En blid begyndelse, Hjemmefødsel, Interviews, Nyt

Tema – En blid begyndelse – Doula-effekten

december 8, 2016

Christina Hedegaard Jørgensen også kaldet Mama Christina er uddannet personlig fødselscoach og Doula fra The Birthing Company i Florida/USA og Fremtidens Fødselshjælper fra Fødeklinik Maia i Danmark.

Udover at være certificeret Doula og Fødselshjælper, er hun certificeret Rebozo-massør, har taget akupressur til fødsel-kurser, Hypnobirthing, Meditation og Spinning Babies teknikker. Hun beskæftiger sig med NLP Coaching, hypnose og meditation. Alt sammen værktøjer, der gør hende til en doula, der kan trække på mange forskellige facetter, fysisk som mentalt.

Hun arbejder både med hjemmefødsler og hospitalsfødsler, privat fødselsforberedelse, Rebozo-massage og undervisning i Rebozo-masssage.

Hun er mor til tre børn i alderen 4, 10 og 26 år.

Jeg har stillet Christina nogle spørgsmål om at have en doula med under graviditet og fødsel.

Hvad er en doula?

Doula betyder på græsk ”kvinde som tjener”. Ordet blev, så vidt jeg er orienteret brugt af en antropolog, der i 70érne skulle skrive en afhandling om den effekt der var ved, at have en kvinde med under en fødsel, som udelukkende var med som ”personlig assistent” til den fødende. Det var blevet opdaget at effekten var ganske stor og positiv og gav lettere og bedre fødsler. Det kaldes i dag ”Doula-effekten”.

En doula er det graviditets- og fødsels-uddannede ”talerør” og tovholder for at fornuft, logik og følelser, som følges ad med den gravide, også når hun føder. Ikke dermed sagt at al fornuft og sunde følelser forsvinder, når vi bliver gravide, men alt for mange handler og tager beslutninger ud fra frygt, og for det meste udelukkende fordi gravide ikke ved, hvad de skal tro på, og om de kan stole på deres egne følelser og fornemmelser. 

En doula er med hele vejen fra cirka midten af graviditeten til løbende at skabe en ro og et overblik, også selvom det skulle vise sig at uventede ting dukker op. Når den gravide går til eventuelle undersøgelser hos læge eller jordemoder, så bliver det med en følelse af overskud og fokus på et samarbejde og tilbud, mere end at skulle ”have noget at vide” af en autoritet. Man kan sagtens vælge blot at have en doula som ”opslagsværk”, og som hende der løbende giver forskellige kropsbehandlinger, så den gravide er fødeklar den dag dagen oprinder og som amme-support efterfølgende. Eller man kan have hende med hele vejen til fødsel og den første tid efter. Jeg mødes oftest mindst 4-5 gange inden fødsel med mine klienter og 1 måske 2 gange efter fødsel afhængig af, hvordan amningen går. Ved hvert møde får den gravide skøn massage, som også løsner eventuelle spændinger, selv der hvor man ikke lige kan nå.  

Hvad tænker du i forhold til det, at det kun er nogle heldigt stillede, som har penge til at købe ekstra hjælp?

Der er masser af forskellige doula-services, så der er noget der matcher alle prisklasser og behov. Der er doulaer i hele landet og en del af dem kan findes på en hjemmeside, der hedder ”Doula Danmark”.

Doulaer, der er under uddannelse, er ofte helt gratis og kan være alt fra sygeplejersker, kropsbehandlere, jordemoderstuderende og meget andet, så det er en fantastisk mulighed. Derudover, findes der masser af materiale på nettet, der kan læses, som er skrevet af doulaer, og det er altid muligt at skrive til en doula og bede om input. Jeg selv har således altid mindst 30 minutters helt gratis telefonsamtale for en gravid, om graviditet og fødsel. Det er på ingen måde udelukkende forbeholdt en stor pengepung, men nu vi taler om penge, så er det virkelig en investering for livet at have en uddannet fødepartner med sig. Det er verdens bedste barselsgave efter min mening og jo flere, der gør brug af en doula, jo mere almindeligt bliver det og dermed bliver hele tankegangen omkring at kunne navigere i sin egen graviditet og fødsel langt mere almindelig, det er i hvert fald mit ønske. Det er også mit ønske, at der kunne ansættes doulaer på fødegangene rundt om i landet. Det ville gøre en stor forskel for fødslerne og jordemødrene, som løber alt for stærkt og slet ikke har tid til at være den fødselshjælp de ønsker.

Hvad er Doulaens rolle under fødslen?

Det er vidunderligt at beskæftige sig med et fag, der er så intenst og foranderligt. Men det er vigtigt at huske, at en doulas rolle ”blot” er at være redskab i sammenhæng med graviditeten og fødslen. Selvom jeg da ville da ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg ikke har fældet en rørt, lettet eller glad tåre eller 2 igennem tiden.

