Enkelt familieliv, Gode vaner og taknemmelighed

Vi lever et liv uden jordforbindelse – 7 fif til at komme tættere på naturen

september 30, 2018

Du bruger 2 minutter og 11 sekunder af dit dyrebare liv på læse denne tekst.

For noget tid siden holdt jeg et foredrag i en børnehave. Jeg fortalte om vores minimalistiske livsstil og gav nogle gode råd til, hvordan vi kan komme tættere på os selv og naturen. En mor sagde på et tidspunkt: ‘Lisbeth, jeg ved godt, at du har ret, og det lyder jo alt sammen meget godt, men når jeg kommer hjem fra kontoret sent om eftermiddagen, har jeg altså ikke tid til at gå ud i naturen eller dyrke min have’. Jeg kan selvfølgelig godt forstå hende, men vi er i mine øjne nødt til at ændre vores vaner, for vi har slet ikke råd til at lade være. Vi har brug for jordforbindelse, vores børn har brug for jordforbindelse, og vi har mere end nogensinde før brug for at vende tilbage til naturen.

Vi kan leve et helt liv uden jordforbindelse, og det er så utrolig usundt for os. Vi bliver syge og triste og trætte og usunde af at leve et liv, hvor vi ikke forbinder os med naturen.

Jeg har selv glemt at lytte til kroppen i perioder, men da jeg fik mit 4 barn blev jeg specielt opmærksom på det, som han skulle lære mig. Vores børn er ofte små budbringere, hvis vi tager os tid til at lægge mærke til det. Fra min søn var helt lille bitte hev han sine strømper og sko af. Han går barfodet det meste af tiden, og når han har brug for det, lægger han sig ned på jorden. ‘Jeg har brug for at mærke jorden’, siger han og ligger der, til han har mærket den nok og har fået jordforbindelse. Langt ind i efteråret får han lov til at løbe på bare fødder, og folk spørger ofte, om han har glemt at tage sko på.

Selv går jeg altid på bare fødder. Jeg vælger udelukkende sko, som gør at jeg kan mærke jorden, og jeg går aldrig i sko med hæle. Der findes nu masser af de såkaldte barfodssko, og jeg tror aldrig, at jeg kan gå i andet.

I min klub ‘Enkelt familieliv’ hedder oktober måneds tema ‘Tilbage til naturen’. Temaet handler om, hvordan vi med små enkle skridt kan blive bedre til at forene os med naturen. Selv små skridt kan gøre en stor forskel for vores velbefindende.

Vi er bygget til at mærke græsset under vores fødder, få lys på kroppen, opholde os i naturen og følge dens rytme. I stedet flyder ud i sofaen derhjemme, spiser mad, som er fuld af ting, der aldrig har set naturen og har konstant mobiltelefonen i hånden. Alt imens  går flere og flere af os ned med stress og får smerter i kroppen.

Vi må tilbage til naturen!

Her er nogle af mine fif til at komme tættere på naturen og dig selv:

 • Gå barfodet – Start din dag med at gå ud på bare fødder – det behøver ikke at tage mere end 5 minutter at forbinde dig med jorden og få jordforbindelse fra morgenstunden
 • Mediter – Træk vejret dybt nogle gange om dagen. Det er bevist, at det at meditere forbedrer din evne til at håndtere stress og samtidig styrker fokus og opmærksomhed
 • Gå ture i naturen dagligt, sid på jorden med bare ben, rør græsset etc.
 • Følg naturens rytme og spis det, som naturen byder dig lige nu – det er med til at fortælle din krop, hvilken årstid vi har lige nu, og det forbinder os i højere grad med naturens rytme
 • Få masser af lys og start din dag med at suge solens infrarøde stråler til dig
 • Sluk mobilen og vigtigst af alt sluk for det trådløse netværk om natten, så du ikke er udsat for konstant stråling – og gå i seng i ordentlig tid, helst kl. 22.00 i et fuldstændig mørkt soveværelse
 • Brug kun mobile enheder som telefon og bærbar i begrænsede tidsrum – Det kan være svært at overholde, men det handler om vaner. Har du svært ved at ændre dine vaner, kan jeg anbefale dig mit kursus ‘Skab gode vaner, der holder’

Vil du gerne have endnu mere inspiration til at leve et mere naturligt liv, kan du melde dig ind i min klub ‘Enkelt Familieliv’. Du får de første 14 dage gratis!

Derfor fortæller jeg dig, hvor lang tid du bruger på at læse mine indlæg: Jeg ønsker, at vi alle bliver opmærksomme på, hvad vi bruger vores værdifulde tid på. Fik du noget ud af at læse mit indlæg, er du velkommen til at skrive en kommentar eller dele indlægget med andre. 

På gensyn

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Julekalender d. 2. December: Start din dag på bare fødder – Smilerynker.dk december 2, 2018 at 10:24 am

  […] jeg skrev i mit indlæg ‘Vi lever et liv uden jordforbindelse’, så lever de fleste af os et liv, hvor vi ikke forbinder os ret meget med naturen. Det har […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.