Børn, Mad, Småbørn

5 fif til at få børn til at spise flere grønsager

marts 7, 2016

Rigtig mange forældre kæmper med at få deres børn til at spise nok grøntsager. Mine egne børn har bestemt også helt forskellige præferencer og min lille flok indbefatter både en veganer, en vegetar, en kødspiser og en der smager lidt af det hele, men aller helst vil leve af bananer, avocado, hindbær og smør, hvis han kan få lov.

Vi spiser generelt mange grøntsager hjemme hos os og lever rimelig sundt alle sammen. Bortset fra et af mine børn, synes jeg, at de alle er rigtig nemme at få til at udforske nye ting og smage på alt, hvad vi sætter på bordet.

Jeg har efterhånden fundet en rigtig god vej, som gør, at alle mine børn spiser en hel del grønt! Her er mine fem fif til at få børn til at spise mere frugt og grønt:

Vi skal starte med os selv

Vi forældre skal naturligvis gå foran og spise masser af grønt selv, hvis vi ønsker, at vores børn skal gøre det. Jeg elsker selv grøntsager og spiser masser af lækre salater, laver smoothies til hele familien og spiser meget frugt. Min erfaring er, at jo sundere jeg selv spiser, jo sundere spiser mine børn!

Frugt og grønt skal være tilgængeligt

Hvis vores børn skal spise mere grønt, skal det naturligvis være tilgængeligt! Her har vi indbydende skåle med frugt stående på fremme, vi har masser af grøntsager i køleskabet, som er lige til at tage af, jeg laver grønne smoothies til dem, og vi har ikke ting i skabene, som vi ikke ønsker, at vores børn skal spise. Hvis vores børn primært har sunde valgmuligheder, så er det naturligvis det sunde, de vælger!

Lad børnene være med til madlavningen

Det er virkelig vigtigt, hvis vi ønsker at vores børn skal spise flere grøntsager, at de er med til at forberede maden. Lad dem snitte grøntsager og smage under vejs og involver dem på alle måder i madlavningen, indkøb etc. Gør det til noget hyggeligt at hjælpes ad – også med oprydningen efterfølgende. Om sommeren laver vi mad over bål og spiser maden ude i naturen, og børnene elsker det!

Spis sammen og gør måltidet til noget hyggeligt og rart

Det virker befordrende for sundheden, at vi gør vores måltider til en rar, rolig og hyggelig stund – At vi spiser sammen, hygger os og har det sjovt sammen, når vi spiser. Hjemme hos os har vi små ritualer, som gør måltidet til noget særligt. Vi synger blandt andet før maden. Det skal være en glæde at spise sammen!

Lad børnene dyrke egne grøntsager

Det er virkelig en gave, at vise vores børn, hvor maden kommer fra. Vi havde for nogle år siden et stykke jord, hvor vi dyrkede vores egne grøntsager. Børnene har aldrig spist så meget grønt, som den sommer på Krogerup. I år er det tanken, at vi vil have nogle højbede i vores lille rækkehushave, så vi kan dyrke lidt grøntsager i haven.  Lad børnene putte frø i jorden, vande dem, og se dem spire og gro.

Spiser dine børn nok grønt?

Opdateret for nylig1011111 - 11111 - 1 Opdateret for nylig101-001Desktop114fot1 - 1fot1 -0051111 - 1

Smilerynker.dk er en reklamefri blog.

Bliver du inspireret, når du læser mine indlæg? Gør de en forskel for dig?

Så kan du give et selvvalgt bidrag og støtte mit arbejde:

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ida marts 12, 2016 at 7:59 pm

  Jeg kan virkelig godt lide dine indlæg 😉

  • Reply Smilerynker.dk marts 13, 2016 at 10:12 am

   Dejligt at høre!

 • Reply Anne Bente marts 15, 2016 at 9:33 pm

  Takk for enda et interessant innlegg:)

  • Reply Smilerynker.dk marts 18, 2016 at 7:16 pm

   Tak for kommentaren;o) Det glæder mig!!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.