Gode vaner og taknemmelighed

Friheden ved at købe ganske lidt…

januar 21, 2016

I tirsdags skrev jeg om, hvordan vi kan leve mere minimalistisk med familie og børn. En af de første ting jeg skrev, vi kan gøre for at leve mere minimalistisk, er at stoppe med at købe ting. Naturligvis skal vi købe de ting, som vi har brug for. Her mener jeg dagligvarer, mad, nye sko til børnene, når de gamle er slidt op osv. Men de fleste af os, som bor i Danmark har alt hvad vi har brug for og mere til. Vi behøver ikke købe ting hele tiden, og det kan være en stor befrielse, at fokusere på andet end at ville have nyt. Det er ikke nødvendigvis let. Vores samfund er skruet sammen på en måde, som gør, at vi konstant bliver fristede. Vi bliver bombarderet med reklamer og lysten til at eje ting, begynder allerede hos vores børn, når de er meget små. Det er en udfordring at gå imod strømmen og gøre noget andet. Man skal virkelig arbejde på at ændre nogle ting i sig selv, og man skal have lyst til at ændre sin adfærd! Først og fremmest må man i en periode lade være med at opsøge de steder, hvor man ved, at man bliver fristet til at købe. Kommer shoppe-genet op, når vi læser visse blogs, går forbi genbrugsbutikken, eller når vi surfer på må og få på nettet, kigger billeder på pinterest osv.? Så er det en god idé at tage en pause fra disse ting. Det giver samtidig overraskende meget tid til andre ting!

Måske du tænker – Jamen hvorfor skal jeg ikke købe børnetøj, nye sko og ny taske, når jeg nu elsker disse ting? Må jeg nu ikke købe den nyeste iPhone, hvis det er den, der for mig er det fedeste i verden? Hvis den nu giver mig så meget glæde?

Du skal naturligvis gøre, hvad du har lyst til. Min oplevelse er dog denne, hvilket er noget af grunden til, at jeg har fokus på dette område:

De fleste ved, at det ikke giver en ret lang glæde, når vi køber nyt. Mere vil have mere, og den nyeste iPhone bliver snart skiftet ud med en anden, som kan endnu mere end den foregående, eller måske kan den det samme som alle de andre? Min oplevelse er, at rigtig mange mennesker har en masse drømme, som konstant bliver bremset af behovet for at købe ting. Vi vil gerne have bedre økonomi, vi vil gerne tilbringe mere tid sammen med vores børn, vi drømmer måske om at gå ned i tid, vi vil gerne starte en opsparing, vi vil gerne skrive en bog etc., men drømmene bliver svære at nå, på grund af trangen til at eje ting. I dag kan vi købe alt uden egentlig at have råd. Vi kan købe på afbetaling, og så må vi arbejde for at afdrage på tingene bagefter. Det er rigtig svært ikke at blive fristet, når det er sådan verden hænger sammen. Det kan desværre give mange hovedpiner og bremse mange drømme. Heldigvis er det muligt at vende skuden.

Det er naturligvis ikke alene økonomien, det handler om. For mig handler det om meget andet. Det handler om at finde ind til kernen. Finde essensen i livet og gøre de ting, som giver mig mest frihed og gør mig glad. Jeg synes, det at stræbe efter at have mange materielle ting, fjerner noget af mit fokus på det, jeg gerne vil udrette i mit liv. Jeg vil gerne læse bøger, være sammen med mine børn, skrive, fotografere, være ude i naturen, meditere, danse, synge osv. Der er mere tid til de ting, når jeg er i nuet, og holder mit fokus på det. Penge giver uden tvivl frihed, men hvis vi bruger for mange af dem, og hvis de er for sure at tjene, så giver de det modsatte.

Vi har fået sat vores liv sådan sammen, at både min mand og jeg gør det, vi gerne vil. Vores prioriteringer har bl.a gjort, at jeg ikke behøver at arbejde så meget, mens vores børn er små. Vi har haft mulighed for, at vores børn har kunnet starte i institution langt senere end normen, og der er altid nogen hjemme, når de store kommer hjem fra skole. Jeg kan ikke beskrive, hvor taknemmelig jeg over det!

Disse ting har vi valgt fra:

 • Billån (vi ejer ikke en bil).
 • Huslån (vi bor til leje med en forholdsvis lille husleje).
 • Dyre ferier (vi nyder vores enkle sommerferie i en svensk skov).
 • Fritidshjem til vores ældste børn.
 • Vuggestue til de yngste.

