Oprydning og minimalisme

En lille garderobe

januar 28, 2016

Indlægget om oprydning i klædeskabet fik mange reaktioner. Både på bloggen her og på facebook! Det er rigtig skønt, at det inspirerer så mange, og herligt at så mange kommenterer, for selvfølgelig gør det, at det endnu sjovere for mig at dele mine tanker med jer!

Flere spurgte til hvor mange stykker tøj mine børn har, og det fik mig til at gennemgå vores hylder. Jeg fandt ud af, at jeg selv har 34 stykker tøj og ikke 37, som jeg fik skrevet!

Jeg har nederst i indlægget lavet en liste over vores tøj. Bortset fra min mands – Han er dog også meget minimalistisk og har mindre tøj, end jeg har – han har et arbejde, hvor han altid skal se præsentabel ud, og han er yderst velklædt!

Jeg blev spurgt, om jeg udelukkende køber genbrug. Jeg køber både nyt og genbrugt, og jeg forsøger at være så bevidst så mulig, om hvad jeg køber. Det skal være i ordentlig kvalitet, og det er vigtigt for mig, at produktionen har belastet miljøet så lidt så muligt – så vidt det nu kan lade sig gøre. Hele idéen for mig er, at vi bruger ALT vores tøj, at vi er velklædte, og at vi ellers fokuserer på andet end at købe!

Martha og Storm interesserer sig meget lidt for tøj, og derfor er det rigtig let at moderere. Storm vil helst gå i det samme hver dag, da det åbenbart er det nemmeste. Alma bliver snart 13 år, og for hende er tøjet mere vigtigt. Hun er den der har mest tøj herhjemme. Til gengæld holder hun selv fuldstændig styr på det, rydder op i det etc. og det skal naturligvis respekteres, at det betyder noget for hende!

Når mine børn vokser ud af deres tøj, bliver det som oftest givet til genbrug. Jeg gemmer kun det, som jeg virkelig synes, er noget helt særligt, hvilket dog ikke er så ofte. Det handler mest om ting, som er hjemmestrikkede. Det tøj kommer vi i en særlig ‘gemme-kasse’.

Tøj som udelukkende bruges om sommeren – her mener jeg primært badetøj og Storms shorts er ikke taget med på listen. Det ligger i en lille kasse og tages frem, når vejret skifter.

Hvorfor er det fedt at have lidt? Det skrev jeg lidt om i det tidligere indlæg, men vil tilføje at det naturligvis gør rigtig meget for vasketøjsmængden (og dermed den tid vi bruger på det), at vi begrænser os. Det giver overblik, det roder mindre, og det giver tid til andre vigtigere ting! Det er lettere at være lækkert klædt på, når alt tøjet er yndlings-tøj!

Vivienne Westwood siger:

“Buy less, choose well.”  

Jeg er naturligvis enig! – Det er bedre for miljøet, bedre for pengepungen og bedre for samvittigheden!

Opdateret for nylig93

Bror på halvandet år har:

5 bodystockings

3 langærmede bomuldsbluser

3 strikkede trøjer

1 vest

3 par bukser

2 sæt nattøj

1 par støvler

1 par hjemmesko

1 flyverdragt

2 huer

1 par vanter

I alt: 23 stykker tøj (plus strømper)

 

Martha på 6 år har:

5 kjoler

3 langærmede bomuldsbluser

2 nederdele

4 uldundertrøjer med korte ærmer

1 strikket bluse

2 cardigans

1 sweater til under flyverdragten

1 par bukser

1 gymnastikdragt

2 par leggins

1 flyverdragt

1 jakke

2 huer

1 par vanter

1 par vinterstøvler

1 par overgangssko

1 par hjemmesko

1 sæt regntøj

I alt 31 stykker tøj (plus en lille kasse med underbukser og strømper)

 

Storm 10 år har:

4 par bukser

4 langærmede bluser

4 t-shirts

1 vest

1 jakke

1 par overtræksbukser

1 par vinterstøvler

1 par kondisko

1 hue

1 par vanter

1 kasket

1 sæt regntøj

I alt ca. 21 stykker tøj (plus en kasse undertøj og strømper)

 

Alma 12 år har:

3 par bukser

10 bluser med lange ærmer

6 t-shirts

2 skjorter

6 kjoler

2 nederdele

1 Jakke

1 halstørklæde

1 par vanter

1 par overtræksbukser

3 par sko

1 sæt regntøj

I alt 37 stykker tøj (plus en kasse undertøj og strømper)

 

Mig 36 år:

4 par bukser ( heraf et par løbebukser)

2 nederdele

3 kjoler

7 bluser

2 cardigans

3 skjorter

1 tyk striktrøje

1 blazerjakke

2 frakker (sommer/ vinter)

2 tørklæder

6 par sko

1 par vanter

i alt 34 stykker tøj (plus en kasse undertøj og strømper)

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Christina januar 28, 2016 at 11:32 am

  Hvor skægt at se. Jeg troede egentlig ikke, at vi havde ret meget tøj, men jeg kan godt se, at vi har væsentligt mere, end I har. Børnene går jo oftest i de samme 3-4 sæt, så det er faktisk dumt, at der ligger en del tøj i deres skab, som sjældent/aldrig bruges. Jeg er lidt udfordret af, at børnene ikke synes, at det jeg synes er sødt/pænt, også er det, som de bryder sig om. Har I sportstøj ved siden af? Der står ikke badetøj, løbetøj, shorts mv. på listen?

