Børn, Forældreskab, Småbørn, Udfordringer

31 dages oprydning – Hvad er den vigtigste evne, forældre skal besidde? – dag 12-15

januar 12, 2020

Vi er kommet til dag 12, som adskiller sig fra de forrige. Det er nemlig en udfordring, der varer flere dage. Helt præcis i 4 dage i alt fra i dag til d. 15. januar. Den er let og simpel! Det skriver jeg med en vis portion ironi.

Udfordringen lyder: Tag fire dage, hvor du ikke tænder for din computer hjemme, og hvor du ikke besøger Facebook, Instagram, Twitter eller lignende.

Hvad får udfordringen dig til at føle? Får du lidt svedige håndflader og let kvalme ved tanken? Så tror jeg, at du har brug for det!

Vi ved det godt – Sociale medier gør os afhængige. De samme kemiske reaktioner udløses i hjernen, når vi bliver rost, spiser et lækkert måltid eller belønnes af chefen, som når vi griber mobilen og scroller rundt på instagram, facebook etc. Forskellen er efter min opfattelse, at vi ofte føler os tomme og triste efter rigtig meget brug af sociale medier. Vores evne til fordybelse er faldende, og jeg oplever selv, at jeg har sværere ved at holde koncentrationen om en god bog, når jeg i perioder bruger for meget tid foran skærmen.

Vi har brug for hvile og fordybelse, men det får vi sjældent i vores travle liv, hvor der konstant er larm omkring os i form af eksempelvis skærme.

SÅ SLUK!

Giv dig selv en pause og mærk, hvad det gør ved dig. Slet alle aps på mobilen og sluk computeren og andre skærme i nogle dage. PRØV DET!

Og hvad er så den vigtigste evne, forældre skal besidde?

Du er velkommen til at fortælle, hvad du mener i kommentarfeltet, men jeg vil gerne komme med mine tanker her. Evner som det at give ubetinget kærlighed er naturligvis højst på listen, men der er en anden ting, som er så umådelig vigtig:

KUNSTEN AT VÆRE NÆRVÆRENDE

For noget tid siden var jeg inviteret til at holde et foredrag for fire børnehavegruppers pædagoger og forældre på Lolland. Jeg holdt foredrag om et liv med minimalisme, hjemmeskole, nærvær og hvordan man kan skabe et enklere liv. I pausen kom en far hen til mig og sagde:

“Jeg er meget inspireret af det du siger, og det er gået op for mig, at jeg aldrig er nærværende i forhold til mit barn. Når jeg kommer hjem fra arbejde, er jeg træt og smider mig på sofaen, mens jeg ser på min iPad. Jeg bruger ikke tid på at være sammen med mit barn, og jeg kan mærke, at der virkelig skal ændres nogle ting!”

Jeg blev naturligvis utrolig rørt over hans historie, og jeg ved, at den ikke er enestående. Jeg tror at mange af os har svært ved at være oprigtig nærværende i forhold til vores børn. I vores travle liv er der hele tiden noget andet, der trækker i os, og vi vågner måske slet ikke op og lægger mærke til det. Resten af foredraget gik med at komme med konkrete råd til, hvordan vi kan skære fra i vores liv og gøre ting nemmere, for netop at blive mere nærværende i vores eget og i vores børns liv. Det er netop derfor, jeg giver denne udfordring, for uden mobilen i hånden, kan vi måske skabe større fordybelse og flere nærværende stunder med vores børn.

Vi kan ikke være nærværende hele tiden, det ved jeg godt. Det kræver virkelig øvelse, og det er helt ok, at vi i perioder er optagede af andet end vores børn, men det er så vigtigt, at kunne skabe virkelig nærværende stunder i løbet af dagen med vores børn.

Nærvær er:

 • At være her i dette nu
 • At have øjenkontakt
 • At tale og lytte
 • At være til stede
 • At være opmærksom
 • At være tæt på

Stunder af nærvær med vores børn:

 • At spise vores måltider sammen uden forstyrrelser
 • At lave mad sammen
 • At lege sammen uden distraktioner fra mobilen
 • At læse en godnathistorie
 • At gå en tur i skoven, ved stranden etc.
 • At være stille sammen
 • At inddrage børnene i de praktiske gøremål i hjemmet

Når vi får fyldt vores børn op med nærvær i perioder af dagen, oplever vores børn at de er en gave og uundværlig del af vi voksnes liv. Det er det, der giver dem selvværd, følelsen af samhørighed og følelsen af, at de er elskede. Når vi får ryddet op i vores liv og sat nogle ting i system, som denne udfordring går ud på, er der bedre tid til at være nærværende. Det er det vores børn har brug for! De har ikke brug for ting, tablets og flere fritidsaktiviteter. De har brug for ægte tid sammen med deres forældre. De har brug for at føle sig vigtige i familiefællesskabet, og det er kun nærvær, der kan give dem den følelse. Det er os forældre, der er ansvarlige for at skabe de nærværende øjeblikke, og det er ikke nok, at de kun finder sted i weekenden og i ferien. De skal finde sted hver dag!

Så slukker du nu? Tør du? Kan du? Hvad kan du gøre i dag, for at være nærværende sammen med dine børn?

Vi ses om fire dage!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply 31 Dages oprydning – Ryd op i gamle fotos – Dag 20 – Smilerynker.dk januar 20, 2020 at 12:03 pm

  […] aktive på eks. Instagram, fordi jeg simpelthen føler, at det at fotografere og dele stjæler det vigtige nærvær, som jeg skrev om for nogle dage siden. For mig fungerer det bedre, at jeg planlægger, hvornår […]

 • Reply 31 Dages oprydning – Ryd op i dine digitale fotos – Dag 26 – Smilerynker.dk januar 27, 2020 at 1:26 pm

  […] på eks. Instagram, fordi jeg simpelthen føler, at det at fotografere og dele stjæler det vigtige nærvær, som jeg skrev om for nogle dage siden. For mig fungerer det bedre, at jeg planlægger, hvornår […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.