læs indlægget her.

Er der et emne, du gerne vil have mig til at tage op, så skriv det hjertens gerne i kommentarfeltet!

Læs om min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’ her.

Opdateret for nylig96

Opdateret for nylig95-003Opdateret for nylig96-001

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Ida februar 19, 2016 at 3:55 pm

  Tak for et dejligt indlæg. Ifht ting der er pakket ind i plastic, ærger jeg mig så meget over øko varer skal være i plastik – meget ikke økologisk.. Det er så inspirerende med dine indlæg, og jeg glæder mig hver eneste gang til de stunder, hvor jeg kan læse med;-) Jeg vil høre dig til hvornår dine børn har smidt bleen og hvad du har gjort? mange børn er 3,4,5 og endda 6. Jeg har en søn på 2 1/2. Vi har læst historier på potten gennem det sidste halve år, men det er krævende, og lige for tiden kan han ubekymret gå rundt med noget i bleen indtil jeg opdager det. Som du kan høre søger jeg lidt inspiration, hvis du på et tidspunkt har tid til at svare:-)

  • Reply Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 6:51 pm

   Kære Ida!
   Tak for kommentaren. Nu har jeg jo fire unger og har prøvet det med ble i alle ender af skalaen. Mine piger har begge været hurtige. Alma smed bleen da hun lige var fyldt to år. Hun havde længe vist interesse for at sidde på toilettet, og det kom derfor naturligt. Storm var længe om at smide bleen. Han kan minde meget om det, du beskriver i forhold til din søn. Han var meget lidt optaget af, hvad der skete dernede;o) Ofte tror jeg også, at det handler om, at de ikke lige gider- de er optagede af en god leg og vil ikke forstyrres med et bleskift. Han var 3,5 år, før han smed bleen. Han gjorde det, fordi han startede i børnehave og ingen af de andre drenge brugte ble- Det blev motivationen;o) og da han først ville, så gik det ad sig selv! Min pige nummer tre smed bleen, da hun var 2 et halvt og min nummer fire bruger stadig ble. Fælles for alle er det, at vi ikke har presset det mindste. Vi har aldrig haft en potte, men har haft sådan et bræt til toilettet… Jeg har kun sat dem der, hvis de har virket interesserede. Min oplevelse er, at det kommer af sig selv- man må nok bare slappe af omkring det, selvom det er irriterende, at det tager tid for nogle børn. Jeg tror virkelig, at et af problemerne i vores del af verden, er at vi binder dem ind i så effektive bleer, at de ikke mærker, at de er våde… Martha brugte stofbleer, og det gjorde nok, at hun var lidt mere bevidst om, at hun blev våd… Hvis din dreng bruger konventionelle bleer, så er normalen jo, at det tager lidt længere tid at smide den… Personligt ville jeg nok bare slå koldt vand i blodet og se det an… nu kommer sommeren (inden vi ved af det;o) og så kan han jo fise rundt i haven med bar rompet og se hvad der sker;o)

   • Reply Ida februar 22, 2016 at 11:35 am

    Tak for at dele dine tanker og fortælle hvordan dine børn har smidt bleen. Det gav lidt ro på;-)

    • Reply Smilerynker.dk februar 22, 2016 at 11:57 am

     Skønt! I øvrigt oplever jeg indimellem, at børnehavepædagoger kan presse lidt på- hvilket måske er forståeligt nok, men ikke altid godt. Det handler måske om, at det er surt at have børn der skal skiftes- Ved det ikke, men hører i hvert fald ofte fra veninder, at der kan være et pres der. Jeg har heldigvis aldrig oplevet det i vores børnehave… Bare fuld accept af, at ting kan tage tid;o)

 • Reply Lisa februar 19, 2016 at 4:58 pm

  Endnu et dejligt og inspirerende indlæg. Tusind tak, fordi du deler. Har du mon gode ideer/erfaringer med drivhus/køkkenhave… Synes man kan købe sig fattig i frø og jord og underlige plastik-dimser til forspiring…. Med venlig hilsen Lisa

  • Reply Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 6:54 pm

   Tak for kommentaren Lisa! Ja, vi skal helt sikkert i gang. I år er det planen at få styr på vores egen have. Den trænger til en kærlig hånd. Vi har en lille bitte rækkehushave og har aldrig dyrket ret meget i den, men i år er planen, at få nogle højbede. Har du set på min gamle blog, at vi for nogle år siden havde et stykke jord: http://smilerynker.blogspot.dk/search/label/køkkenhave

  • Reply Anne februar 19, 2016 at 8:33 pm

   Hej Lisa
   Jeg kan anbefale brugte æggebakker til forspiring; det fungerer fint!
   Vh Anne

   • Reply Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 8:35 pm

    Tak for tippet!

 • Reply Maria februar 19, 2016 at 8:44 pm

  Åh Lisbeth – det glæder mig simpelthen sådan at læse dine indlæg om organisering og oprydning ! Vi har de sidste år haft en on going rutine her hjemme med at rydde ud, give væk, osv. Mest mig – for min mand er en samler (Brrr). Men jeg elsker det ! Det giver energi og overskuelighed og gør mig i godt humør.