  Oplever du ikke, at du pludselig savner tøj, som du har givet videre til genbrug? Jeg har en del gammelt tøj, som jeg ikke bruger i et par år, og en dag er det pludselig interessant igen og får come-back som yndlingstøj! Tak for endnu et inspirerende indlæg:-)

  • Reply Smilerynker.dk januar 28, 2016 at 11:38 am

   Vi har ikke sportstøj ved siden af- Marthas gymnastikdragt er med på listen, Et par af Storms bukser er træningsbukser, det samme hos Alma. Badetøj ligger i en kasse- Synes dog deres tøj kan bruges året rundt, bortset fra striktrøjer og uld…
   Jeg savner aldrig noget, når jeg har givet det væk;o)

 • Reply Camilla januar 28, 2016 at 2:49 pm

  Hei!

  Jeg lurer på om dere tar vare på tøy som barna arver av hverandre, eller om dere gir vekk alt, og skaffer nytt når barna vokser til? F.eks. at din yngste datter arver av din eldste?

  Også lurer jeg på en ting til. Vi har tre gutter, og jeg strever med å rekke å vaske klærne fort nok. Vi har valgt vekk å ha tørketrommel av hensyn til miljø/strømforbruk, men derfor får jeg bare vasket klær hver andre dag på grunn av tørkeplass. Jeg har et veldig ønske om å redusere tingene våre (og vil gjerne begynne med klærne, for skapene er så fulle, det føles så dumt!) , men syns det virker vanskelig å ha færre klær fordi jeg redd for å ikke få vasket fort nok. Dere som har så mange barn, må kanskje vaske veldig ofte? Jeg opplever at de eneste klærne som tørker fort nok er ullplaggene, men barna liker ikke så godt å bruke de om sommeren. Litt usikker på hvordan jeg skal løse det slik at det blir praktisk på alle måter. Samtidig har vi barn i barnehage og de krever 3 skiftesett med alt tøy i hyllen, noe som gjør garderoben nesten dobbelt så stor! 🙁

  Syns det er veldig imponerende å få til i en stor familie, og ønsker meg VELDIG å klare det samme. Så deilig det må være å ha så lite å styre med!

  • Reply Smilerynker.dk januar 28, 2016 at 8:25 pm

   Jeg oplever ikke at mine børn mangler noget- Måske også fordi, man ikke bare smider tøj til vask etc. når de har mindre, man tjekker lige om det kan bruges en ekstra dag… Det lyder vildt, at de skal have så meget skiftetøj i børnehaven. I min datters børnehave er de rigtig meget ude, men har jo deres gode overtøj udover tøjet- det gør selvfølgelig, at deres tøj indenunder bliver knap så beskidt i vinterhalvåret. Hun har bare nogle strømpebukser og en ekstra bluse i børnehaven.

   Om sommeren tørrer det hurtigt ude efter vask. Om vinteren tørrer jeg noget inde på snor, og må dog indimellem bruge tørretumbleren, omend jeg også prøver at spare der… Vi tjekker løbende vores strømforbrug og bruger pt. som en dansk gennemsnitsfamilie med et barn – og vi har 4… så vi bruger ikke meget strøm;o) Det er helt sikkert en god idé at få styr på tøjet. Det er jo ikke fordi, man skal have så lidt, som vi har valgt- det fungerer bare fint her, men nogle børn har måske brug for lidt mere. Min yngste bliver jo passet hjemme, så derfor er hans behov måske også lidt mindre, end hvis han var i pasning…
   Men ja, det er virkelig dejligt at have overblik!!

 • Reply Gunilla januar 28, 2016 at 3:15 pm

  Hold da op…! Jeg har rundt regnet 35-40 nederdele. Jeg elsker dem. Og jeg bruger dem..! (Og jeg har sorteret fra allerede..)

  • Reply Smilerynker.dk januar 28, 2016 at 8:17 pm

   Hvor vildt!! Jeg ville blive stresset;o) Men skifter du så nederdel hver dag i 40 dage og så forfra? Det lyder jo helt vildt for mig, som elsker lidt;o) Tænker, at du må have et stort skab, hvis du også har andet tøj…

 • Reply Anita Cathrine Karoline januar 29, 2016 at 9:05 am

  Jeg har 78 kjoler ………. pluss 3 brudekjoler …. og jeg har 17 ytterjakker ……

  • Reply Smilerynker.dk januar 29, 2016 at 10:26 am

   Ha ha;o) VILDT! Skal du giftes flere gange? Ej pjat! For mig handler livet om, at have de ting omkring os, som gør os oprigtig glade, så hvis 78 kjoler beriger dit liv, så er det jo fantastisk! God weekend!!