For os er disse fravalg på alle måder tilvalg!

 • For os er fravalget af bil lig med større rum i økonomien, hvilket også er lig med mindre skade på naturen (det er meget vigtigt for os).
 • At bo til leje gør, at vi ikke betaler af på et stort huslån. Vi bor småt med få ting – Hvem siger, at flere m2 gør os lykkeligere?
 • Ferier i de svenske skove, er lykken med børn!
 • Jeg bruger eftermiddagene sammen med mine børn og deres kammerater i stedet for at betale for fritidshjemspladser.
 • Vores børn er kommet i institution, da vi følte, at de var klar til det.

Jeg er klar over, at de ting jeg skitserer her, ikke er muligheder alle har. Når man nu engang har købt hus og bil, så skiller man sig nok ikke af med disse goder igen. Jeg vil bare rigtig gerne vise, at man måske, hvis man ser rigtig godt efter, kan finde muligheder, man ikke lige regnede med. Vi behøver ikke altid at søge større og mere. Det er sjældent det, der giver os det lykkelige liv, som vi alle stræber efter. Jeg tror, at lykken findes i tiden sammen med dem vi elsker, i nærvær, i meningsfyldt arbejde og i gode oplevelser. Det handler om, at nå en bevidsthed om, hvad det er, vi begærer. Fordi begær efter min mening stjæler vores frihed.

I stedet for at købe ting kan vi:

 • Have fokus på gode oplevelser, som ikke handler om at købe ting.
 • Finde tilfredsstillelse i det vi allerede har.
 • Mærke glæden ved at have mindre rod i vores hjem og i livet i det hele taget.
 • Opleve forbedringen det naturligt giver i økonomien.
 • Mærke efter hvornår lysten til at købe noget er der og opklare med det samme, om det er en lyst eller et reelt behov.
 • Bruge mere tid sammen med de mennesker vi holder af.
 • Planlægge flere oplevelser, tage på flere ture i naturen osv.

Behovet for at købe og eje ting, det er jo meget menneskeligt! Jeg dømmer ikke – Jeg har tidligere selv haft et stort behov for at købe, eje, have osv. Det har jeg skrevet lidt om her! Da min mand og jeg var yngre og lidt mindre kloge, købte vi en dyr Københavner-lejlighed, og da vi solgte den igen, tabte vi en masse penge. Den oplevelse har betydet, at jeg ikke synes, at det er det værd, at sidde med en høj husleje. Det stjal simpelthen al vores frihed! Det har givet mig frihed, at arbejde med mine behov for at købe og give slip på dem lidt efter lidt. Jeg har fået ryddet så meget op, at jeg nu har tid til at leve det liv, jeg gerne vil!

Hvad mig dig? Lever du det liv, du ønsker dig?

Følg mig på facebook

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Malene januar 21, 2016 at 7:39 pm

  Hej Lisbeth, tak for dit gode indlæg. Du har “fat i den lange ende”- det er så vedkommende og relevant i tiden det du skriver.

  • Reply Smilerynker.dk januar 21, 2016 at 9:37 pm

   Tak! Hvor er det dejligt at høre!! Det glæder mig, at du finder det relevant;o)
   Kh Lisbeth

 • Reply Bettina januar 21, 2016 at 11:22 pm

  Så rigtigt! Vi øver os også og bevæger os derhen… Det har taget mig 39 år at indse at drømmen ikke var m2, kahler-vaser eller to biler… Nu står den på SU, refleksioner over alle køb, 70% af ungernes legetøj ( det af plastic 😉 ) er solgt på loppemarked og vi glæder os til ferie i Sverige – som vi iøvrigt altid har elsket og for os står for det ideelle sted bare at være! Tak for din blog!

  • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 3:55 pm

   Tak for din søde kommentar! Hvor dejligt, at du er nået der til på 39år. Man lærer heldigvis gennem hele livet;o)

 • Reply Joan Rink januar 22, 2016 at 12:27 am

  Hvor er det skønt at følge med i din blog 🙂
  I forhold til de valg i har taget, så har vi foretaget mange af de samme valg i vores familie. Det er så vigtigt at huske, at vi selv er med til at skabe vores tilvære, også selv om det ikke er alle der kan vælge at være hjemmegående og undvære bil. Der er så mange andre ting vi kan til/fra-vælge i vores liv.
  Selv om vi har været bevidste om de valg vi selv tager som familie, så kan vi ikke undgå at få flere ting ind i hjemmet hver gang børnene har fødselsdage eller når det lige har været jul. Så vi har indfundet os med, at vi ikke blot kan rydde ud på en enkelt weekend eller to – Vi bliver nødt til at være bevidst om vores forbrug hver eneste dag. Og så kan man jo med god samvittighed give de ting man ikke bruger videre til genbrug når man ved, at der er andre der får glæde af de ting der stod og samlede støv hjemme hos en selv 😉
  Alt det bedste – Og tak for en god og inspirerende blog! 🙂

  • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 3:57 pm

   Tak Joan. Jeg er helt med dig! Nogle gange flyder man bare med strømmen og gør som andre, uden at tænke så meget over tingene… Det kan være farligt;o) Det er godt at forsøge at skabe det man ønsker… Vi skifter gerne ud, når der kommer gaver til, så der ikke pludselig er for meget. Det er bare en konstant øvelse!

   Kh Lisbeth

 • Reply Mette januar 22, 2016 at 7:35 am

  Jeg kan tilslutte mig de andres kommentarer….. Jeg stor-nyder at følge med på din blog. Du er meget inspirerende og ved at læse dine indlæg har jeg fået et nødvendigt spark bagi…… Er gået i gang med at rydde ud, forære væk, smide ud…… Indtil videre er der røget ca 150 bøger til genbrug, sække med aflagt tøj er røget samme vej og jeg fortsætter😀. Det giver en fantastisk fornemmelse…… Og jeg som troede jeg ikke ville kunne overleve at smide bøger ud……. Tak for en masse inspiration…….

  • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 3:58 pm

   Åh, hvor er det bare fedt at høre!!! Det giver nemlig den bedste følelse, at sortere fra! Ih, hvor det glæder mig, at du bliver inspireret- så meget, at det giver energi til at gøre noget;o) Tak for kommentaren;o)

 • Reply Ida januar 22, 2016 at 1:24 pm

  Jeg synes det er så spændende og meget interessant at læse. Jeg kan også mærke friheden i at give slip på det materielle. En ting har jeg dog svært ved at give slip, drømmen om at eje vores eget hus. Derfor synes jeg det er meget interessant at høre din tilgang til det. Jeg er vokset op på et biodynamisk landbrug, og har altid fundet stor glæde ved at være i naturen så og dyrke. Derfor kan jeg også mærke en længsel efter at slå rødder. Være den der ser mit nye abrikostræ bære frugt, pode æbletræer og se dem vokse op. Samtidig synes jeg det giver så god mening som du skriver i et andet indlæg, at glædes ved det man har nu og her, og derfor ikke bekymre sig så meget om, om jeg vil se abrikostræet vokse op. Det rører også ved den her forestilling om, at hvis bare jeg når der til, så er lykken gjort. Inspireret af dig, har jeg lavet et lille symbol, som betyder brokkefri dag. Egentlig synes jeg ikke jeg brokker mig så meegt, men det var en kæmpe øjenåbner, for en ting er at brokke sig højlydt, en anden er de negative tanker og sammenbidte handlinger jeg foretager mig, som i sidste ende gør, at der indimellem kommer noget udefinerbar og generaliserende brok ud. Tak for at være en stor inspiration. kh Ida

  • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 4:03 pm

   Tak for din kommentar! Det er meget smukt beskrevet, og jeg kan sagtens følge dig! Jeg er også selv vokset op med stor have, køkkenhave og mange husdyr. Det kan vi ikke rigtig have her. Jeg synes også, at det vil være skønt en dag at have et sted, hvor de ting kan folde sig ud. Men ja, jeg er her nu, og jeg er meget glad for det hjem, vi har skabt her. Det føles helt som vores sted. Man skal være glad for det sted man bor- tror også at nye ting kommer til en, når man er tilfreds og ikke hele tiden stræber efter noget andet! – Det med brok.- Hvor er jeg glad for, at du blev inspireret. Ja, brok er nemlig mange forskellige ting- godt at minde sig selv om, også at tale pænt til sig selv!!
   Tusinde tak for din kommentar!!