  For to år siden hev vi samtlige overskabe ned i vores køkken. Det er i forvejen ikke specielt stort og vi mere end halverede skabspladsen. Men vi ønskede mere luft og flow i køkkenet, så ned kom de skae (og det halve af væggen, men det blev heldigvis pudset op igen). Jeg husker vi fik tonsvis med kommentarer om hvor vi dog ville gøre af alle vores ting ? Om at det ville blive frygteligt upraktisk, osv osv osv. Men fakta ér, at vi smed sindsygt meget ud der aldrig blev brugt – og de ting der bliver brugt sjældent, har vi i vores lille ‘kartoffel kælder’ hvortil der er nedgang fra køkkenet. Dernede har vi i øvrigt også lager af køkkenrulle, kasserne med julepynt, fødselsdagsgrej, vin og lign. Perfekt lille kælderrum.

  Du spørger til ønskede emner – jeg kunne ønske mig nogle flere billeder der viser hvordan i bor enkelt og organiseret, og så kunne det også være interessant med eksempler på jeres madplaner.

  God weekend.

  KH Maria

  • Reply Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 8:59 pm

   Lyder skønt! Heldigvis er det kun Storm der er samler hjemme hos os- Det er knogler og sten han samler på:o) Så skønt!
   Jeg skal prøve at blive lidt mere flittig med billeder! Og madplaner- Jeps… Det må også komme… Tak for idéer!!

   • Reply Maria februar 20, 2016 at 8:55 pm

    Haha, det er heldigvis ikke knogler min mand samler på – selvom det da ville fylde mindre end fx de der samlinger af diverse comisc blade der fylder flere reoler OG kasser på 1 salen. Suk altså. Og hurra, tak for ekstra billeder. Det er meget inspirerende 🙂 og så glæder jeg mig til madplsnerne når de kommer på et tidspunkt. Alle her hjemme elsker god mad, men ekstra inspiration kan man jo altid bruge.

    • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:23 pm

     Åh… Blade… min mand har noget med mad-blade, og det tossede er jo, at de ikke bliver læst mere end en gang;o) Men de skal jo have lidt glæder;o) Ja min søn finder altid kranier og den slags, næsten lige gyldigt hvor vi går- Jeg er ikke den største fan.

 • Reply Maria februar 19, 2016 at 9:45 pm

  Hej Lisbeth, når nu du siger at i ikke har noget plastik i køkkenet hvad bruger i så til opbevaring af feks. madrester som kommer i køleskabet ? Jeg tænker at jeg ville ha svært ved at undvære de små plastik bokse som man hurtigt lige kan komme resterne i og så i køleskabet 🙂

  Tak for en inspirerende blog
  Mvh Maria

  • Reply Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 9:49 pm

   Hej Maria! Jeg putter altid tingene i skåle med en tallerken over eller i glas. Vi har et stel, hvor skålene kan stables og der er tallerkener til, som kan bruges som låg. Jeg må altså lige få taget lidt ekstra billeder til dette indlæg. Gør det i løbet af nogle dage…;o)

   • Reply Smilerynker.dk februar 20, 2016 at 2:55 pm

    Har nu sat lidt ekstra billeder ind- Vi bruger glas, dybe tallerkner med en tallerken over og skåle, som har låg.

 • Reply Maria februar 20, 2016 at 4:30 pm

  Super smart tak for tippet og fine billeder 😃
  God weekend

 • Reply Marianne Andersen februar 20, 2016 at 9:42 pm

  Hej Lisbeth.
  Åh altså, elsker dine indlæg:) altid rammer du lige plet. Jeg får altid sådan lyst til at rydde mere op og sorterer vores ting.
  Sikke smukt og lyst jeres køkken er. Har tænkt lidt på nogle emner.. Blandt andet jeres have. Hvordan den ser ud? Hvad har du af produkter på badeværelset og hvad leger jeres børn med udenfor? Synes det er så grimt, med alt det der udendørs plastik legetøj. Jeg vil glæde mig til have indlæg og det ang rengøringsmidler.. Synes faktisk ofte jeg står og tænker… Gad vide hvad Lisbeth gør her? 🙂
  Fra Marianne

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 7:55 pm

   Åh tak;o) Så dejlig en kommentar! Jeg skal nok tænke på dine emner- det er super dejligt med lidt inspiration. Vores have er dog ikke noget at prale af og min æstetiske sans gør nok, at der pt. ikke kommer billeder af den. En lille kedelig rækkehushave… Måske en dag;o) Plejeprodukter etc. er på vej!!

