Ryd op i klædeskabet

januar 25, 2016

Når jeg som barn skulle rydde op i klædeskabet, var det noget med at tømme hele indholdet af klædeskabet ud på gulvet. Når jeg så var halvvejs i sorteringen, blev jeg træt af det og opgav, og det hele blev så stoppet ind igen. Udfaldet var selvfølgelig et skab, der var mere rodet, end det var til at begynde med.

Derfor er mit første råd, når man skal rydde op i klædeskabet, at man sætter god tid af til projektet. Det kan faktisk være en rigtig god idé, at smide  hele klædeskabs-indholdet ud på gulvet i en kæmpe bunke, på den måde får man nemlig en hurtig idé om, hvor grelt det egentlig står til.

For mig at se er hele pointen med ‘oprydning’ i klædeskabet netop ikke oprydning. Det handler ikke om, at vi skal folde alt tøjet pænt og lægge det tilbage i skabet, det handler om at sortere så meget fra, at vi til sidst kun har det tilbage, som vi går i, som klæder os, og som betyder noget for os, og det giver mening, at have så lidt tøj tilbage, at oprydning er overflødig.

Rigtig mange minimalister foretrækker at have en garderobe, som kun består af 33 stykker tøj. Disse stykker tøj kan så matches på forskellige måder, så man kan variere og style, så man har mange forskellige udtryk. Det lever jeg selv efter – omend jeg ikke har 33, men 18 stykker tøj! Det har klart minimeret stress, og jeg har ikke længere svært ved at finde ud af, hvad jeg skal have på. Jeg har opbygget en fin garderobe i neutrale farver, som kan kombineres på forskellige måder.

Men hvorfor så lidt?

Fordi mere ikke er bedre. Mere stresser, mere roder, mere belaster miljøet, mere giver uro – Mindre er smukkere! …Og de fleste mennesker går alligevel i det samme tøj hele tiden, selvom skabet er bugnende fuld. Så hvorfor ikke bare beslutte sig for kun at have de ting, man er mest glad for?

Fif til at sortere fra:

 • Sæt rigtig god tid af til projektet.
 • Smid hele indholdet af klædeskabet ud på gulvet.
 • Hav kasser eller poser klar til det, der skal sorteres fra.
 • Sorter i tre bunker: ‘Behold’, ‘Giv væk’ og ‘Ved ikke’.

Vær hardcore:

Tøj der ikke er blevet brugt i flere år, må videre med det samme. Tøj man ikke kan passe, skal ikke gemmes. Tøj i farver, der ikke klæder en, skal naturligvis også til genbrug. ‘Ved ikke’-bunken er kun til det, som man er virkelig meget i tvivl om. Det kan puttes i en kasse og sættes bagerst i skabet i en periode – gerne over 3 måneder. Sæt eventuelt et kryds i kalenderen med en dato for hvornår, der SKAL tages stilling. Prøv før kassen åbnes at huske, hvad den indeholder. Har du glemt det, så er det nok fordi, det ikke var så vigtigt alligevel.

Tøjet i ‘Giv væk’-bunken sendes til genbrug med det samme.

Resten af tøjet kommes pænt tilbage i skabet. Sæsonbetonet tøj er noget af det eneste, der har ret til at stå i en kasse på loftet eller hænge i kælderen.

Hele oprydningsprocessen handler om at tage stilling. Der skal ikke dvæles ved minder, der skal ikke køres rundt i, om tøjet har kostet mange penge etc. Hvis det ikke bliver brugt, kan andre måske få gavn af det, og vi får mere plads i vores liv til andre og vigtigere ting.

Om at sælge:

Ting der er noget værd, kan man naturligvis forsøge at sælge, men man skal altid overveje, om det er besværet værd. Hvis det er svært at komme af med, er der stor chance for, at det bliver liggende i skabet og skaber rod.

Om at købe nyt:

Når vi kan nyde et skønt og ryddeligt klædeskab, giver det endnu mere mening at være bevidste om, hvad vi køber i fremtiden. Jeg køber hellere lidt men godt. Jeg forsøger kun at købe ting, jeg ved kan holde i mange år.

God fornøjelse med oprydningen!

Følg mig på facebook

 

Vil du have ryddet op en gang for alle og støttes i din oprydning – af mig og alle de andre dejlige kvinder, som er med på min workshop, så meld dig til: ‘Fra kaos til kærlighed – få ro i dit hjem på 12 uger’ lige her.

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Louise Hartmann januar 25, 2016 at 12:50 pm

  Endnu et dejligt indlæg. Tak!

