Om dengang jeg brugte mere tid på mine ting end på min familie

januar 22, 2020

Nogle gange kan jeg have følelsen af, at jeg har set lyset. Det lyder måske ret stort, men sådan har jeg det i forhold til den minimalistiske livsstil, som har givet så meget ro og overskud i mit og min families liv.

Overskriften lyder måske overdrevet, men jeg er ikke sikker på, at den er det. Jeg har brugt utrolig meget tid på mine materielle ting; at samle dem sammen, passe på dem, rydde op i dem, tjene penge til dem etc. og jeg ved, at mange andre mennesker også har det sådan. Alle vores ting endte med at skabe rod og stjæle tiden fra vores samvær og nærvær i familien. Det interessante er, at vi ikke havde flere materielle ting end så mange andre mennesker.

Rod kan sammenlignes med at have tvét kørende hele tiden. Det larmer og giver ingen plads til selvrefleksion. Det er en genial undskyldning for hele tiden at udskyde ens formål med livet. Vi når slet ikke at mærke efter, hvad vi vil bruge vores liv på, når rodet fylder.

Følelsen af forbundethed med vores materielle ting ligger så dybt i os og har rødder helt tilbage i barndommen og til tidligere generationer. Det er så vigtigt at arbejde med for selv at få et naturligt forhold til ting, men i høj grad også for at give det til vores børn. Vi kan ikke gemme alt, og vi må skille os af med ting, også selvom de er fuldstændig intakte og fint kan bruges. Jeg har selv tænkt meget over, at jeg ikke ønsker, at mine børn skal bruge evigheder på at rydde op efter mig, når jeg ikke længere er her. De har ret til deres eget liv, og jeg vil ikke pådutte dem en hel masse ting, fordi jeg ikke selv kunne tage stilling til dem, mens jeg var i live.

Har du for mange ting i dit liv? Stræber du efter at købe nye ting hele tiden? Tør du være helt ærlig?

Her er nogle af de spørgsmål, som jeg stillede mig selv, da min rejse mod et mere simpelt liv begyndte for over 8 år siden.

Hvor meget skal mine ting fylde i mit liv?

Hvor meget skal oprydning fylde i mit liv?

Hvor meget tid vil jeg bruge på at tjene penge til ting?

Hvor meget tid vil jeg bruge på at bekymre mig om mine ting?

Hvor mange weekender vil jeg bruge på at rydde op i min kælder eller på loftet og alle andre steder?

Hvor meget tid i mine hverdage skal gå med at rydde op og ordne praktiske ting i mit hjem?

Hvor ofte vil jeg sige til mine børn: “Jeg skal lige rydde op her…”, “Jeg skal lige blive færdig med…”, “Jeg skal bare lige…”, “Jeg har ikke tid til at være sammen med dig lige nu…” etc.?

Hvor længe vil jeg undskylde mit hjem og mit rod?

Hvor længe vil jeg bruge undskyldningen: “Jamen alt løser sig, når jeg har fundet en plads til alt, når jeg har købt nye opbevaringskasser, en ny reol, et større hus…”?

Jeg fandt ud af, at jeg hellere ville være sammen med mine børn og min mand, tage på ture ud i naturen og skabe gode oplevelser end at blive ved med at rydde op i de samme områder. Vores oprydning har gjort, at vi kan bo 6 mennesker (snart 7) på 100M2, og vi behøver ikke bekymre os om økonomi. Vi kan have vores børn hjemme i hverdagen, og vi føler os frie.

Vil du gerne ændre dig?

Hvis vi virkelig gerne vil ændre os og vores vaner ( sådan virkelig for alvor), så er der nogle forskellige ting, vi kan se på.

Nogle af de ting jeg selv har set på har bl.a været at fokusere på det positive, der ville komme ud af at ændre mig og mit forhold til materielle ting. Jeg tænkte meget over, hvad det egentlig var, jeg gerne ville have ud af det at få ryddet op og sorteret fra. Det var eksempelvis at have mere tid sammen med mine børn, være mere nærværende i mit eget og i deres liv, finde ud af hvad det egentlig var, jeg ville i mit liv, for det kunne jeg faktisk slet ikke mærke for ‘larm’.

Hvad kan vi gøre:

  • Glæden ved at give til andre: Vi kan begynde at mærke, hvor meget mere det giver os at give ting væk frem for at få og eje flere ting. Det er gået op for mig, at jeg får langt mere energi af at give ting væk frem for at modtage ting.
  • Acceptere fortrydelse: Vi må acceptere, at vi kan komme til at fortryde nogle af de ting, vi giver slip på. Det er en naturlig del af processen, men der er ALTID en grund til, at vi giver en bestemt ting væk, og det er ALDRIG en fejl. Personligt har jeg aldrig fortrudt, at jeg har foræret noget væk, fordi det har givet mig så meget positivt tilgengæld.
  • Have tillid til livsprocessen: Der sker ikke fejl! Vi får et rigere liv, når vi kan give slip og materielle ting, kan vi alligevel ikke tage med os, når vi dør.
  • Have fokus på gevinsten: Og blive ved med det, hver gang vi tvivler. Vi må huske, at det handler om vores udvikling og forholdet til dem, vi elsker. Færre ting giver os mere tid til selvudvikling, vores livsformål og tiden med vores kære.
  • Overveje hvordan vi egentlig gerne vil leve vores liv: Hvad er det for ting, der skal fylde? Hvad skal tiden bruges på? Hvad vil det give os med mere plads og tid?

En af grundende til, at vi aldrig får gjort noget ved vores forhold til materielle ting er blandt andet frygt. Frygten for at mangle, frygten for at miste, frygten for ikke at være god nok, ikke at have et højere formål i livet etc. Afhængighed af shopping, afhængighed af ting og frygten for at give slip kan virkelig lægge et slør hen over vores liv. Vi får ikke tid til at mærke, hvad livet egentlig også kan bruges til. Vi er bange for stilhed, bange for tomrummet og bange for at mærke vores inderste følelser. Derfor bliver vi ved med at købe, tænde for tvét og vi bliver ved med at bruge de dårlige undskyldninger. Præcis de emner er en af grundene til, at det her emne omkring oprydning på alle planer optager mig så meget. Det er så interessant, når vi tør dykke ned i alle de følelser, der ligger i tilknytningen til vores materielle ting.

Tør du sætte dig selv fri? Hvad vil du bruge tiden til?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.