”Er det ikke spændende at være doula og være med til fødsler og sån?” spørger en del mig ofte. Hvis man som doula arbejder ud fra at det skal være ”spændende at være med til en fødsel”, så har man valgt forkert fag, efter min mening.

At være doula, kræver en høj grad af selvindsigt og at kunne lægge sit ego til side.

En doula kan godt trække på sin egen erfaring, men må aldrig overføre sin egen fødehistorie eller frygt til sin klient. Hver kvinde og baby er en ny situation. En doula vurderer ikke om noget er rigtigt eller forkert, hun lytter, mærker, ser og bruger også sin intuition.

En erfaren doula ved, hvornår hun skal være tilstede, og hvornår hun skal gå. Det skal aldrig føles som at ”have en ekstra med til fødslen”, men i højere grad som en af mine klienter sagde ”en advokat for os og vores barn, hvis vi af en eller anden årsag ikke selv kan være det og til at sikre, at vi kan gøre noget helt naturligt, hvis fødslen går lidt i stå eller andet”. Der har været gange, hvor jeg er blevet tilkaldt til ”andet”. F eks et kejsersnit hvor mor og barn blev adskilt af særlige årsager. Der har jeg stået og fortalt den lille nyfødte om at mor snart kommer og at han / hun har været længe ventet og er meget elsket og optog lidt video, så moderen kunne se den første time efter fødslen selvom hun ikke var tilstede.

Jeg har båret en nyfødt flere etager ned til sin mor, der lå på opvågningsstue, så mor og barn kunne forenes, og moderen kunne amme, trods hun dårligt var vågen. Ting der ikke var sket, hvis ikke jeg havde været der og havde insisteret på, at moderens ønsker blev indfriet. Jeg er moderens forlængede arm.

Jeg har også prøvet at stå og sige bestemt til den fødende, der var blevet lidt opgivende: ”Det er DIG der bestemmer, og nu bider du den ve i røven”. Det kunne jeg kun sige, fordi jeg kendte moderen så godt og vidste præcis, hvor hendes styrke sad. Den havde hun selv lige glemt for en stund. Kort efter fødte hun og trak hun selv sin søn op på sit bryst.

Mange kvinder og deres partnere, hvis fødsel jeg har været doula ved, meddeler at de blot skulle kigge på mig under fødslen, så vidste de, at de kunne føde og at de selv havde kontrollen, for de vidste, at hvis der ”var noget”, så ville de få en forklaring med det samme. Jeg skulle blot være der. Eller jeg har en del, der ringer under fødslen ”bare lige for at høre om der er nogle Rebozoteknikker eller måder at ligge og sidde på, de lige havde glemt” eller også ”bare lige høre din stemme”. Min rolle er også at være et anker.

Hvad kan en doula, som en eventuel partner ikke kan?

Partneren til den gravide, meddeler typisk, at han følte, at han kunne slappe af og virkelig være der for sin fødende kone eller kæreste, når jeg har været med som doula. Han behøvede ikke at bekymre sig om at ”gøre noget rigtigt eller forkert”. Han kunne være den gode kærlige klippe. Det er godt for et kommende forældrepar, at de kan fordybe sig i hinanden og i fødslens natur uden at skulle bekymre sig eller være praktiske. En kaldte mig en ”stewardesse”, han kunne kigge på mig og se, at jeg så afslappet ud, og så vidste han, at det var helt okay, det der foregik.

Der er ingen sammenligning med en partner og en uddannet doula. Det er 2 vidt forskellige energier og funktioner. Doulaen har et en indre værktøjskasse og alverdens teknikker til, hvis det bliver nødvendigt. Det kan ikke forventes at partneren kan eller skal det samme. Selv hvis min egen partner var doula, ville jeg have en doula med til min fødsel.

Hvad sker der når man bestiller dig som doula?

Når man bestiller mig som doula, aftaler klienten og jeg, hvilken en af mine doulapakker, hun ønsker at tage udgangspunkt i. Når vi har skrevet kontrakt på det, så lukker jeg af for andre fødsler i 2 uger før og 2 uger efter min klients fulde 40 ugers graviditet. Så jeg er på tilkaldevagt 24 timer i døgnet i den periode. Min doula-taske er klar og jeg er aldrig længere end en 1 times kørsel eller mindre væk.

Doulamøderne er oftest hos den gravide, men kan også være hos mig.

Mine forskellige doulapakker kan ses på min hjemmeside og kan f eks indeholde, at jeg skal med til fødsel eller ej, men alle pakker indeholder Rebozo-massage, for det er min måde, at gøre hvad jeg kan for, at fødslen bliver så god og let som muligt. Det er også min måde at lære den kommende moders krop at kende, og vi lærer at kommunikere også uden ord. Hendes eventuelle partner bliver også introduceret for at give massagen, så vi kan arbejde sammen også under fødslen, eller hvis de er alene, så har faderen nogle rigtig gode ting at kunne gøre, der befordrer god fødsel, så de aldrig behøver blot at sidde og vente på andre. Det er jo også vidunderligt at kunne f eks Rebozo-massage, så hvis man har valgt hospitalsfødsel, så gør det ikke så meget hvor ofte, der er nogen i nærheden eller ej undervejs i forløbet.