  Herhjemme har vi efterhånden brugt det sidste halve år på at skille os af med rigtig mange ting – hvilket også betyder indholdet i vores garderode. Jeg synes at det er nemt nok for min kæreste og jeg. Men når det kommer til vores 3 børn, så synes jeg straks at det kan være sværere. Det er klart dem som har mest -og bruger mest, når det kommer til tøj. Kan I godt nøjes med ganske lidt tøj til jeres børn?

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 1:10 pm

   Tak! Ja, vores børn har ikke meget tøj. Storm har 3 par bukser, 3 bluser, en vest, 4 t-shirts, vinterjakke, overtræksbukser, hue og vanter, 2 par sko og en kasse undertøj/ Strømper og et sæt nattøj. Han går ikke det mindste op i tøj, og vil helst bare ligne Indiana Jones og have det samme på hver dag;o) Martha har 5-6 kjoler- et par nederdele, 5 t-shirts, 7 par strømpebukser, 3 cardigans, et par støvler og et par sko – og overtøj. Alma har noget mere- Hun er nået den alder hvor det er lidt vigtigere, at se smart ud… Til gengæld kører hun sirlig orden;o) Bror har også lidt, men en del bodyer selvfølgelig- han er halvandet. Jeg synes, det er nemt, at de ikke har så meget, og vi kan nøjes med at have et klædeskab (Kun Alma har skab alene på sit eget værelse…).

 • Reply Malene januar 25, 2016 at 1:20 pm

  Tak for endnu et interessant indlæg. Det kunne være spændende, hvis du en da ville gå lidt nærmere ind i oprydning i børnetøj – måske mere specifikt med, hvor mange sæt der egentlig er behov for osv. Bare et ønske fra en ivrig læser:)

 • Reply Malene januar 25, 2016 at 1:21 pm

  Ooog det kom så allerede i svaret på første indlæg;)

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 1:57 pm

   Ja, jeg tror, jeg må lave et indlæg om det…;o) Så mange tak for kommentarer!!!

 • Reply Jess januar 25, 2016 at 2:26 pm

  Skønt indlæg, igen 🙂 Jeg har altid været en samler, men det sidste år (eller mere) er det gået på nerven. Særlig da vi boede i lejlighed med vores to børn, og det rodede så meget. Med at flytte har vi allerede kasseret en del, bland andet i mit garderobe 🙂

  Jeg er ikke på 37 stykker i nu, men mener at antallet er mindre end hos de fleste. Jeg vil huske de 37 når jeg kaster mig ud igen i garderoben for en ny runde oprydning. Børnene har altid haft uoverskuelig meget tøj, særlig som baby (familie arvestykker). Min ældste dreng på 6 år har nu, hvor han ikke arve mere fra familien, kun få stykker tøj i neutrale farver. Det fungere meget fint, hans hylde ser altid pænest ud 🙂

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 6:54 pm

   Jeg har selv virkelig haft mange ting, og det har været en kæmpe befrielse at sortere fra! Jeg synes bare tallet er en fin rettesnor- At man lige rammer 37 er jo underordnet, men jeg kan godt lide at have noget at rette mig efter;o) Tak for din kommentar!!!

 • Reply Mette januar 25, 2016 at 4:58 pm

  Dejligt indlæg, bliver lidt nysgerrig på hvorfor det lige netop er 37 stk tøj?

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 6:50 pm

   Ja, det er jo bare et tal- Det handler om kategorierne som er: 9 par sko, 9 underdele, 15 bluser, 2 kjoler og 2 jakker. Har dog ikke selv 9 par sko. Heller ikke 9 underdele. For mig er det bare en sjov rettesnor… Du kan læse lidt om tankerne her: http://www.purewow.com/fashion/Why-You-Only-Need-37-Items-in-Your-Closet?utm_source=huffpo&utm_medium=syndication&utm_campaign=capsule&utm_content=pubexchange_article

   • Reply Mette januar 28, 2016 at 10:57 am

    Hmm Ja nu får jeg jo helt lyst til at tælle mit tøj, tænker at det nok h virkeligheden passer meget godt, med 37 stk tøj man rent faktisk bruger. Har 3 par bukser, 1 kjole, 3 par sko og 3 jakker….. Ja så er der plads til virkelig mange bluser…. Det er faktisk lidt sjovt, hvor lidt tøj man egentlig bruger af de bunker man har liggende.
    De her indlæg giver stof til eftertanke – Tak for det 😊

 • Reply helle januar 25, 2016 at 5:10 pm

  er undertøj inkluderet i de 37 stk tøj …
  lige nu ligger jeg syg sammen med hele familien så når vi kommer på den anden side så skal jeg helt klart ryde ud STORT … for rod er tungt

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 6:52 pm

   Håber du snart bliver frisk! God bedring!! Nej, undertøj er ikke med… ikke hos mig i hvert fald. Så tænker jeg, at det er lidt knebent, men det kan da nok lade sig gøre;o)

 • Reply camilla wedel sivertsen januar 25, 2016 at 9:01 pm

  Hej skønne Lisbeth

  Jeg har den forgangne uge halveret indholdet i mit klædeskab – fantastisk følelse! Tak for skubbet!

