Børn, En blid begyndelse, Forældreskab, Hjemmefødsel

Tips til barselsgæster – Sådan viser du de nybagte forældre respekt

januar 9, 2020


I går lavede jeg et opslag på Instagram med 10 tips til, når du besøger en mor, der lige har født. HOLD DA OP! Det fik utrolig mange af jer, der læser med til at kommentere, sende mig beskeder med historier, sende endnu flere gode råd etc. Tusind tak. Jeg kan virkelig mærke, at det er et emne, som mange er optagede af. Jeg udgiver her et indlæg med alle rådene samlet. Nederst et råd til dig, der skal besøge en familie, som har adopteret et barn.

Når du læser listen, kan du måske føle, at den er lige lovlig striks. Vi er alle sammen forskellige og har forskellige behov, men det er min klare opfattelse, at mange nybagte forældre har meget svært ved at sige fra. Det bliver gerne lidt ambivalent, fordi man på den ene side gerne vil vise sit lille mirakel frem, men samtidig er så overvældet efter fødslen, manglende søvn, hormoner, det nye ansvar etc. Jeg ved at alle, der kommer på barselsbesøg kommer i lutter kærlighed til familien og virkelig er ivrige efter at nusse den lille, men alle der har født et barn ved, hvor overvældende barselsbesøg kan være, hvor sårbar man er i tiden efter fødslen, hvor vigtigt det er, at man får hvilet (det er faktisk helt essentielt for restitution og heling, at den nybagte mor får fred).

Her er Bror, da han var lille fin og ny. Han var et par dage gammel, og min mand havde taget vores større børn med på tur, så jeg kunne få lidt tid alene med ham. Desværre gik der ikke længe, før det bankede på døren og i min dumhed, lukkede jeg op for uventede gæster, der ville se den lille ny!

Hermed første punkt: Kom aldrig uventet! Accepter, at den lille nye familie har brug for fred og tid til at lære baby at kende. En ny mor er sårbar og har brug for ro. Det er forståeligt, at alle gerne vil se det lille nye spædbarn, men baby er også ny efter lidt tid, så vent på en invitation og bliv ikke fornærmet, hvis den lader vente lidt på sig. Det tager tid at etablere amning og det kræver, at man ligger hud mod hud og ikke forstyrres af gæster. 

2: Spørg ikke om den nye mor har brug for noget, men medbring lækker mad og snacks på eget initiativ. Det er da dejligt at få en buket og endnu en sparkedragt, men det er langt mere værdifuldt at slippe for madlavning, så tiden bare kan bruges på baby.

3: Gør dig nyttig – tag opvasken eller sving støvsugeren.

4: Vask hænder før du rører baby – Jeg er ikke bakterieforskrækket, men lad os alligevel lige passe ekstra godt på baby (og mor).

5: Bed ikke om at holde baby, gør det kun hvis mor specifikt spørger, om du vil. Det er fuldt forståeligt, at du gerne vil holde en helt ny lille baby og indsnuse den dejlige babyduft, men mor er sårbar og selv små forstyrrelser i forbindelsen mellem mor og barn kan virke overvældende!

6: Tag det ikke personligt – Måske, du finder mine punkter skrappe, men en forstående barselsgæst ved at tiden til at nusse baby, røre etc. nok skal komme, når mor er klar.

7: Kom ikke med gode råd – Jeg ved godt, at du sikkert ved en masse om babyer, specielt hvis du er mormor eller lignende, men det er så vigtigt at respektere, at den nye mor har brug for at finde sig selv i morrollen uden en masse velmenende råd. 

8: Forvent ikke noget – Vil du have kaffe, så lav den selv. Den nye lille families sparsomme energi skal bruges på baby.

9: Bliv ikke for længe – et besøg bør maks vare 30 minutter.

10: Kom gerne forbi ofte – ikke for at besøge, men for lige at stille lidt mad til fryseren foran hoveddøren. 

11: Lad være med at tage parfume eller stærkt duftende creme på, når du skal besøge en nyfødt. Bruger man almindeligvis parfume bliver man en smule immun og lægger ikke mærke til, at baby kommer til at dufte af parfumeafdelingen i Magasin.

12: Hvis der er større børn i hjemmet, så tilbyd endelig at tage dem med et smut på legepladsen eller i parken, så mor og far kan få et tiltrængt hvil med hinanden og med baby.

13: Giv gaver til mor i stedet for til baby – Massage, rebozo, varme fodbade, uldsokker, rengøring, abonnement til lydbøger og lækre madvarer er guld værd.

14: Tag endelig mad med til fryseren, så far og mor har masser af tid til bare at nyde baby.

15: Drop opkald til familien, men send altid en SMS – helst til far, så han kan planlægge besøgstid.

16: Bed de nybagte forældre om total ærlighed om, hvornår de gerne vil have, at du tager af sted igen.

17: Spørg gerne til fødselsoplevelsen og lyt uden at overtage med din egen historie. Der bliver tids nok tid til den.

Til dig, der skal besøge en familie, der lige har adopteret:

Hvis du skal på barselsbesøg hos en familie, der har adopteret, så spørg på forhånd om, hvordan forældrene gerne vil have, at du forholder dig til barnet. Hvor meget kontakt er det okay med? Det er vigtigt at du respekterer forældrenes ønsker, også selvom det virker overbeskyttende på dig. Forud for adoptionen har forældrene været på kursus omkring tilknytning til et adoptivbarn og vigtigheden af, at barnet først knyttes til forældrene.

Har du flere tips og tanker, så skriv endelig en kommentar herunder.

Mange tak til alle jer, som har bidraget til listen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.