Zero waste

Zero waste – Badeværelse og vasketøj

august 28, 2018

Vi kan alle tage små skridt hen imod at leve mere bæredygtigt. Her får du lidt forskellige fif til små skridt, der kan tages i hverdagen. Indlægget er en opdateret version af et indlæg, jeg tidligere har udgivet på bloggen. Der er tilføjet en masse råd til bæredygtig tøjvask, som har været et tema i min fantastiske klub ‘Enkelt Familieliv’. Meld dig ind her og få en hel måned gratis!

Badeværelset:

Her er lidt idéer til mindre spild på badeværelset:

Bambustandbørster

De lækre bambustandbørster sparer jorden for meget plastikforurening, og de kan komposteres efter brug. Vi har en kompostbeholder i vores lille have, hvor vi komposterer vores køkkenaffald etc.

Hjemmelavet tandpasta

Der er meget snak om, hvorvidt det er bedst at børste sine tænder med flourtandpasta eller ej. Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt for dig, men det er muligt at lave sin egen tandpasta af kokosolie, natron og ægte æteriske pebermyntedråber.

Ca. 4 spsk. kokosolie

Ca. 1 tsk. natron

15-20 dråber pebermyntedråber

Kom alle ingredienser i en lille lufttæt beholder. Det kan eksempelvis være et lille syltetøjsglas eller krydderiglas. Kokosolien skal have stuetemperatur, når det hele blandes. Kokosolie og natron har antibakterielle egenskaber.

Tandtråd

Vi bruger en tandtråd, som ikke er lavet af plastik og som kan komposteres. Mærket Maistic laver eksempelvis komposterbar tandtråd.

Shampoo bar

Frem for shampoo i en plastikflaske bruger vi nu en shampoo bar, som kan købes uden emballage. Tænk, hvor meget plastikemballage vi kan spare ved ikke at købe shampoo i flasker!!!

Jeg bruger gerne Isangs shampoobarer, men der findes mange forskellige. Håret kan også vaskes med sæbenødder eller Rasul, som er en sæbeler, der udvindes af lavajord fra miner i Marokko. Det er et produkt, som er uden kemiske stoffer, og det er godt til krop og hår, rigt på mineraler og uskadeligt for vandmiljøet.

Hjemmelavede zero waste kropsprodukter

Jeg bruger ikke længere cremer og bodylotions, som kommer fra plastikbeholdere. Jeg bruger olier, som kommer fra glasflasker: eks. mandelolie og kokosolie. Har jeg lyst til lidt duft, kommer jeg et par dråber ren essentiel olie i.

Makeupfjerner

Til at fjerne makeup bruger jeg kokosolie eller mandelolie.

Deodorant

Det er flere år siden, at jeg har brugt en købt deodorant. Jeg laver min egen af ca. 2 spsk. kokosolie og 1 spsk. natron. Det er også muligt blot at bruge citron som deodorant. Citron er bakteriedræbende, man skal dog være OBS på, at citron ikke er velegnet om sommeren, da det i kontakt med solen kan give misfarvninger på huden.

Menstruation

Jeg bruger en menstruationskop, og det har klart været en virkelig god investering. Så let og så fedt ikke at bruge penge og producere affald hver måned. Hvis ikke man har lyst til at bruge en menstruationskop findes der genanvendelige bind, som kan vaskes og bruges igen og igen – Fuldstændig som stofbleer til babyer. Jeg bruger den menstruationskop, der hedder Organicup, og den er jeg helt utrolig tilfreds med. De findes i forskelige størrelser (til kvinder, der ikke har født og kvinder, der har født). Min teenager bruger også en organicup, som kan købes i Matas.

OBS: ‘Tænk’ har netop testet menstruationskopper. Du kan finde testen her. Menstruationskoppen ‘Lunette clear’ er at foretrække.

Læs mere under billedet.

 

Zero waste rengøring:

Rengøringsmidler:

Natron har bakteriedræbende egenskaber, og er derfor et effektivt rengøringsmiddel.

Citron er effektivt til at fjerne kalk omkring armaturer, og så dufter det skønt.

Du kan lægge skiver af citron omkring armaturer, lade det ligge i 10 minutter for derefter at skrubbe løs.

Eddike er det bedste rengøringsmiddel – Eddike kan bruges på fliser i badeværelset. Kom eddike på områderne, som skal rengøres – lad det sidde i 20-30 minutter og skyl af med lunken vand, mens du skrubber med en svamp.

Vær opmærksom på de forskellige eddiketyper. Du skal vælge en ren eddike, uden tilsat karamel. Du kan også bruge eddikesyre, som er eddike i en meget koncentreret form.

