Nyt

Derfor er det godt at bo småt – Minimalistisk livsstil

december 15, 2016

Vi bor småt. I hvert fald set i forhold til hvor mange mennesker vi bor her. Vi har lidt over 100m2, og vi er som bekendt to voksne og fire børn. For os fungerer det perfekt, og vi har intet ønske om at have mere plads. Der er for mig at se virkelig mange fordele ved at bo småt. For mig handler det primært om de bløde værdier: Vi er mere sammen, fordi vi er tæt på hinanden. I forhold til rengøring og oprydning, så er vores hjem mere overskueligt og nemt, fordi det ikke er så stort. Tiden, der skulle bruges på at gøre rent og rydde op i et større hus, kan i stedet bruges på samvær og hygge. Vi har en rutine, hvor vi gør hele huset rent lørdag formiddag, og det er ret hurtigt klaret, fordi vi er seks mand og ikke har ret meget plads og få ting. Økonomisk er det også fordelagtigt at bo småt. Et lille hus koster mindre, der bruges mindre strøm, varmeregningen er mindre, og vi køber mindre til vores hjem, da det ellers hurtigt ville blive for fyldt. I forhold til miljøet er det også bedre at bo småt, da det naturligvis belaster miljøet mindre, fordi vi forbruger mindre, bruger mindre varme, el etc. Eksempelvis ligger vores el-forbrug som en gennemsnitsfamilie på 3 (to voksne og et barn). Det er kun muligt, fordi vi bor så småt, som vi gør.

Fordele:

 • Økonomi – Et lille hus er som oftest billigere at købe og giver dermed mindre gæld og færre økonomiske bekymringer.
 • Hurtigere at gøre rent – Det siger sig selv, at det er hurtigere at rydde op og gøre rent i et lille hus.
 • Mere overskueligt – Hvis man indretter sig minimalistisk, er et lille hus langt mere overskueligt.
 • Lettere at holde simpelt og pænt – Et lille hjem er en konstant øvelse i at sortere fra og kun omgive sig med det, der glæder en og har en nytteværdi. Kvalitet over kvantitet!
 • Vi er mere sammen som familie – De mellemste deler værelse og elsker det, den ældste har sit eget værelse, fordi hun har brug for at kunne trække sig tilbage, den yngste bor i forældresoveværelset og sover i arm. For os fungerer det rigtig godt på den måde. Børnene opholder sig helst der, hvor vi voksne er, så vi er rigtig meget sammen.
 • Bedre for miljøet – Vi bruger mindre strøm, mindre varme etc. Det er både bedre for miljøet og for pengepungen.
 • Vi køber mindre – Vi har mindre fokus på at købe materielle ting, da vores hjem ellers hurtigt ville blive overfyldt. Tiden kan vi i stedet bruge på hinanden og på ting vi holder af at lave.
 • Bedre plads i økonomien – Vi kan bruge vores penge på oplevelser frem for dyr husleje og materielle ting.
 • Mindre arbejde – Vi kan arbejde mindre, fordi vi ikke har en tårnhøj husleje, og fordi vi kun køber de ting, vi har brug for.

I USA er der en helt strømning af mennesker, som dropper store huse og flytter i et såkaldt ‘tiny house’. Det kan være en lille hytte, som er praktisk indrettet eller en husvogn på hjul, som kan flyttes rundt. Det giver stor frihed at bo småt og eje ganske lidt. Prøv at tjekke siden ‘Tiny house talk’.

Hvordan bor du? Kunne du forestille dig at bo meget småt?Følg Smilerynker.dk på facebook.

Smilerynker.dk er en reklamefri blog. Læs mere her.

Bliver du inspireret, når du læser mine indlæg? Gør de en forskel for dig?

Så kan du give et selvvalgt bidrag og støtte mit arbejde:

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ellinor december 15, 2016 at 12:01 pm

  Vi bodde i en villa men flyttade till en lägenhet på 97 kvm. Här bor vi två vuxna och tre barn (9-15 år). Jag tycker det är jättebra och upplever inte att det är för trångt. Intressant att läsa om andra som lever ‘litet’!

 • Reply katrine b december 15, 2016 at 3:05 pm

  Skønt indlæg 🙂 jeg har boet meget småt og simpelt tidligere, først alene i en lille bitte lejlighed uden køkken, dog med køleskab og et blus, da jeg studerende. jeg elskede det og blev utrolig kreativ til at udnytte de kvardratmeter og kubikmeter, jeg havde til rådighed. Senere flyttede jeg i kollektiv hvor jeg fik eget værelse og så med fælles rum. det fungerede også super at vi alle kunne deles om tingene og ikke behøvede at købe stort ind af alt altid. vi var gode til at bruge rester og hjælpe hinanden. Nu bor jeg med min mand i et hus med en dejlig lille have, fordi vi ønsker at skabe en familie sammen.
  jeg har mødt mange, der har spurgt om jeg/vi ikke føler os begrænsede ved ikke at have rigeligt med plads, men for os virker det bare og vi tænker kreativt, bæredygtigt og overvejer vores køb endnu mere, fordi vi simpelthen ikke har opbevaringsplads. Vi er blevet mere kreative, og det er fedt!
  Kh Katrine

