Børn, Forældreskab, Småbørn, Workshops

10 gaver vi kan give vores børn

februar 8, 2016

Skab en forudsigelig hverdag

Vores verden er i konstant forandring, og i de fleste jobannoncer står der, at man skal være omstillingsparat. Jeg mener, at vi skaber de mest robuste børn ved at skabe en rolig og forudsigelig hverdag i de første år. Det lille barns udvikling er dybt afhængig af, at have voksne omkring sig, som er bevidste om, hvor vigtigt det er at skabe ro, vaner og genkendelige rammer. Når børn er trygge, får de på sigt meget nemmere ved at håndtere livets udfordringer.

Sæt grænser

For et barn giver det tryghed at vide, hvor grænserne går. Hvis ikke der er klare grænser, giver det usikkerhed og utryghed. Det er kærlighed at sætte grænser, også selvom det kan være rigtig svært at finde ud af, hvordan man får sat de rette grænser. Det er uden tvivl en stor hjælp, at skabe en rolig og forudsigelig hverdag uden for mange valgmuligheder. Jeg tror på, at grænser findes i rammer og forudsigelighed.

Lyv ikke om verden, men fortæl på en måde der tager hensyn til barnets alder og modenhed

Der sker rigtig meget ubehageligt i verden lige nu, og det er helt sikkert en balancegang at finde ud af, hvordan vi får formidlet de store og svære ting til vores børn på en god måde. Sagen er jo den, at vores børn vil høre om disse ting – hvis ikke fra deres forældre så fra andre. Jeg mener aldrig, at vi skal lyve for vores børn, for de ser lige igennem os og mærker, når vi ikke fortæller sandheden. Dog er det min oplevelse, at en del forældre ikke sætter ret mange grænser i forhold til, hvad deres børn skal præsenteres for. Jeg mener, at vi alle er i et fællesskab. Derfor er vi nødt til at tænke over, hvad vores børn eksempelvis skal se i TV, hvilke computerspil de skal spille og hvor detaljeret, vi vil fortælle dem om verdens grusomhed. Skal 10-årige se TV-avis? Skal de spille computerspil, som ikke er egnede for børn under 18 år? Skal børn se, lige hvad de vil på youtube? Det er netop nogle af de spørgsmål, jeg oplever, at nogle forældre ikke tager stilling til. I min søns klasse er der meget delte meninger om, hvad børn i 10-årsalderen skal præsenteres for. For mig er det logik for burhøns, at børn ikke skal se TV-avis. Billederne er alt for voldsomme for børn, og det er efter min mening problematisk, at man ikke sætter grænser på det område. I forhold til computerspil er det også et emne, som bliver taget op. Nogle drenge i klassen spiller et dybt voldeligt spil, som har en aldersgrænse, der hedder 18 år. For mig giver det ikke mening at lade børn spille noget, som nogle eksperter har vurderet ikke er passende for mindreårige. I forhold til youtube, så har min søn set nogle film, som har været så ubehagelige, at han ikke har kunnet sove om natten. Film som han er blevet præsenteret for hos kammerater. Problemet er i min optik, at når vi forældre ikke sætter grænser eller tager stilling i forhold til TV, voldelige spil etc. så udsætter vi også andre folks børn for disse ting. Børn deler med hinanden, og vi forældre BØR altid være deres filter, og vi BØR tænke over, at vi er i et fællesskab, og derfor også har et stort ansvar overfor andre.

Giv barnet opgaver der passer til dets alder

Jeg mener, at det giver vores børn selvtillid, at vi forventer noget af dem. De skal vide, at de er vigtige i familien og har en betydelig rolle. De skal vide, at deres hjælp ikke kan undværes. Børn vokser, når de får opgaver og har et ansvar i familien. Det behøver ikke at være store ting, men bare det at hjælpe med madlavning, dække bord og tømme opvaskemaskinen, er opgaver, som man sagtens kan forvente af sine børn. Det er efter min mening ikke de opgaver, vores børn skal have lommepenge for. Det er nemlig de opgaver, man kan forvente at samarbejde omkring, når man er i en familie.

Giv barnet ro

Springgymnastik mandag, svømning tirsdag, ballet onsdag, legeaftale torsdag etc. Rigtig mange børn har et virkelig stramt program, som ikke lader meget tid til overs til bare at være og mærke sig selv. Det er ok, at børn keder sig. I kedsomheden kan mange vidunderlige og kreative ting opstå. Med de lange skoledage efter den nye skolereform, er det efter min mening vigtigt, at børn har plads og rum i skemaet til at lave absolut ingenting!

