De skønne mennesker, som læser med på min nyhedsbrev har allerede fået alle disse fif, men nu få du dem også.
Det giver så meget mening at få organiseret køkkenet, få systematiseret indkøb og få lavet madplaner, for på dette område er der for alvor tid og penge at spare. Når vi får skabt gode vaner omkring vores madindkøb, så frigiver det en masse tid til andre ting… og hvem vil ikke gerne have mere tid?
Jeg vil i indlægget her give en masse gode råd til lidt bedre planlægning.
Her er mine fif til at skabe mere struktur på madindkøbene:
- Lav madplaner hver eneste uge.
- Overvej hvad varieret kost er i din familie.
- Skab en madplan, som er fast og arbejd ud fra den – Det er det nemmeste i en børnefamilie.
- Køb ind maks. 2 gange pr. uge.
- Køb basisvarer 4 gange årligt.
- Lav et realistisk ugebudget, som du overholder.
Vores ugeplan og madplan ser således ud:
- Vi laver en madplan hver søndag – Vores madplan er for alle måltider i løbet af dagen, så vi undgår, at der pludselig mangler noget til morgenmad en dag i løbet af ugen.
- Vi handler stort ind hver søndag – Vi handler til hele ugen, spæder op med friske varer sidst på ugen (torsdag el. fredag).
- Vi har en madkonto, hvor der hver d. 1. i måneden automatisk indsættes det beløb, vi bruger på mad hver måned. Vi har begge voksne et kort til kontoen (og det er udelukkende de kort, der bruges, når vi handler mad ind.
Her er vores (rimelig) faste madplan – På trods af, at vi spiser de samme retter, så bliver de varieret på alle mulige måder. Søndagsmaden er bare eksempler. Vi laver gerne lidt mere tidskrævende mad om søndagen – Lørdag er suppedag – eller ‘spise ude-dag’ (vi prioriterer at spise ude indimellem, fordi vi nyder det):
Morgenmad:
Min mand bager hver morgen. Han sætter dej til at hæve om aftenen og bager så om morgenen, så vores morgenmad er altid hjemmebagte boller/ brød med forskelligt pålæg og smoothie.
Frokost:
Frokost er altid rester, salater eller boller fra morgenmaden med pålæg og diverse grønt. Vi køber meget sjældent færdigt brød, men bager alt selv – Kun fordi min mand er så passioneret omkring bagning. Selv er jeg totalt uinteresseret i bagning!
Budget:
Lav et realistisk budget – Jeg vil nødig give et bestemt beløb, da det er så forskelligt fra familie til familie, hvordan man prioriterer. I min familie bruger vi mange penge på mad. Det er det vigtigste for os at bruge penge på – at vi lever sundt og spiser en masse grønt!
Spar penge:
Måden at spare på er som listet ovenfor – at sætte system i indkøb, lave en madkonto, lave madplaner etc.
Udover det har jeg disse råd:
- Hav altid en indkøbsseddel med, når du handler ( med de nødvendige mængder)
- Køb færre færdigvarer
- Bag dit brød selv
- Dyrk egne grøntsager
- Spis mindre eller intet kød
En god vane:
Gør som i buddhisternes ordsprog:
‘Opvasken er en del af måltidet’.
Ryd op efter hvert måltid. Lad ALDRIG ting (beskidte tallerkner, glas etc.) stå på køkkenbordet. Det tager energien at se på roderiet på køkkenbordet .
Vil du have fif til at få ryddet op i køkkenet, kan du finde dem her.
Vil du have ryddet op i køleskabet, kan du finde råd i indlægget her.
Vil du have endnu flere råd til, hvordan du kan organisere dit køkken, dine indkøb og livet generelt, så tilmeld dig min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger‘. På workshoppen gennemgår vi alle hjemmets områder og sammen med en masse ligesindede, får vi styr på hele vores hjem.
Del gerne indlægget, hvis andre kan få gavn af det!
2 Comments
[…] Her kan du læse indlægget om, at få bedre styr på sine madindkøb. […]
[…] hvis vi vil spilde mindre. Kig lidt rundt på bloggen og du vil finde inspiration til madplaner, struktur, oprydning i køkkenet og i […]