Børn skal på alle måder støttes i at lege og være kreative. Legen er en helt igennem magisk og fantastisk ting! Børn lærer, udvikler sig og bearbejder ting gennem leg, så det er umådelig vigtigt at skabe omgivelser, som giver dem de bedste muligheder for at lege. Både forældre og pædagoger skal give børn fred og ro til at lege uden indblanden, og efter min mening bør vi begrænse de voksenstyrede aktiviteter i børnehaven, i livet generelt og tiden, vores børn bruger på det digitale legetøj som iPads, computer etc. Det er så vigtigt med balance – at vi både styrker vores børns motorik, fysik etc. og ikke kun den intellektuelle side, som der desværre er en tendens til i vores samfund i dag med læreplaner og voksenstyrede læringsaktiviteter i børnehaverne. Jeg mener, at børn i børnehavealderen primært har brug for at lege, være aktive og få styrket de kompetencer frem for det fokus, der er på at forberede dem til skolelivet og voksenlivet. Naturligvis skal børn forberedes til livet i skolen, men først skal de forstå verden, og det gør de bedst ved at sanse gennem leg og efterligning af gode og forbilledlige voksne.
Så lad dem lege!
Det er min erfaring, at børn ikke har brug for ret meget for at lege. Hvis vi har tillid til, at de selv kan, og hvis vi ikke forstyrrer, så leger de med det, de kan finde!
Jeg har tidligere skrevet lidt om at rydde op på børneværelset, men i dette indlæg vil jeg fokusere lidt mere på, hvordan vi kan inspirere vores børn til at holde orden, og hvordan vi hjælper dem til at rydde op. Som jeg har skrevet før, så handler det naturligvis om, at vi må starte med os selv. Vores børn efterligner, det vi gør, så kan vi forældre ikke finde ud af at holde orden og begrænse os, så er det med allerstørste sandsynlighed heller ikke let for vores børn.
Hvorfor er det vigtigt for børn at lære at rydde op?
Fordi det handler om at have et ansvar for sine egne ting, at tage hensyn til andre og være vigtig i fællesskabet i familien. Det handler naturligvis også om, at de færreste børn trives med rod omkring sig. De leger bedre, er mere aktive og sover bedre i et værelse, som ikke er fuldstændig proppet og flyder med legetøj. Naturligvis skal børneværelset ikke være fuldstændig klinisk, der vil rode i løbet af dagen, men der skal aldrig være statisk rod i et børneværelse.
Hvor tidligt kan børn begynde at rydde op?
I forhold til at inspirere sine børn til at rydde op og holde orden, så er det selvfølgelig godt at begynde tidligt. Det er rigtig godt at gribe børnenes naturlige trang til at efterligne, som er stærkest hos dem i de første 2-3 år. Når vi leger med klodser eller bondegårdsdyr, kan vi sammen hjælpes ad med at putte det i kasserne efterfølgende. I Marthas børnehave synger de den sødeste lille ‘ryd-op-sang’, når det er tid til oprydning:
‘Pling plingeling, hver tar´en ting, rydde op og lægge ned, alle børn må være med…’
Sangen får straks alle børnene til at gå i gang med oprydningen.
Alt skal have en plads
I hjemmet er det naturligvis vigtigt, at vi sørger for, at alle vores børns ting har en plads. Det er virkelig en forudsætning for at rydde op og have orden, at man sammen med barnet har fundet plads til alle ting. Er der ikke plads til alt, uden at det hele er stuvet sammen på upraktiske faconer, så giver det sig selv, at der må sorteres fra. Begrænsningens kunst er efter min mening en gave, at give vores børn. De fleste børn har virkelig meget legetøj, og det giver desværre gerne den modsatte effekt end den ønskede. Vi ønsker at glæde med masser af legetøj, men legen kvæles i alt for mange valgmuligheder og rod. Kvalitet frem for kvantitet er mit motto – også når det gælder legetøj.
Større børn kan selv
Hvis vi forældre har gjort forarbejdet ordentligt (dvs. sørget for at alt har en plads, og vi har vist dem, hvordan man rydder op), så kan de ældre børn (fra 6-8 årsalderen) selv klare oprydningen, og de vil også mærke, hvor dejligt det er, at have orden omkring sig! Vi kan hjælpe en lille smule på vej, så det ikke er for uoverskueligt, men gennemgående må vi have tillid til, at de selv kan.
Efter besøg
Når børnene har haft legekammerater på besøg, er det en god idé, at man slutter dagen af med, at børnene lige rydder op i de ting, de har leget med. Det er en rigtig dårlig idé, at sige ‘Vi klarer det, når X er gået hjem’, og så gøre jobbet for børnene. Når vi voksne overtager, lærer børnene, at det er lige meget, hvor meget de roder, for der kommer altid en og rydder op efterfølgende. De lærer ikke at tage ansvar, tage hensyn og de får ikke selvtilliden og succesfølelsen ved selv at klare en opgave.
Ryd op sidst på dagen
Dette kan lyde mærkeligt for nogle, men jeg oplever ofte, at børn går fra den ene leg ind i den næste – og så tilbage igen. Derfor kan det ofte være godt ikke at have travlt med at sige: ‘Nu må du lige rydde op her, før du går videre til det næste’. Det kan desværre stoppe noget meget fint! Det er selvfølgelig altid en vurderingssag, og man må mærke efter, om det er en god idé, at barnet rydder op med det samme eller venter lidt…
Her er mine tips til at skabe gode vaner i forhold til oprydning:
- Moderer mængden af legetøj, så det er overskueligt for børnene.
- Ryd op sammen med de yngste børn og vis, hvordan man gør – Så kan de selv klare det, når de bliver ældre.