Lyt uden at løse barnets problemer

Vi forældre ønsker, at vores børn er så glade som overhovedet muligt. Indimellem kan det have den lidt kedelige effekt, at vi konstant forsøger at løse alle deres problemer. Det er efter min mening langt vigtigere at lytte og rumme vores børns følelser i stedet for altid at problemløse. Når vores børn fortæller, at de har haft en dårlig dag, at de aldrig har nogen at lege med eller lignende, er det ufattelig vigtigt, at vi ikke siger ‘Ej, det har da været en skøn dag!’, og ‘Jamen i går legede du da med William!’. Vi hjælper vores børn, når vi anerkender deres følelser og hjælper dem igennem dem. Indimellem har vores børn brug for bare at høre, at vi forstår dem og deres følelser. Man kan i stedet sige: ‘ Ja, jeg kan godt forstå, at det er hårdt at have det sådan!’ og så lytte uden at råde (og naturligvis uden at ynke).

Lad barnet klare tingene selv

Vi gør vores børn en kæmpe tjeneste, når vi lader dem klare tingene selv. Det styrker naturligvis deres selvtillid, når de får succes-oplevelser. Måske de bare har brug for en lille smule hjælp til at tage tøjet på, men kan klare det sidste stykke selv? Det gælder på alle områder, både store og små – At tage tøj på selv, at cykle i skole alene, at lege ude uden overvågning, at cykle over til en legekammerat alene, at håndtere konflikter selv etc. Vi kan hjælpe dem på vej, men vi skal ikke gøre arbejdet for dem.

Læs en godnathistorie

Det siger næsten sig selv, at det er en gave, at læse bøger for sine børn. At have et dejligt øjeblik sammen omkring en god bog er herligt. Det at læse bøger er helt anderledes end at se fjernsyn sammen. Barnet skaber selv billederne, fantasien bliver vagt til live, og vi har et fællesskab omkring oplevelsen.

Vær tilstede og tilgængelig

I medierne bliver der skrevet enormt meget om nærvær. Hvad er ægte nærvær? Min oplevelse er, at forældre gør et kæmpe stykke arbejde. Jeg har gennem min uddannelse til Steiner-pædagog været i praktik i flere institutioner, og jeg har igennem flere år arbejdet i forskellige børnehaver. Min oplevelse har altid været den samme. Forældre kæmper for at have tid sammen med deres børn. De kæmper for at gøre det så godt som overhovedet muligt, og de gør rigtig meget for at være kærlige, gode og nærværende forældre. Jeg mener ikke, at vi forældre skal være tilgængelige hele tiden. Det er ikke muligt. Det vigtigste er, at vi er autentiske og gode forbilleder. Vi må gerne tjekke mobiltelefonen og være optagede af andet end vores børn, men vi kan sørge for at skabe øjeblikke i løbet af dagen, hvor vi er 100% til stede. Vi kan sørge for at spise vores måltider sammen. Vi kan sætte god tid af om morgenen, så vi kan sidde sammen. Vi kan lave et lille eftermiddagsritual med te og lægge telefonen på hylden imens, for derefter at lade børnene lege for sig selv. Vi kan skabe hyggeligt samvær omkring madlavningen, gå en lille aftentur etc.

Gør ting, der gør dig glad

Det er så vigtigt, at vi forældre gør dejlige ting for os selv. Det giver os overskud at tage os af os selv. Vi bliver bedre forældre og har mere overskud til vores børn, når vi gør ting, som giver energi. For mig er det 5-10 minutters meditation hver aften, at skrive blogindlæg, at gå en tur alene, at læse bøger, der ikke handler om børneopdragelse, at spise sen aftensmad med min mand, efter børnene er lagt til at sove etc.

Nogle af disse emner, vil jeg tage op på min workshop, som kommer til at finde sted i København i foråret.

Tak fordi du læser med!

Følg mig på facebook!

1111 - 1

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Malene februar 8, 2016 at 9:31 am

  Kære Lisbeth,
  Endnu engang et plet skud fra dig…. jeg bliver så glad og tryg når jeg læser dine gode indlæg. For de er lige i skabet – helt igennem gode råd, som man kan læse og tage til sig UDEN at sidde med dårlig samvittithed og følelsen af “Gud hvor gør jeg det også dårligt det hele og gad vide om mine unger bliver HELE mennesker når de bliver voksne…” og bla bla bla. Jeg ved at være så led og ked af, at hver eneste artikel om børn og opdragelse på de sociale medier konstant er med til at fortælle mig hvor forkert jeg gør altting. Børnepsykologer og eksperter og Gud-og-hver-mand fortæller os småbørnsforældre, at vi gør SÅ mange ting forkerte og at det er SÅ skadeligt for barnet…. og de er ikke engang enige. Ikke altid i hvertfald.
  Derfor er det dejligt befriende og berigende at læse indlæg fra dig – du råder og fortæller ærligt om jeres eget liv. UDEN at fordømme og give dårlig samvittighed… og DET kan jeg bruge til noget. Det kan jeg “tage ind” og forsøge at forankre i vores egen familie.
  Endnu engang – TAK for det 🙂

  Kærligst Malene

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:19 pm

   Søde Malene! Det gør mig virkelig glad;o) Ingen skal have dårlig samvittighed, for vi gør jo alle vores bedste!!
   Dejligt, at du bliver inspireret!!

