Vendepunkter – Da jeg besluttede, at mine materielle ting ikke skulle betyde så meget…

januar 17, 2016

Vi oplever alle vendepunkter i vores liv. De steder hvor en eller anden oplevelse gør, at vi ikke kan vende tilbage, til det der var før. I dag vil jeg fortælle om, da jeg besluttede, at mine ting ikke længere skulle eje mig. Eje er måske så meget sagt, men i hvert fald mistede jeg lysten, at mine materielle ting skulle have så stor betydning. De ting jeg har i mit liv skal give mening og glæde, alt det andet giver jeg slip på, og der er nogle oplevelser der har gjort, at jeg har det sådan.

Da min mand og jeg var først i tyverne, boede vi i et halvt år i en indianerfamilie i Guatemala. Det var en helt fantastisk og livsændrende oplevelse. Vi oplevede så meget venlighed og kærlighed. Vi blev taget imod med åbne arme af en helt fantastisk familie, som ikke havde ret meget materielt. De boede i et lille hus med betongulve og bliktag. De havde ingen af de ting, vi tager for givet! Alligevel havde de så meget hjerterum, og vi lærte så meget i tiden, hvor vi boede hos dem. Da vi kom tilbage til Danmark, havde jeg i lang tid svært ved at finde mig til rette. Jeg syntes, at vi danskere var så forkælede, og jeg havde svært ved at rumme brokkeriet over, hvad jeg på daværende tidspunkt syntes var ligegyldigheder. Tiden gik og jeg blev mig selv igen. Jeg gik op i modetøj og sko (og selvfølgelig en masse andre ting), som jeg før havde gjort og levede videre, som de fleste andre. Så blev jeg gravid, og da jeg fik min søde lille pige i armene, kom lidt af Guatemala tilbage til mig. Alma blev det vigtigste, og jeg bar hende hos mig i et stykke stof, som min indianermor havde båret sine børn.

Et års tid efter at vi havde fået endnu et barn, var vi på en dejlig ferie i Frankrig. Vi havde lejet en villa i nærheden af Nice, og det var en skøn ferie! Vi gik ture langs vandet, og jeg med min Louis Vuitton-taske over skulderen. Jeg købte dyre solbriller, og vi levede det gode liv. Det syntes vi i hvert fald den gang. Den sidste nat inden hjemrejsen var der indbrud i huset, mens vi lå i vores senge. Det er en af de mest ubehagelige oplevelser i mit liv, og jeg vil ikke gå i detaljer, men den oplevelse har naturligvis ændret mange ting for mig. Jeg er typen, som altid vælger at vende tingene til noget positivt, og den oplevelse har gjort, at jeg ikke ønsker, at have materielle ting, som jeg vil blive alt for ked af at miste. Det vigtigste var naturligvis, at vi kom ud af det uden, at nogen af os kom noget til, men jeg husker tydeligt den følelse, jeg havde i lufthavnen, da vi var på vej tilbage til Danmark. Jeg følte mig nøgen og meget udsat. Jeg følte, at nogen havde taget noget af min identitet fra mig. Det var en meget ubehagelig følelse. Da jeg lå i min egen seng hjemme i danmark, besluttede jeg, at jeg ikke længere ville være så afhængig af materielle ting. Det kan lyde som om, at jeg lod indbrudstyvene vinde, men sådan føler jeg det slet ikke. Beslutningen har gjort, at jeg ikke har det samme forhold til mine ting som tidligere, og det er en rigtig god følelse. Jeg kan give ting væk uden de store overvejelser, og mine ting er bare ting, som hjælper mig igennem livet, de er ikke livet!

