Udfordringer, Zero waste

31 dages oprydning – Ryd op i køkkenet – Dag 8

januar 8, 2020

For noget tid siden lavede jeg min første YouTube-film. Mine børn, som har en smule mere forstand på YouTube end jeg, synes den er en smule uprofessionel, men man skal jo starte et sted, ikke?

Jeg har ikke lagt den ud her på bloggen, men gør det nu, så der er lidt mere samling på det hele. Du kan finde den nederst i indlægget. Jeg er ved at rydde lidt op på bloggen, overvejer et nyt udseende og overvejer i det hele taget, hvad fremtiden skal bringe for smilerynker.dk, men mere om det senere, for det er jo ikke det, det skal handle om nu. I dag skal det handle om, at få ryddet op i køkkenet.

Udfordringen lyder: Brug 15 minutter på at rydde op i dit køkken. Fjern de ting, som ikke bliver brugt. Smid det ud (hvis det ikke har værdi) eller læg det i kassen, så andre kan bruge det og få glæde af det.

  • Stop med at købe ting, der ikke er absolut nødvendige.

Vi kan spare penge, belaste miljøet mindre og få mere overblik ved at lade være med at købe unødigt meget service, køkkenmaskiner, som ender med ikke at blive brugt etc. Når vi overvejer at købe noget til køkkenet, kan vi altid tænke over, om det er noget, vi reelt mangler, og hvor det skal stå, hvis det er nødvendigt at købe det.

  • Sorter fra.

De fleste af os har langt mere end det, vi egentlig har brug for. Vi behøver kun at have en isterningbakke, service nok til alle i familien og lidt gæster etc.

  • Hav kun de ting i køkkenet, som bruges i dagligdagen.

Køkkenmaskiner der aldrig bliver brugt fylder op og skaber rod. Når vi beholder dem, handler det ofte om, at de har været dyre, hvilket dog ikke nødvendigvis gør dem værd at beholde. Sælg, giv væk etc. og se hvor meget plads og overskud det giver. Vi kan glæde os over, at vi glæder andre mennesker med vores aflagte ting!

  • Organiser alle skabe, så alt har en plads.

Hvor tit køber vi ikke ting og finder ud af, at vi har dem i forvejen. Det hele bliver lettere, når vi laver madplaner og har et overblik over hvor mange poser ris, der er i skabet. Vi bruger ofte også en masse tid på at lede efter ting, vi ikke kan finde. Giv alt i køkkenet en plads, så tingene altid er til at finde!

  • Indret køkkenskabene og skuffer, så det giver mening i forhold til arbejdsgangen i køkkenet.

Det giver sig selv, at det gør det sjovere og nemmere at lave mad, når grydeskeerne ikke ligger nederst i skuffen, som er længst væk fra komfuret, men er lige ved hånden. Når gryderne er i skabet ved siden af komfuret, og når kanden til vand er i nærheden af vandhanen! Organiser dine ting så skærebrætter og knive i nærheden af hinanden, hav kopperne i et skab i nærheden af kaffemaskinen etc.

  • Hav ting samlet i grupper

Hav alle bageplader et sted, alle gryder et sted, alle krydderier et sted, alle kopper et sted etc.

  • Hold bordpladerne rene og fri for ting.

Køkkenet fremstår langt mere rent og organiseret, når der ikke er tusind ting, der optager pladsen på køkkenbordet. Det er også langt nemmere at gøre rent, når der ikke står dåser, og når der ikke ligger papirbunker og andet rod på køkkenbordet.

  • Hav de ting der bruges dagligt i øjenhøjde.

Det giver mening, at have det service der bruges dagligt i øjenhøjde. Det der bruges sjældnere, kan stå på hylder højere oppe.

  • Ryd op i plast og kemi

Her har vi intet plastik i køkkenet (udover en grim melaminbordplade, som var her, da vi flyttede ind). Alle vores skærebrætter er i træ, og alle grydeskeer er i træ eller metal. Jeg vil opfordre alle til udelukkende at investere i ordentlige kvalitetsting til køkkenet, som er bæredygtige. Både fordi det giver den største glæde, men også fordi det belaster miljøet mindre (og vores kroppe) end billige plastikredskaber. Brug bomuldskarklude i stedet for klude som indeholder mikroplast og brug glas, metal og træ i stedet for plastik. Køb brugt, byt dig til ting osv. i stedet for at belaste miljøet ved at købe nyt.

  • Hav et minimum af rengøringsartikler samlet under vasken.

Vi kan spare en masse penge og spare vandmiljøet for en masse kedelig kemi ved at rydde godt og grundigt op i rengøringsmidlerne. Det er et emne, jeg kommer til at tage op i et andet indlæg. Efter min mening har vi kun brug for disse rengøringsmidler i køkkenet: Eddike, citron, natron og vaskenødder. 

  • Affaldssorter

Gør noget godt for miljøet og sorter affaldet. Her arbejder vi på at nedsætte vores affaldsmængde . Vi komposterer eksempelvis alt vores grønne affald (vi har en kompostbeholder i haven), og vi forsøger at købe færre fødevarer, som er pakket ind i plastik. Vi prøver også at huske at have vores stofposer med i supermarkedet, når vi handler.

Vil du læse flere af mine indlæg om oprydning? De kan alle læses her!

Vil du have ryddet op i køleskabet, så læs indlægget her.

Vi ses i morgen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.