 • Reply Sisse Stenbakken december 15, 2016 at 5:35 pm

  Dejligt indlæg ☺️ Jeg bor også småt. I et lille men meget hyggeligt byhus i hjertet af Ebeltoft 🏡 Jeg bor sammen med min datter, og hun har det værelse vi har og jeg har en lækker sovesofa i stuen. Huslejen er billig og selv om jeg er eneforsørger, kan jeg stadig lægge en del fra til opsparing. Så alle er glade 😁
  Kh Sisse

 • Reply katrine december 16, 2016 at 3:11 pm

  Spændende indlæg! 🙂 Vi gik for to år siden fra 60 til 159 kvadratmeter og selvom jeg synes det var hyggeligt at bo småt, elsker jeg også at have det ekstra plads, så der er en masse plads at udfolde mine kunstner-hobbyer på. Nu har jeg nemlig mit eget værelse til at tegne, male og sy i uden hele tiden at skulle rydde det væk, når jeg ikke er heelt færdig. 🙂 Min mand og jeg er også to der elsker at være lidt alene, så det at vi indtil videre har hver vores værelse er rigtigt dejligt – indimellem er det lidt skønt at kunne trække sig tilbage og sidde og lade op og nørde med vores hobbyer alene, selvom jeg også synes jeres få kvadratmeter lyder rigtigt hyggeligt. 🙂

 • Reply Joan december 16, 2016 at 8:56 pm

  Her bor vi to voksne og to børn på 67 kvm. Vores yngste fylder et år om et par dage og vores ældste er fire år.
  Da vi kun har et soveværelse, sover vi alle i samme værelse. Det fungerer fint for os, og vi har ikke behov for at ændre på det lige pt.
  Da soveværelset optager en del af vores få kvm., giver det sig selv, at vi ikke har meget plads tilbage i stue og køkken. Alt er dog relativt, og vi føler aldrig at vi mangler plads. Som du selv nævner, så er vi hele tiden nødt til at holde orden, da den mindste smule rod kan synes af mere i et lille hjem.
  Alle de fordele du selv nævner ved at bo småt er noget jeg kan nikke genkendende til. I mit liv skal jeg have plads til studie, arbejde og frivilligt arbejde, så jeg elsker at komme hjem til min lille lejlighed hvor der er plads til at være sammen og slappe af 🙂
  …. Noget helt andet er, at jeg for cirka to år siden troede at vi ville været flyttet by now på grund af pladsmangel, især hvis vi skulle få flere børn. Men efter at vi har fået et familiemedlem til har jeg mærkeligt nok ikke mærket noget som helst til den pladsmangel 🙂

 • Reply camilla december 20, 2016 at 6:07 pm

  Det høres himmelsk ut 🙂 Jeg skulle gjerne ha bodd mindre, kanskje gjør vi det etterhvert. Men det frister ikke så veldig å flytte heller, jeg vil jo helst gi barna mest mulig stabilitet. Likevel, et lite hus har så mange fordeler!

 • Reply Cecilie Astrid Hjortsbjerg december 28, 2016 at 7:36 pm

  Vi bor to voksne og to børn( 7 og 9 år) i et rækkehus på 100 kvm. som var tænkt som en midlertidig løsning indtil vi fandt et “rigtigt” hus. Nu har vi boet her i 6 ½ år:) Nogle gange synes jeg godt vi kunne bruge lidt mere plads, men vi har det vi har brug for og børnene har hver et værelse. Vi har nogle gange kigget på større huse, men i sidste ende ønsker vi økonomisk frirum mere end vi ønsker et større hus. Jeg er igennem de sidste år blevet meget inspireret af minimalist/simple-living bølgen hvilket har givet mig en nyfunden kærlighed til vores lille hus. Vi bor uden overflødige ting og har kun det vi bruger og elsker, og jeg synes det er befriende på alle måder. Det jeg er mest vild med ved at bo småt er at jeg føler at vi har mærket efter og gjort op med os selv hvad vi virkelig ønsker i livet.

 • Reply Sådan har minimalisme ændret vores økonomi – og masser af sparetips! – Smilerynker.dk september 15, 2017 at 10:08 am

  […] et mindre hus i stedet for et stort – Læs her, hvorfor det giver god […]

 • Reply 31 Dages oprydning – Bliv venner med din netbank – Dag 27 – Smilerynker.dk januar 27, 2020 at 2:49 pm

  […] et mindre hus i stedet for et stort – Læs her, hvorfor det giver god […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.