Udfordringer

31 dages oprydning – Ryd op i din mailbox – Dag 9

januar 9, 2020

I dag lyder januar-udfordringen: Brug 15 minutter på at rydde op i din mailbox: Slet mails, sorter etc.

Lige som fysisk rod fylder rod i den virtuelle verden også. Det er så rart at få ryddet op i computerrod. I dag skal vi kigge på mails. Her er to ting, du kan gøre:

 • Du kan med det samme slette alle mails og begynde forfra.
 • Du kan tage lidt efter lidt – svare, slette, arkivere etc.

Den første model er den letteste og hurtigste, men der er nok ikke så mange, som har mod på bare at slette alle mails. For hvad nu hvis? Det er i virkeligheden også det spørgsmål, der melder sig, når vi har svært ved at give slip på vores fysiske ting: Hvad nu hvis, jeg får brug for det en dag? Det tema arbejder vi med en anden dag.

Det vigtigste er i virkeligheden nok, at få lagt en plan over, hvordan man tackler mails i fremtiden, så de ikke hober sig op. Her er jeg i perioder god til at tjekke mine mails på bestemte tidspunkter af dagen og få taget stilling med det samme. Når jeg så i en periode kommer fra det, opstår problemet. De sniger sig ind på en, og før man får set sig om er der 600 ulæste mails i indbakken.

Her er en start på mere orden:

 • Frameld dig ligegyldige nyhedsbreve, som tager fokus fra det vigtige – Jeg gør det manuelt, men der findes også services, som kan afmelde dig automatisk, men disse har jeg ikke erfaring med. Jeg har hørt om Unroll.me, som kan scanne ens indbakke, men jeg har ikke afprøvet – Fortæl gerne om din erfaring, hvis du har!
 • Adskil nyhedsbreve og vigtige mails – alternativt kan der oprettes en mail, som kun er til nyhedsmails og en, som er til alle dine vigtige kontakter.

Sådan bestemmer du over den tid, du bruger på mails:

 • Beslut dig for, hvor meget tid om dagen, du vil bruge på mails og sæt et stopur.
 • Beslut dig for tidspunkter i løbet af dagen, hvor du tjekker din mail eks. kl. 10.00 og 14.00? Eller kl. 9.00 og 16.00?
 • tag stilling med det samme – Slet, svar eller arkiver.

Her er lidt yderligere råd fra mit indlæg med fif til bedre medievaner:

For mig er det også en del af den minimalistiske livstil og tankegang at være bevidst om, hvordan jeg bruger min tid, og at det er mig der bestemmer over tiden. Det skal ikke være notifikationerne, som popper op på telefonen i tide og utide, fjernbetjeningen som har for vane at zappe videre, når programmerne bliver for kedelige, mine venners opslag på facebook etc, der styrer min tid på de digitale medier. Jeg øver mig i selv at bestemme og ikke være styret af noget uden for mig selv.

Her er nogle af mine fif til at få et friere forhold til TV og de sociale medier:

 • Slå notifikationer fra og hav kun få apps på telefonen

Jeg har ikke facebook og mail på telefonen, da jeg så ved, at jeg vil komme til at tjekke oftere, end jeg ønsker det. Jeg har slået alle notifikationer fra på telefonen, da jeg ikke synes, at dem der udvikler apps skal bestemme, hvornår jeg skal åbne dem.

 • Modtag kun få nyhedsbreve

Jeg tilmelder mig kun et nyhedsbrev, hvis jeg ved, at det er noget, som vil skabe oprigtig værdi i mit liv. Giver det ikke værdi, skaber det rod og skal afmeldes med det samme.

 • Tjek TV-programmet indet TV’et tændes

Jeg tænder ikke fjernsynet for bare at zappe rundt på må og få for at finde noget, jeg gerne vil se, fordi jeg ikke har noget at foretage mig. Jeg ser kun TV, når der er et program, som jeg virkelig ønsker at se. Jeg beslutter altid hvor meget tid, jeg vil bruge foran skærmen i løbet af dagen. Det bliver til et par timers TV om ugen, da det begrænser sig til en film eller en serie på sofaen i ske med min mand fredag eller lørdag aften.

 • Sæt tid af til facebook

Jeg har besluttet hvor mange gange i løbet af dagen/ ugen, jeg vil være på facebook. Det virker for mig, at det er på bestemte afgrænsede tidspunkter af døgnet og at der er tid på, for ellers forsvinder tiden.

 • Stop med at købe ting på internettet

Jeg køber ikke ting på internettet. Faktisk køber jeg slet ikke ting! Jeg har tidligere skrevet om, at jeg pt. ikke ønsker at købe materielle ting. Det er for mig frihed ikke at kigge i internetbutikker og ikke at have fokus på at skulle købe og eje flere ting. Det giver plads til at fokusere på vigtigere ting.

 • Tag ferie fra internet, telefon og TV

Jeg tager hvert år lange ferier fra internettet, telefonen og TV’et. Det giver så meget energi at slippe ‘larmen’ i en periode og nyde naturen i en svensk skov. Det giver plads til en helt anden fordybelse i bøger, i nærvær med familien og i roen i naturen.

Jeg føler, at der ved hjælp af rammerne er mere overskud til nærvær med mine børn. Jeg er mere til stede og glemmer at fokusere på, hvad der sker på internettet. Vi går lange ture, vi laver dejlig mad, og jeg har tid til at skrive. Når jeg sætter mig ved computeren eller foran fjernsynet, så er det ikke af kedsomhed, men fordi det har et formål, og fordi jeg har lyst – Ikke fordi jeg bliver drevet af afhængighed.

Det føles frit, rart og let!

Hele tanken med at rydde op og arbejde med ens medievaner er, at vi som når vi får ryddet op i vores fysiske ting, får mere overskud og tid til det, der er vigtigt for os. Som at komme ud i naturen med vores børn, lave god mad sammen med dem, læse bøger etc.

Hvordan er dit forhold til de digitale medier?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.