- Hav kasser til de forskellige typer legetøj, så det er lige til at gå til.
- Skab en vane med at rydde op på værelset og lufte ud før sengetid, så børnene lægger sig til at sove i et roligt og ryddeligt værelse. Det skaber absolut de bedste forudsætninger for en god søvn.
- Sorter ofte i legetøjet sammen med børnene (specielt ved fødselsdage og ved juletid, så der er plads til nye ting).
- Spørg ofte børnene, hvad de kan undvære, og hvad der kan gives væk. Det kan virkelig overraske, hvor let nogle børn har ved at give slip på ting.
- Gør oprydning til noget rart. Hvis vi viser, at vi selv synes om at rydde op, vil det smitte af på vores børn.
Du kan læse mit andet indlæg om oprydning på børneværelset her. Det siger mere om, hvorfor jeg synes, at det er vigtigt, at vi begrænser os i forhold til mængden af legetøj.
Jeg mener, at det vigtigste er, at vi forældre er gode forbilleder i forhold til vores materielle ting. Hvis vi voksne viser vores børn, at vi som mennesker ikke er bedre eller mere værd, fordi vi har nogle specifikke materielle ting, vil vores børn i højere grad få selvtillid og finde værdi i de fantastiske og unikke mennesker, de er.
Billeder:
Øverst – 1. Detalje fra Almas værelse. Alma er 12 år og går meget op i værelsesindretningen. Hun har fuldstændig adopteret den minimalistiske livsstil og bor meget sirligt og med få ting. Hendes begrundelse for at have få ting er, at hun så ikke skal bruge tid på at rydde op – Så kan hun bruge tid på at tegne i stedet!
2. Marthas afdeling. Martha er 6 år og deler værelse med sin bror Storm på 10 år. Alt hendes legetøj er i den hvide kommode. Udover det, har hun en kurv med dukker og bamser, en bondegård der står i stuen og en kurv med bondegårdsdyr.
Billeder herunder: 1. Storms seng og skabe til stensamlinger og kranier – tanken er at tapetet skal hives ned, så det er knap så tøset. Værelset har tidligere været voksensoveværelse. Storms søde veninde komplimenterede tapetet, og derfor vil Storm indtil videre gerne beholde det… Fnis!
2. Udsnit af klædeskab (desværre er de ikke så kønne indvendig) – Vi har som beskrevet her valgt at have så lidt tøj, at der er fint plads til udstilling af lego på de nederste hylder. I den anden side af skabet, hvor der er en bøjlestang, står Storms kasser med lego i bunden.
Vi har ganske lidt plastiklegetøj – Lego, disse dinosaur og lidt sylvanien-dyr.
Billede herunder: Fra Almas værelse
Herunder – Bror og Alma
Legetøj i Marthas skuffe
Herover: Marthas bondegård, dyr og klodser – Klodserne er pt. i ‘rotation’ – som jeg også skrev om i dette indlæg, så de er på loftet, men mon ikke Bror snart er klar til dem?
En af Almas fine tegninger – min yndlingstegning, som hænger indrammet i stuen.
4 Comments
Det er så flott å lese innleggene dine!!
Gleder meg til hvert nytt, og har inspirert til sekkevis med klær og leker til gjenbruk.
Hvor er det bare dejligt at høre!!
Tak for dine dejlige indlæg Lisbeth. Jeg bliver utrolig inspireret af dig.
Jeg synes det er svært at begrænse legetøjet herhjemme. Mine børn har ufatteligt svært ved at skille sig af med deres ting og til hver jul og fødselsdag kommer der lidt mere til samlingen.
Min store dreng har:
LEGO; LEGO OG LEGO – umuligt for ham at skille sig af med og det fylder
Klæd ud tøj fra MAuss og middelalderfestival fylder to hylder i skabet
1000 kaplaklodser
Ostheimer ridderborgen der fylder en kæmpe pilekasse ud
Trævåben og sværd
Skattekiste
Min mellem dreng har
En kæmpe kasse med Duplo
En kasse med magna-tiles
trævåben og sværd
Skattekiste
Min datter har
Trækomfur
En kasse med OStheimer dyr og mennesker
Hestestald fra Ostheimer
Grimms dukkehusdukker og møbler
dukker og bamser
I deres fælles skab er der lidt spil og en del af Grimms store smukke træpuslespil, forskelligt tegnegrej ……
ALT deres legetøj bliver brugt og jeg har også rotationsordning med udskiftning fra kælder, men jeg synes de har MEGET om end det er af god kvalitet.
Nogle råd?
Tilsidst: Vi læser meget herhjemme og ofte 30 minutter per barn dagligt – i ferier og weekender mere. Jeg har en STOR svaghed for bøger og samler næsten på børnebøger – nogle forslag?
kh. Katrine
Kære Katrine!
Tak for kommentaren. Jeg tror altid, at det er en balancegang, hvor man må mærke efter om alle tingene virkelig giver glæde i hverdagen. Her har vi valgt, at de ikke skal have så meget. De trives alle godt sådan- Vi bor så småt, at det ville blive et irritationsmoment, hvis de havde rigtig meget. I forhold til bøger- Så har det været et af mine egne store emner- men jeg har skilt mig af med så meget, at vi faktisk har brug for mindre reoler;o) Der er jo biblioteker, så det er altid muligt at låne gode bøger. Nu har jeg det jo sådan, at jeg på mange måder har lyst til at løsrive mig fra ting- Jeg samler derfor ikke på noget, fordi jeg hurtigt føler, at man pludselig køber uden helt selv at have kontrol…
Fedt, at du læser så meget med dine unger! Det er simpelthen en kæmpe gave til dem!
KH