   KH Lisbeth

 • Reply Anne februar 21, 2016 at 10:35 am

  Utrolig spændende tema om oprydning. Jeg blev inspireret til selv at gå igennem et par skabe. Der røg da 3 overflødige vanddunke, en gammel skåret kop, som aldrig bliver brugt en plastikbøtte, som jeg ikke anede, jeg havde (og jeg har 1000 bøtter i forvejen). Har dog længe haft et princip om ikke at slæbe mere plastik til huse pga miljøet, så det er under udfasning.
  Du skrev engang, at du er blevet vegetar. Vil du lave et indlæg om det? Jeg var selv vegetar i 11 år (pescitar de første fem år, siden lakto-ovo-vegetar i seks år), men pludselig fik jeg trang til at spise kød igen. Hvordan fungerer det i hverdagen for dig og i sociale sammenhænge? Mange hilsner, Anne

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 7:57 pm

   Kære Anne!
   Tak for idéer! Hvor dejligt, at du er inspireret til at sortere lidt fra!! Ja, jeg spiser ikke kød- Har det rigtig fint sådan. Tror dog også, at mennesker er forskellige og har forskellige behov. Måske jeg skriver lidt om det på et tidspunkt;o) Jeg har også to børn der ikke spiser kød og oplever aldrig, at det er et problem, når vi er ude;o)

   KH Lisbeth

 • Reply Line februar 21, 2016 at 11:54 am

  Inspirerende input – vi har også et lille køkken, og har heldigvis ikke akkumuleret så mange ting. Virkelig god ide at være konsekvent med at bruge skåle til opbevaring af rester! Hvad gør I når I fryser noget ned? Her bruger vi plastbøtter, men det ville være skønt at komme væk fra.

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:09 pm

   Tak for kommentar! Nu tror jeg ikke, at man skal være så bange for plastik, når det handler om at fryse ting. Det skal dog være plast med ‘kniv og gaffel’-mærke i bunden. Det er mere problematisk at komme varme ting i plast, da der så frigives stoffer- I øvrigt blev ‘den sunde drikkedunk’ testet for nylig, og den frigav problematiske stoffer, når der kom sød saft i den, så der er måske nok bare nogle fødevarer der reagerer med plastik… Jeg vil helst ikke købe ting i plastik, så vi fryser gerne i glas- tørre ting (brød ol.) i stofposer. – Snupper et par billeder af fryseren en af de kommende dage;o)

 • Reply Anja februar 22, 2016 at 5:42 pm

  Dejligt med noget inspiration – det vil være fint, med nogle flere billeder af hvad man kan nøjes med.

  • Reply Smilerynker.dk februar 24, 2016 at 8:57 pm

   Jeg skal prøve, at blive mere flittig med billederne;o) Tak for kommentaren!

 • Reply Rebekka august 2, 2017 at 3:09 pm

  Tak for en dejlig blog. Er det ikke mærkværdigt, at jeg netop modtager mail på e-boks om, at min boligforening vil begynde at modtage poser til bioaffald, netop som jeg læser afsnittet om affaldssortering i dette indlæg?!
  Jeg har gennem de seneste uger læst din blog i toget hver dag på vej hjem fra arbejde. Så har jeg motivation til at sortere, når jeg kommer hjem. Jeg har fået videregivet så mange ting, tøj og smykker, og er begyndt at mærke det kick som følger med! Det er bare så skønt med færre ting og mere luft – både fysisk og mentalt. Tak for motivation og inspiration, din blog er anbefalet til alle mine nærmeste!
  Glæder mig til dine næste indlæg.
  Vh Rebekka

  • Reply Smilerynker.dk august 9, 2017 at 11:26 am

   Sikke en dejlig kommentar! Tusind tak!! Og det lyder som et godt initiativ fra boligforeningens side;o)

 • Reply Udfordringen: 2. December – Ryd op i dit køkken – Smilerynker.dk december 2, 2017 at 7:59 am

  […] Du kan finde mit blogindlæg med inspiration til at få ryddet op i køkkenet lige her! […]

 • Reply Hvordan kan vi leve mere minimalistisk med familie og børn? – Smilerynker.dk december 31, 2017 at 9:49 am

  […] Køkken (se på hvor meget porcelæn, glas, gryder, bestik etc. i som familie reelt har brug for). […]

 • Reply Sådan får du få styr på dine madindkøb – Mindre spild, bedre økonomi etc. – Smilerynker.dk februar 22, 2018 at 11:33 am

  […] Vil du have fif til at få ryddet op i køkkenet, kan du finde dem her. […]

 • Reply Karen marts 25, 2018 at 8:27 am

  Hej Lisbeth
  Tak for inspiration og svar på spørgsmål.
  Jeg tænkte på – kan man bruge vaskenødder i opvaskebaljen? Altså til opvask i hånden..? Eller hvad bruger du?
  Kh Karen

  • Reply Smilerynker.dk marts 29, 2018 at 1:25 pm

   Det kan man. Du kan lave et opkog med vaskenødder og bruge det til opvask;o)

 • Reply Zero waste – køkkenet – Smilerynker.dk september 4, 2018 at 10:55 am

  […] vil spilde mindre. Kig lidt rundt på bloggen og du vil finde inspiration til madplaner, struktur, oprydning i køkkenet og i […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.