 • Reply Trine januar 29, 2016 at 1:08 pm

  Tak for din blog. Jeg elskede den fra første dag. …helt ind i hjertet. …virkelig….
  Dengang mine børn var hjemme havde de heller ikke ret meget tøj, men efter de er startet i institution får de et sæt rent tøj på hver dag. Måske fordi vi har en stor vaskemaskine, for der skal ret meget tøj til at fylde den op. Derfor synes jeg også at mine børn har meget tøj, ellers kommer de til at mangle, hvis moderen ikke husker at sætte vaskemaskinen i gang. Selv har jeg ikke ret meget tøj og min mand endnu mindre, men vi har ikke antal på dem. Så længe vi går med det, vi har, så tænker vi ikke så meget over det. Men børnenes fylder virkelig meget, medmindre vi får en mindre vaskemaskine, så tror jeg ikke, at vi kan gå ned i antal.

  • Reply Smilerynker.dk februar 1, 2016 at 11:53 am

   Kære Trine!
   Hvor gør det mig bare glad… Helt ind i hjertet;o) Vi har heldigvis en meget meget dejlig vaskemaskine, som kan beregne vandmængde og energiforbrug udfra hvor meget tøj der kommes i maskinen…
   Tak for din kommentar!!!

   KH Lisbeth

 • Reply Sofie januar 31, 2016 at 9:15 pm

  Høres deilig ut med mindre klær. Jeg ryddet mine egne og seksåringen sine klesskap nå, og vi klarer oss begge med lite (jeg litt mer og han litt mindre), men treåringen griser noe voldsomt, tisser seg ut og søler melk utover klærne hver eneste dag. Han har i dag 11 bukser og da må jeg ofte stressvaske på kvelden for å få det til å gå rundt.

  Uansett, takk for inspirasjon! (spesielt til å kaste de klærne som faktisk ikke har passet på ti år..)

  • Reply Smilerynker.dk februar 1, 2016 at 11:54 am

   Ja, der er en alder, hvor de svinder sig mere til…. Helt sikkert… Jeg er glad for, at du finder inspiration her!! Tak for kommentaren!!!

 • Reply Malene Poulsen februar 1, 2016 at 9:55 am

  Kære Lisbeth,
  Som altid, giver det megen stof til eftertanke, når jeg læser dine gode inputs…. jeg læste for nogle dage siden dine indlæg om at eje mindre og specielt bed jeg mærke i dine indlæg omkring garderobe og tøj… det har jeg så gået og tygget lidt på.

  Jeg er derfor stolt over at kunne fortælle, at min mand og jeg tilsammen har fjernet 65 stykker tøj fra vores garderober (altså kun min mands og min, drengenes har vi ikke gennemgået endnu). Og min mand er i dette øjeblik på vej på genbrugsstationen med det. Der var virkelig meget lækkert tøj imellem… blandt andet 2 flotte og næsten nye habitter af min mands, en lækker lang uld frakke, blazere og kjoler og silkeskjorter fra min garderobe. MASSER… Jeg tænker for min del af garderoben, så er den stort set halveret. Måske +/- en smule… men det er en skøn fornemmelse at åbne skabet og se ALT det plads. Og det føles rart at tænke på, at andre nu kan få glæde af det… det hang jo alligevel bare og blev aldrig brugt. Meget af mit tøj var noget jeg engang kunne passe (pre-flere-kilo!) og jeg har nok gemt det ved tanken om “HVIS nu jeg taber mig” eller “HVIS nu jeg bliver inviteret til netop DEN slags fest igen…” Og det er jo ret tåbeligt. For det glæder jo ingen og roder og støver af Hellerup til. Så nu er det sendt videre, forhåbentligt til andre glade aftagere og jeg er blevet lidt mere FRI. En lille smule i hvertfald…

  Hvis jeg bliver rigtig modig, kan det være jeg gør samme øvelse i mine køkkenskabe. Men det bliver straks langt sværere… det går faktisk op for mig, i dette øjeblik, HVOR knyttet jeg egentlig er til mine køkkenting! Så det bliver nok kun hvis jeg bliver RIGTIG modig 🙂

  Kærligst Malene-som-er-65-stykker-tøj-lettere 🙂

  • Reply Smilerynker.dk februar 1, 2016 at 11:55 am

   Det er simpelthen så vidunderligt at høre! Det føles vildt at skille sig af med dyre ting, men det giver SÅ MEGET MENING;o) Måske et lille køkkentema må komme op;o) Kram til dig!!

 • Reply Sådan får jeg mine børn til at holde orden – Smilerynker.dk februar 23, 2016 at 4:55 pm

  […] af klædeskab – Vi har som beskrevet her tidligere valgt at have så lidt tøj, at der er fint plads til udstilling af lego på de nederste […]

 • Leave a Reply