 • Reply Christina januar 22, 2016 at 9:37 pm

  Tak for endnu et meget inspirerende indlæg. Dejligt du skriver igen. Jeg vil hellere inspireres af dig og dine værdier, end diverse modebloggere mv., som jeg godt kan forfalde til at følge- i mangel af dig:-). Vi (jeg) er også meget bevidste om vores forbrug, og jeg er meget opmærksom på “need to have or nice to have”. Min hovedårsag er dog miljø- og klimahensyn. Jeg er derfor også meget bevidst om at reducere brugen af flyrejser af denne årsag.

  Angående billig ferie i Sverige. Så har vi netop booket ferie i Sverige i år. Men når man ikke kender nogen med en billig hytte, som man kan leje/låne, så bliver det desværre ikke en billig ferie med transport fra Jylland og hytteleje.

  Det kunne være spændende at høre, hvordan du takler dine store børns “behov” for nye ting? Når vennerne får diverse nye ting, så er det bare svært sommetider at sige nej. Jeg erindrer vist egentlig også et gammelt indlæg, hvor Storm havde fået et par sko, som ikke lige var din smag:-).

  • Reply Smilerynker.dk januar 23, 2016 at 3:10 pm

   Sikke dog en skøn kommentar! Hvor er jeg bare glad for, at du bliver inspireret!! Vi har været heldige, at finde billige steder i Sverige, og så lejer vi en bil, så det er til at betale.
   I forhold til mine store børn, så har jeg faktisk gået og tænkt lidt over det, siden jeg læste din kommentar i går. Jeg oplever at mine to store er rimelig afslappede… Deres ønsker er meget nede på jorden, og jeg føler ikke, at de sammenligner sig med andre- Ikke som det er lige nu i hvert fald. De er jo stadig ‘kun’ 10 og 12 år… Jeg tror, at jeg vil skrive lidt om det en dag, når jeg lige har summet lidt mere over det;o)

 • Reply Anne januar 27, 2016 at 7:49 pm

  Hej Lisbeth. Hvor er det bare en fantastisk blog du har. Jeg har de sidste 10 år længdes efter en som dig, som på så smuk vis beskrive nogle af de tanker og drømme jeg går rundt med. Da jeg i julen 2015 faldt over dig, blev jeg virkelig lykkelig. Du beskriver det hele så godt og inspirerende. Jeg glæder mig vildt meget til at følge dig fremover og lader mig inspirere af dig. Kærlige tanker Anne

  • Reply Smilerynker.dk januar 27, 2016 at 8:08 pm

   Sikke en skøn kommentar! Det gør mig meget glad! Tusinde tak!
   KH Lisbeth

 • Reply En måned uden at købe og en måned med medfølelse… – Smilerynker.dk marts 1, 2016 at 7:18 am

  […] For noget tid siden fortalte jeg på min side på facebook, at jeg har taget en ret ekstrem beslutning i manges øjne. Jeg har besluttet, at jeg intet vil købe til mig selv i hele år 2016. Jeg vil selvfølgelig købe mad og de få plejeprodukter jeg bruger, men jeg vil ikke købe tøj, sko, ting til min bolig etc. Det handler ikke om, at jeg vil straffe mig selv, eller fornægte al luksus. Det handler om, at jeg synes det kunne være rigtig interessant, at mærke hvad det vil give mig ikke at have det mindste fokus på at skulle købe noget. To måneder er gået i dette år, og indtil videre har jeg intet købt, og det har været ret skønt! Jeg har ikke været i en eneste forretning (udover et supermarked for at handle), og jeg har ikke været i en butik på nettet. Jeg har fuldstændig sluppet tankerne om at skulle have noget, og det er ret skønt at opleve den frihed det giver. Jeg skrev lidt om mine tanker i indlægget ‘Friheden ved at købe ganske lidt‘: […]

 • Reply Anne november 3, 2016 at 1:11 pm

  Hej Lisbet
  Hvordan er det gået med ikke at købe noget? Laver du ikke et indlæg om det? Jeg har taget den samme beslutning om ikke at købe tøj, sko og ting til boligen, og er spændt på at høre, hvordan det er gået hos dig!
  Mange hilsner,
  Anne

  • Reply Smilerynker.dk november 3, 2016 at 1:56 pm

   Ja, jeg må se at komme i gang med at skrive igen, men tiden flyver, og jeg har meget at se til med de små unger jeg passer. Det er gået ganske godt- Så jeg må da skrive noget om det. Det er så god en beslutning, kun at købe det nødvendige.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.