I forhold til at rydde op i mine ting, så er det kommet lidt senere. Det er kommet snigende, og for hvert barn vi har fået, har vi skilt os af med en god portion ejendele. Det har givet så meget mening at forenkle og leve simpelt, fordi vi ønsker at have tid i stedet for ting. Da jeg stødte ind i Karen Kingstons ‘Ryd op i dit rod med feng shui’, fik jeg virkelig tyndet ud. Bogen var en øjenåbner og gav god inspiration. I de senere år, og specielt efter Brors fødsel, er det gået op for mig, at jeg har brug for at gå endnu dybere. Det vidunderlige er, at jeg oplever, at det inspirerer alle omkring mig. Jeg har fundet ud af, at der er en hel gruppe af mennesker verden over, som deler mit syn, som kalder sig minimalister og også går imod hele ‘køb-og-smid-væk-kulturen’. Det er rart at opleve den lethed det giver, når jeg skiller mig af med ting, og når der ikke er rod der fylder, kan jeg fokusere på andre ting i mit liv. Det er rart at købe ting, fordi jeg har brug for dem, og ikke fordi de råber: “køb mig, køb mig!”. Det er mig der bestemmer…!

I dag har jeg kun tre materielle ting, som jeg ville være ked af at miste – Heldigvis kan de tre ting erstattes:

Min computer, mit kamera og min cykel!

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply helle januar 17, 2016 at 11:59 am

  vil du ikke savne din vaskemaskine eller komfur ved man kan undvære men at lave mad over ild i haven om vinterne er rimeligt koldt og besværligt og at vaske tøj i den lokale sø vil jeg nok ikke anbefale 🙂 jeg går også ud fra du har mobil ??? og med børn er den svær at undvære … der er sikkert flere materialistisk ting du har som du ikke tænker på du har … jeg forstår godt din tanke gang at leve minimalister jeg forsøger også at nå dertil men der er ting jeg får det meget svært ved at undvære men de er der for at lette min hverdag så at jeg har mere tid til min børn … jeg kunne godt tænke mig at vide hvad du ville redde ud af dit hus hvis der opstod brand … jeg er godt klar over at ens børn og mand/kone skal først ud ,men hvad udover dem vil du redde ??? jeg personligt ville tage personlige papir og billeder af min familie og hvis der er tid så de ting mine børn har lavet til mig da de var små det er uerstattelig ..

  • Reply Smilerynker.dk januar 17, 2016 at 12:09 pm

   Naturligvis er jeg glad for at have en vaskemaskine og et komfur, men det er jo ikke uerstattelige ting. Det er netop det jeg mener – Man kan pludselig have en masse ting, som er alt for vigtige for ens identitet- sådan, at det er rigtig svært at miste dem. Jeg tager billeder af ting, som jeg ikke vil glemme- billederne bliver gemt et sted på det store net;o) Så hvis mit hus brænder, så er vigtige papirer og billeder gemt. I forhold til ting mine børn laver til mig, så sætter jeg naturligvis stor pris på dem, men alt hvad mine børn giver mig, det gemmer jeg i hjertet.

 • Reply Charlotte januar 17, 2016 at 12:29 pm

  Kære Lisbeth

  Jeg er så enig med dig og jeg kan ikke lade være med at tænke på Pinnochio sangen “der er ingen bånd, der binder mig…”! Netop, at være et frit menneske, må båndene klippes over. Vi lægger al for meget identitet i vores ting.

  • Reply Smilerynker.dk januar 17, 2016 at 1:59 pm

   Ja, det er så fint Charlotte! Jeg er så enig;o)
   Tænker altid, at vi ikke kan tage tingene med os, når vi dør… Og mine børn skal ikke bruge en masse tid på at rydde op efter mig;o)

 • Reply camilla januar 17, 2016 at 1:15 pm

  Kære Lisbeth, som altid inspirerende læsning. Jeg tænker meget over hvad jeg køber, ikke fordi jeg ikke køber, det gør jeg og vi er en stor familie så jeg må ofte gå på kompromis for ikke at sætte noget i stå, men jeg er den undelynende også god til at sælge og give ting væk som vi ikke har brug for og især ting som vi får uden at ønske dem – for alt tager plads og energi, og vi bor mange i et dejligt lille hus 😉

  • Reply Smilerynker.dk januar 18, 2016 at 7:54 am

   Vi bor også småt… 6 mennesker på 112m2, men det går fint… Men altid en øvelse ikke at have for meget;o)

 • Reply Julie januar 17, 2016 at 5:12 pm

  Dit indlæg fik mig til at tænke på nogle smukke ord: “dér hvor dine værdier er, dér vil dit hjerte også være”.

