Bæredygtig livsstil, Zero waste

Lav dine egne naturlige rengøringsmidler

januar 23, 2020

I går viste jeg på Instagram et billede af de smukke rengøringsmidler, som jeg havde lavet i går morges. De ser så fine og dekorative ud, de er effektive, billige og uden skadelig kemi. Jeg har tidligere lavet flere indlæg omkring naturlig rengøring, så her kommer lidt gentagelse sammen med lidt nye opskrifter.

Rengøringsmidler:

Natron

Natron har bakteriedræbende egenskaber og er derfor et effektivt rengøringsmiddel. Jeg bruger det gerne til områderne omkring armaturer, hvor det er super effektivt. Bland natron med lidt vand og brug så en god skuresvamp og skrup løs.

Citron

Citron er også effektivt til at fjerne kalk omkring armaturer, og så dufter det skønt.

Du kan lægge skiver af citron omkring armaturer, lade det ligge i 10 minutter for derefter at skrubbe løs og kalken vil forsvinde.

Eddike

Eddike er det bedste rengøringsmiddel – Eddike kan bruges på fliser i badeværelset. Kom eddike på områderne, som skal rengøres – lad det sidde i 20-30 minutter og skyl af med lunken vand, mens du skrubber med en svamp.

Vær opmærksom på de forskellige eddiketyper. Du skal vælge en ren eddike, uden tilsat karamel. Du kan også bruge eddikesyre, som er eddike i en meget koncentreret form.

Castillasæbe

En sæbe, som kan bruges til alt. Det er en flydende væske, som er 100% sæbe. Den kan bruges til både krop, opvask etc. Den kan blandes med dine egne rengøringsmidler, og du kan komme essentielle olier i.

All around rengøringsmiddel: (opskrift fra foto øverst)

Dette rengøringsmiddel kan bruges til det meste. Det er effektivt mod kalk og til gulvvask:

Du bruger blot lige dele eddike og vand og masser af skal fra citrusfrugter. Du kan tilsætte lidt tørret lavendel eller rose samt et par dråber essentielle olier. Jeg er glad for olierne fra Doterra. Specielt lavendel, wild orange og lemongrass. Blandingen lader du stå og trække i 2-4 uger. Den vil til at begynde med være helt klar, men vil efter en dag begynde at blive gul i farven. Efter 2-4 uger sies blandingen og kan nu kommes på flaske, selv bruger jeg flasker med spray-tud fra de rengøringsmidler, jeg engang brugte, fordi jeg troede, at de var nødvendige. Det er ret genialt at kunne spraye det rundt omkring, hvor der trænger.

Har du ikke tid til at vente 2-4 uger, så blander du bare eddike og vand og bruger det med det samme.

Fortsættes efter billedet

Toiletrens:

Hæld klar eddike og natron i kummen, lad det stå lidt og boble og skrup så løs med toiletbørsten. Du kan afslutte med ti dråber essentiel olie fra eks. Doterra, og dit toilet vil dufte skønt. Til toiletbrættet kan du bruge ‘All around rengøringsmiddel’.

Afløb

Til rens af afløb kan du hælde natron i afløbet for derefter at hælde opvarmet eddike over. Lad det syde og boble lidt og overhæld med kogende vand. 

Glasrens:

Fire dele vand

En del klar eddike

Blandes i en sprayflaske, spray på spejlet og tør af med en klud.

Ovnrens:

Lige dele natron og salt blandes med lidt vand til en pasta. Dette fordeles ud i ovnen og på lågen og står natten over. Herefter tørres grundigt med en klud.

Opvaskemaskinen:

Det er muligt selv at lave opvasketaps til opvaskemaskinen – opskrift herfra:

1 dl. natron, 1/4 dl. citronsyre og 1 spiseskefuld opvaskemiddel.

Ingredienserne blandes og kommes i en isterningbakke (bedst med silikone, som jeg dog ikke ejer) og står i 4-5 timer. Det er normalt at blandingen hæver. 

Herefter tages de forsigtigt ud af bakken og kommes i et glas. 

Jeg vil forsøge at udskifte opvaskemiddel med opkog fra vaskenødder eller Castillasæbe – Jeg skal nok fortælle, hvordan det går. 

Rengøringsmiddel til mug og skimmel:

1 dl klar eddike

10 dråber tea tree oil

Bland, kom på en klud og lad det sidde i 20-30 min, før du tørrer af.

Fortsættes efter billedet

Til vaskemaskinen:

Brug en vaskebold eller vaskenødder til at vaske tøj med. Hvis du elsker duft og bruger skyllemiddel (som er så skidt for naturen), så kan du i stedet tilsætte et par dråber æterisk olie til vasken. Som nævnt ovenfor, vil jeg anbefale de rene essentielle olier fra Doterra.

Fortsættelse følger efter billedet

Vaskenødder:

Vaskenødder er et naturligt og komposterbart alternativ til det almindelige vaskemiddel. Det indeholder ingen kemiske stoffer overhovedet. Derfor skummer det heller ikke som de normale sæber, vi kender. Det er en ting man lige skal vænne sig til – At ting ikke behøver at skumme for at kunne gøre rent!

Vaskeanvisning tøjvask:

Put 6 nødder i en lille pose (der følger gerne en med, når man køber et kilo vaskenødder). Læg den ind i vaskemaskinen sammen med tøjet. Nødderne kan bruges 5-6 gange, når der vaskes ved lave temperaturer (30-40 grader). Vasker man ved 90 grader, kan de kun holde til en vask.

Vask ved høje temperaturer:

Når vi vasker ved over 50-60 grader, kan man lave flydende vaskemiddel af vaskenødderne.

Her skal man bruge ca.:

10 vaskenødder

1 liter vand

En flaske eller et stort patent eller syltetøjsglas, som er skoldet inden vaskemidlet kommes i.

Kog vaskenødderne i 1 liter vand i ca. en halv time. Køl af og fjern vaskenødderne. Herefter hældes væsken i glas og kan bruges i ca. 2-3 uger. Det kan bruges til både tøjvask og opvaskemiddel i køkkenet.

Opvask:

Det samme som vask ved høje temperaturer.

Kastanjesæbe:

Når det er kastanjetid kan disse samles og bruges på samme måde som sæbenødder.

Hvis man knuser kastanjer (de ikke spiselige af slagsen), kan man lave en sæbe, som kan bruges som sæbenødderne. Det opløser fedt og kan bruges til pletrensning.

Sæbenødder og kastanjer indeholder begge saponiner, en sæbelignende kemisk forbindelse (sapo er latin for sæbe).

Fremgangsmåde:

Kom 5-7 kastanjer i en god blender (hvis din blender kan gøre jobbet uden at blive ødelagt). Ellers kan du komme dem ind i et klæde og banke dem i stykker med en hammer.

Herefter kommes kastanjerne i et patentglas og overhældes med varmt vand. Lad det stå over natten.

Nu sier du det, og det er klar til brug! Brug det, som du normalt bruger flydende sæbe.

Hvis du skal vaske hvidt tøj, så er du nødt til med en virkelig god kniv af få skallen af kastanjerne af, før du laver dit vaskemiddel. Derefter samme procedure.

Tak fordi, du læser med!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.