 • Reply Camilla februar 10, 2016 at 11:25 am

  Hei!

  Jeg liker så godt å lese på din nettside. Du inspirerer så mye! Et lite boktips, om du ikke har lest den: Rhonda Hetzel “Down to earth – a guide to simple living”. Vet ikke om du har så mye bruk for tipsene, du gir jo dine egne tips. Men det er uansett en fin bok å lese.

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:14 pm

   Så mange tak for tippet. Vil tjekke bogen;o) Det er altid rart med inspiration!

 • Reply Marina / cand.mor februar 10, 2016 at 11:40 am

  Dejligt, dejligt indlæg… Og som Malene skriver, man bliver glad og tryg, når man læser dine ord. Det må være dejligt at være barn hos jer.

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:14 pm

   Så sødt skrevet!! Tak!!

 • Reply Kristine februar 11, 2016 at 8:58 am

  Skønt indlæg 🙂 og hvor giver jeg dig ret i det du skriver. Jeg er helt enig i dig med at børn ikke skal have lommepenge for at tømme opvasker eller dække på bordet, da det er en del af at være en familie, men har du forslag til hvad de så kan tjene lommepenge ved? Nu er min datter kun 15 måneder, så det er ikke helt aktuelt med lommepenge endnu, men hun er allerede en lille hjælpsom pige 🙂

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:16 pm

   Tak;o) Her giver vi lommepenge for de ting der er ud over det sædvanlige- Alma vil gerne spare sammen til noget lige nu. Hun tjener penge ved lidt ekstra opgaver som at gøre rent på badeværelset. Det er ellers ikke en opgave, jeg giver ungerne:o)

 • Reply Kvalitøj februar 15, 2016 at 4:15 pm

  Rigtig mange virkelig gode pointer, som du bringer på banen. Man kan fornemme at du føler stærkt for, hvad dit barn bør udsættes for og hvornår (med hensyn til det du skriver om ikke at lyve om verden) og jeg tror faktisk det er et punkt hvor mange forældre er meget uenige med hinanden. Noget som egentlig ikke var så slemt, men stadig synd, var dengang den ene af mine de små kom grædende hjem og troede at verden skulle gå under fordi der var et sort hul – på grund af den partikelaccelerator der var så meget tale om. Der var ikke så stor forståelse for hvad der helt præcist foregik, men hun havde da forstået det mest gennemgående og det var at det ikke var godt, mente hun og hendes venner bestemt! Suk… Det tog lidt tid at forklare det. Hvor fik hun det fra? En af sine kammerater selvfølgelig, og det er jo ikke engang de negative ting, bare oplysning!

  kvalitetstoej.dk

  • Reply Smilerynker.dk februar 21, 2016 at 8:17 pm

   Nårh;o) Børn de suger virkelig til sig, og ting de hører fra kammerater kan pludselig blive meget store! Min dreng kan også bekymre sig om de meget store emner! Tak for kommentaren!

 • Reply Ryd op i køkkenet – Smilerynker.dk februar 19, 2016 at 3:19 pm

  […] Nu skrev jeg for nylig et indlæg, som blev læst og delt virkelig mange gange, som handlede om 10 gaver vi kan give vores børn. En ting jeg glemte i indlægget, er endnu en vigtig gave, vi kan give vores børn, nemlig at give […]

 • Reply Skal børn skamme sig, når de gør noget forkert? – Smilerynker.dk februar 25, 2016 at 9:03 am

  […] Naturligvis er vi forældre bare mennesker. Vi fejler, vi får dårlig samvittighed osv. Det er en del af livet. Det vigtigste er, at vi er autentiske, at vi er kærlige og skaber øjeblikke, hvor vi er helt tilstede og nærværende. Vi kan starte med, at øve os i de ting, jeg har skrevet om i dette indlæg. […]

 • Reply Workshop – Hverdag i balance – Smilerynker.dk marts 2, 2016 at 11:07 am

  […] Workshoppen tager udgangspunkt i de ting, jeg skriver om på bloggen og specielt ‘de ti gaver vi kan give vores børn’. […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.