  Det er fra den berømte bjergprædiken, om hvilken Mohandas Ghandi bl.a. har sagt, at hvis alle mennesker fulgte dens lære, vil vi have løst hele verdens problemer.
  Jeg synes det virker som om at I har nogle virkelig sunde værdier og prioriteringer i jeres familie, det er meget inspirerende. Jeg kender også flere som lever et enkelt liv, og er selv opdraget med ikke at tillægge ting for stor værdi og at knytte mig for meget til ejendele. Man føler sig simpelthen mere fri, når det lykkes.

  Jeg kan forstille mig at nogle af tankerne i de her tre artikler måske kunne interessere dig (det er fra en religiøs hjemmeside, men selvom man ikke er religiøs, kan det alligevel være ret interessant læsning) :
  http://m.wol.jw.org/da/wol/d/r9/lp-d/2001440?q=materielle&p=par
  https://www.jw.org/da/publikationer/blade/g201310/tre-ting-der-ikke-kan-købes-for-penge/
  https://www.jw.org/da/publikationer/blade/g201301/lær-børn-at-tænke-på-andre/

  Mange venlige hilsner
  Julie

  • Reply Smilerynker.dk januar 18, 2016 at 7:53 am

   Kære Julie! Tak for kommentarerne. Vil se nærmere på artiklerne. Tak for links og gode ord;o) God dag!!

 • Reply S januar 21, 2016 at 8:05 am

  Hej Lisbeth.
  Her har vi altid levet minimalistisk. Her er ingen rod og alt har sin plads. Ingen er forvirrede over hvor tingene er. Og børnene har været vand til altid at give det legetøj, tøj etc videre, som de ikke bruger mere. Jeg har altid levet efter deviserne: Får vi en ny ting, gives en “gammel” ting videre. Og har vi ting der ikke er brugt inden for det sidste år, kigger vi på det om det stadig er nødvendigt og ellers gives det videre. Vi har aldrig haft brug for ekstra opbevaringsplads. Jeg har selv mistet mor og far og har ingen søskende, så jeg kender til følelsen af at lægge følelser i ting. Her gjorde jeg det at hvert år kiggede jeg de gemte arvede ting igennem og sagde hvert år farvel til mere og mere. I dag har jeg kun de allervigtigste mindeværdige ting tilbage, som ligger i min “Mindekasse”. Det er for mig meget fredfyldt.
  Tusind tak for din altid dejlige jordnære og livsbekræftende blog.
  Mvh S

  • Reply Smilerynker.dk januar 21, 2016 at 8:11 am

   Tak for kommentaren! Tak for de rosende ord;o) Hvor lyder det smukt med en ‘mindekasse’- det er også mit eget bud på at gemme på en fin måde, så det ikke er for meget. At vise ens børn, at man kan gøre det sådan, tror jeg er en kæmpe gave!

   Tak!!

   KH Lisbeth

 • Reply Friheden ved at købe ganske lidt… – Smilerynker.dk januar 21, 2016 at 3:22 pm

  […] Jeg har tidligere selv haft et stort behov for at købe, eje, have osv. Det har jeg skrevet lidt om her! Da min mand og jeg var yngre og lidt mindre kloge, købte vi en dyr Københavner-lejlighed, og da […]

 • Reply Ann januar 28, 2016 at 9:18 pm

  Jeg må igang i vores hjem. Vi har alt for meget af alting. Tak for stor inspiration. Jeg vil gerne høre mere om hvad du og dine børn har i garderoben? Synes nemlig vi har meget tøj til os selv og ungerne. Og også gerne hvad i har i jeres rum.
  Mvh Ann

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.