Til vaskemaskinen:

Brug en vaskebold eller vaskenødder til at vaske tøj med. Hvis du elsker duft og bruger skyllemiddel (som er så skidt for naturen), så kan du i stedet tilsætte et par dråber æterisk olie til vasken.

Eddike virker også blødgørende for tøjet, fjerner dårlig lugt og kan fint tilsættes i vasken – Men vælg den klare eddike, så du ikke farver dit tøj.

Vil man virkelig gå all in i forhold til eddike, så kan man lave sin helt egen ved at købe en eddikemor – En svamp, som laver sukker og alkoholdige væsker om til eddike.

En eddikemor kan købes her..

Vaskenødder:

Vaskenødder er et naturligt og komposterbart alternativ til det almindelige vaskemiddel. Det indeholder ingen kemiske stoffer overhovedet. Derfor skummer det heller ikke som de normale sæber, vi kender. Det er en ting man lige skal vænne sig til – At ting ikke behøver at skumme for at kunne gøre rent! Det gælder også for tandpasta! På det øverste billede kan du se, hvordan sådan nogle vaskenødder ser ud!

Vaskeanvisning tøjvask:

Put 6 nødder i en lille pose (der følger gerne en med, når man køber et kilo vaskenødder). Læg den ind i vaskemaskinen sammen med tøjet. Nødderne kan bruges 5-6 gange, når der vaskes ved lave temperaturer (30-40 grader). Vasker man ved 90 grader, kan de kun holde til en vask.

Vask ved høje temperaturer:

Når vi vasker ved over 50-60 grader, kan man lave flydende vaskemiddel af vaskenødderne.

Her skal man bruge ca.:

10 vaskenødder

1 liter vand

En flaske eller et stort patent eller syltetøjsglas, som er skoldet inden vaskemidlet kommes i.

Kog vaskenødderne i 1 liter vand i ca. en halv time. Køl af og fjern vaskenødderne. Herefter hældes væsken i glas og kan bruges i ca. 2-3 uger. Det kan bruges til både tøjvask og opvaskemiddel i køkkenet.

Opvask:

Det samme som vask ved høje temperaturer.

 

Kastanjesæbe:

Nu er det snart kastanjetid, og når den tid kommer er det bare om at samle løs af de fine kastanjer. Det geniale ved kastanjer er nemlig, at de kan bruges på samme måde som sæbenødderne.

Hvis man knuser kastanjer (de ikke spiselige af slagsen), kan man lave en sæbe, som kan bruges som sæbenødderne. Det opløser fedt og kan bruges til pletrensning.

Nogle gange kan man slet ikke forstå, at der er så mange giftige og kemiske vaskemidler i denne verden, når naturen er så fuld af ting, som kan klare samme job uden at ødelægge vandmiljøet.

Sæbenødder og kastanjer indeholder begge saponiner, en sæbelignende kemisk forbindelse (sapo er latin for sæbe).

Fremgangsmåde:

Kom 5-7 kastanjer i en god blender (hvis din blender kan gøre jobbet uden at blive ødelagt). Ellers kan du komme dem ind i et klæde og banke dem i stykker med en hammer.

Herefter kommes kastanjerne i et patentglas og overhældes med varmt vand. Lad det stå over natten.

Nu sier du det, og det er klar til brug! Brug det, som du normalt bruger flydende sæbe.

Hvis du skal vaske hvidt tøj, så er du nødt til med en virkelig god kniv af få skallen af kastanjerne af, før du laver dit vaskemiddel. Derefter samme procedure.

 

Vi ses!

Har du lyst til at leve mere minimalistisk og bæredygtigt? Min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’ starter d. 2. September. Du får rabat på 900kr indtil på fredag!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mette august 28, 2018 at 5:52 pm

  Blot til info.
  Tænk har lige testet menstruationskopper og den eneste der ikke afgav kemikalier er den der hedder lunette. Jeg ved ikke hvordan det kan lade sig gøre når de burde være lavet af ‘giftfri’ medicinsk silikone, men man kan jo lige læse testen inden man invisterer…

  • Reply Smilerynker.dk august 28, 2018 at 6:08 pm

   Tusind tak for info! Øv altså!!! Ja, man tænker jo, at medicinsk silikone ikke skulle afgive kemi. Må gå ud fra, at min er dampet af efter flere års brug… Men bare øv!

 • Reply 31 dages oprydning – ryd op på badeværelset – dag 7 – Smilerynker.dk januar 7, 2020 at 8:03 am

  […] Vil du have endnu flere tips til naturlig rengøring, kan du finde et indlæg med opskrifter her. […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.