Hvad er Rebozo-massage?

Rebozo-massage er Mexicansk massage udført med tørklæder og med de mest vidunderlige og behagelige vuggende bevægelser, tager det forholdsvis kort tid at få løsnet de spændinger, der kan sidde og genere for en god og behagelig graviditet.

Hele området omkring livmoder og bækken, er for rigtig mange et uudforsket område, når de bliver gravide, og med en voksende baby og livmoder, så kan den ændrede tyngde og kropsholdning, give smerter og ubehag, og en del beskriver det som ”ligamentsmerter” og kan ikke gøre så meget ved det. Da vi normalt ikke lige træner DET område, så kan det også være svært at vide, hvad man kan gøre ved det. Det ved en doula, der er Rebozo-certificeret.

Jeg vugger den gravide krop med tørklædet, mens jeg har en dialog med moderen om, hvad hun mærker, og så kan jeg ganske enkelt se eventuelle ”blokeringer” på hendes krop. Vi får smerten lokaliseret, og gør vi noget ved det med det samme.

En livmoder, kan have ligeså mange muskelspændinger eller infiltrationer, som man kan have andre steder på kroppen, der dog som regel er lettere lige at komme til. Jeg har altid mindst 1 Rebozo med mig. Det er en stor del af min doula-service, og der er kvinder, der udelukkende bestiller den service gennem graviditeten.

Hvad betyder kvindens forestilling om fødsler?

Første gang jeg taler med en ny eventuelt klient, spørger jeg ind til hendes forestilling om fødsler og historier måske fra hendes familie, eller hvis hun har født før. Historierne vi har med os omkring fødsler, kan have stor indflydelse på, hvordan vores egen fødsel bliver, med mindre vi får det bearbejdet. Langt de fleste af os hører og ser fødsler f.eks. på fjernsyn, hvor det er ren panik og smerteskrig med heppekor der råber ”pres, pres, pres”, så kan der med fordel sorteres lidt i de ”billedarkiver”.Vores livsstil har også langt mere indflydelse på vores kommende fødsel, end hvad vi måske lige vil tænke på, så vi finder nogle gode måder at højne sundheden. Jeg giver ideer til balanceøvelser, gode sovestillinger og siddestillinger. Alt i alt en opgradering af den generelle sundhed. Det er alt sammen med til at fødselsforberede.

Findes den ideelle fødsel?

Det er som at spørge om det ideelle vejr findes.

Jeg har hørt kvinder berette: ”Det gik alt for hurtigt, jeg nåede slet ikke at rigtig føle, at jeg var i fødsel” og omvendt har jeg hørt kvinder, der har oplevet akut kejsersnit efter en del timers veer og alligevel har følt, at det var en dejlig oplevelse.

Det handler som nævnt om at have sine værdier på plads. Hvis du har ”ro” som en værdi, så kan det sagtens lade sig gøre selv til nogle akutte kejsersnit, når du fortæller eller har skrevet at ro er vigtigt for dig. Kommunikation er nøgleordet her.

Vores fødsler fylder i vores bevidsthed resten af vores og vores barns liv. Det er vigtigt, at vi forbereder os, som vi vil forberede os til alt muligt andet. Bare tænk på et bryllup. Jeg tror ikke, der er nogen, der vil sige; ”folk er blevet gift altid, jeg tager det som det kommer, “eller dem der skal vie os, de ved meget mere om bryllupper, end vi ved, så de må tage styring”. Næh du, forbered dig og gør oplevelsen til din og jeres egen. Det er ideelt!

Hvad er Doula-tv?

Viden øger vores handlefelt, og det er blandt andet også årsagen til, at jeg har startet mit eget tv-program ”Doula” i samarbejde med Mediehuset i København. I tv-programmet har jeg samtaler med alt fra jordemødre, vejrtrækningseksperter, eksperter i barnegråd og søvn, fødslens faser, hvad man kan forvente som nybagt mor, gode tryk til fødsel og meget meget mere.  

Du kan læse mere på www.mamachristina.dk, følge Facebook-siden Mama Christina Doula, mit tv-program Doula på Kanal 1 hver lørdag 22.30 på Kanal 1 eller her: http://kanal-1.dk/category/doula/

Du kan også finde andre doulaer her: www.douladanmark.dk

 

Følg Smilerynker.dk på facebook.

Smilerynker.dk er en reklamefri blog. Læs mere her.

Bliver du inspireret, når du læser mine indlæg? Gør de en forskel for dig?

Så kan du give et selvvalgt bidrag og støtte mit arbejde:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.