Udfordringer

En måned uden at købe og en måned med medfølelse…

marts 1, 2016

For noget tid siden fortalte jeg på min side på facebook, at jeg har taget en ret ekstrem beslutning i manges øjne. Jeg har besluttet, at jeg intet vil købe til mig selv i hele år 2016. Jeg vil selvfølgelig købe mad og de få plejeprodukter, jeg bruger, men jeg vil ikke købe tøj, sko, ting til min bolig etc. Det handler ikke om, at jeg vil straffe mig selv eller fornægte al luksus. Det handler om, at jeg synes det kunne være rigtig interessant, at mærke, hvad det vil give mig ikke at have det mindste fokus på at skulle købe noget i et helt år. To måneder er gået i dette år, og indtil videre har jeg intet købt, og det har været ret skønt! Jeg har ikke været i en eneste forretning (udover et supermarked for at handle), og jeg har ikke været i en butik på nettet. Jeg har fuldstændig sluppet tankerne om at skulle have noget, og det er ret skønt at opleve den frihed, det giver. Jeg skrev lidt om mine tanker i indlægget Friheden ved at købe ganske lidt‘:

“Det er naturligvis ikke alene økonomien, det handler om. For mig handler det om meget andet. Det handler om at finde ind til kernen. Finde essensen i livet og gøre de ting, som giver mig mest frihed og gør mig glad. Jeg synes, det at stræbe efter at have mange materielle ting, fjerner noget af mit fokus fra det, jeg gerne vil udrette i mit liv. Jeg vil gerne læse bøger, være sammen med mine børn, skrive, fotografere, være ude i naturen, meditere, danse, synge osv. Der er mere tid til de ting, når jeg er i nuet, og holder mit fokus på det.”

Det leder naturligvis til nogle spørgsmål som, hvad hvis ting går i stykker? Hvad hvis der går huller i dine strømper, spurgte en? Mit svar må være, at jeg tager det, som det kommer og indtil videre, er der altså ikke sket noget, som har kunnet ændre min holdning. Denne indledning leder selvfølgelig til månedens udfordring:

En måned uden at købe andet end det mest nødvendige! En måned, hvor der kun må købes mad og de mest essentielle ting. Tør du?

Udover denne udfordring vil jeg gerne sætte lidt fokus på Marts med medfølelse. En begivenhed, som handler om at spise med medfølelse i hele marts måned. Danmarks veganske forening skriver om begivenheden:

“For fjerde år i træk inviterer vi i Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening, alle til at deltage i Marts med Medfølelse. Den månedlange begivenhed, hvor du inviteres til at udfordre dig selv til at spise vegansk (dvs. 100 % plantebaseret), med vores hjælp, inspiration og opskrifter, og med opbakning og moralsk støtte fra tusindvis af andre deltagere. Vi håber at kunne overgå sidste års succes, hvor flere end 3300 mennesker sagde ja til at deltage.”

I de sidste knap to år har jeg levet af plantebaseret kost. Det har været en fantastisk god beslutning for mig. I år er det første gang, at hele familien går ‘all in’ på udfordringen, og jeg er så glad over, at vi alle i en hel måned spiser det samme. To af mine børn spiser i forvejen ikke kød og ingen af mine børn eller min mand tåler mælkeprodukter, så på den måde er udfordringen ikke så voldsom for os, men det er nu super skønt alligevel!

Du kan finde en masse inspiration til grønne retter og madplaner her.

Opdateret for nylig100

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ida marts 1, 2016 at 8:27 am

  Hvor er du sej Lisbeth. Jeg bliver nød til at være med i din udfordring, jeg bilder mig selv ind, at jeg ikke køber særlig meget. Nu er vi begyndt at gemme bon’er og lave budget og jeg er lidt overrasket over de her små impulskøb, som jo ikke er ubevidste, men fordi de ikke er velovervejet ryger i kategorien “jeg står lige og mangler…” Det er tit dårlig kvalitet og ikke noget som er gennemtænkt. Vi havde internetfri vinterferie, hvilket gav så meget nærvær og ro. Det er jeg spændt på om det her også kan være medvirkende til, da jeg bestemt ikke er god til ting jeg ikke må fx slankekure;-) Tak for udfordringen;-)

 • Reply Victoria Sommer marts 12, 2016 at 9:03 am

  Hej, jeg har over en længere periode været på kontanthjælå og fik af forskellige grunde kun udbetalt 911 kr pr mdr. Det betød at min kæreste blev nød til at forsørge mig. Min taknemlighed for det, var at jeg kun købte det mest nødvendig som strømpebukser. Går kun i kjole. Jeg opdagede hvor meget tid det tager at købe tøj. Man holder sig opdateret ved at gå i butikker og kigge. tjekker tøjsider i dameblade, som jeg læste på biblioteket. så hvad andre gik med osv. jeg kunne så tydelig mærke hvor meget tid jeg fik på den måde. Ikke noget med at tage til byen og osse. I dag, hvor jeg er i job igen, køber jeg meget sjældent tøj. Jeg vil slide det op jeg har og kan tydelig mærke det på vores økonomi.

 • Reply Ólrun marts 17, 2017 at 1:32 pm

  Hej, hvordan gik det så, klarede du igennem 2016, uden at købe noget til dig selv ?

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.