  • Reply Smilerynker.dk januar 25, 2016 at 9:02 pm

   Det er så sejt! Man bliver høj af at skille sig af med ting;o) Så herligt Camilla!!!

 • Reply Ida januar 25, 2016 at 10:01 pm

  Jeg har altid haft meget tøj, og en måde at rydde op har også været at smide det tøj som bare lige har været brugt kort eller afprøvet til vask. Det vil sige, at der også bare kom gigantisk meget vasketøj. Jeg er så glad for at have ryddet ud i det nu. Jeg har virkelig svært ved det, så det fungerer så godt som du skriver, at lave en kasse, som kommer på loftet, sæt en dato og så se hvad jeg savner/kan huske (sjældent noget), resten skal sendes på genbrugsen. Tak for endnu em inspirations optankning;-)

  • Reply Smilerynker.dk januar 26, 2016 at 10:44 am

   Tak for kommentaren Ida;o) Det er vildt rart at have mindre- bestemt også i forhold til vasketøjsmængden:o)

 • Reply Maibrit januar 26, 2016 at 12:31 pm

  Sikke et fint indlæg. Jeg må klart tage mig sammen til at rydde op..også i klædeskabet. Jeg har været der, men det var som om jeg ikke rigtig kom sååå meget i bund som jeg egentlig gerne ville 🙂 Jeg må prøve med nogle af dine tips!

  • Reply Smilerynker.dk januar 26, 2016 at 1:05 pm

   Tak for kommentar Maibrit! Det er skønt, når der er ryddet op!!

 • Reply Nikita Eline januar 27, 2016 at 1:49 pm

  Kære Lisbeth. Hvor er det bare en fin blog du har. Jeg har fulgt lystigt med på den gamle, og vil selvfølgelig fortsætte her. Men jeg har vist aldrig fået kommenteret.

  Jeg er så glad for at du fortæller om dig og din families værdier, det giver så meget inspiration. 🙂

  Jeg ejer ikke selv 37 stykker tøj, måske en 10 – 15 stykker ! Et par kjoler, et par nederdele, et par bukser, bluser og strømpebukser for resten. Det fungere helt fint for mig, jeg har som du selv beskriver aldrig tøjkrise, og jeg ved det er noget jeg er glad for (især fordi jeg selv har syet det) 😉

  Jeg har undret mig over at de fleste folk ikke kan gå med deres beklædningsdele i mere end en hel, eller sågar en halv dag. Jeg kan sagtens bruge mit tøj på trejde og fjerde dagen inden det ryger til vask, så længe det ikke lugter eller er beskidt, og det synes jeg er sjælendt på så få dage. Det gælder så ikke liiiige børnenes 😉

  Lidt tanker herfra
  Kærligst Nikita

  • Reply Smilerynker.dk januar 27, 2016 at 6:31 pm

   Tak for din søde kommentar! Jeg er helt enig med dig. Vi bør gøre meget for ikke at vaske tøj så ofte. Jeg kigger altid på mine børns tøj, om ikke det kan bruges lidt længere – Det kan de ofte, specielt her om vinteren, hvor de har flyverdragt på udendørs… det samme gælder mit eget.
   KH Lisbeth

 • Reply En lille garderobe… – Smilerynker.dk januar 28, 2016 at 11:01 am

  […] om oprydning i klædeskabet fik mange reaktioner. Både på bloggen her og på facebook! Det er rigtig skønt, at det […]

 • Reply Udfordringen: 4. December – Ryd ud i dit klædeskab – Smilerynker.dk december 4, 2017 at 7:57 am

  […] …Og du kan finde mit indlæg om at rydde op i klædeskabet her. […]

 • Reply Hvordan kan vi leve mere minimalistisk med familie og børn? – Smilerynker.dk december 31, 2017 at 9:46 am

  […] godt sted at begynde vores egen oprydning er i klædeskabet. Begynd at sortere tøjet og behold kun de ting, du virkelig bruger og er glad for. Da jeg lavede […]

 • Reply 18 stykker tøj – Smilerynker.dk januar 18, 2018 at 2:40 pm

  […] har jo tidligere skrevet om, hvorfor jeg har valgt kun at have ganske lidt tøj i klædeskabet. Pt. har jeg 18 stykker tøj i […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.