Mad

Urteskole: Brændenælde

marts 25, 2015

En ny lille ting her på bloggen er, at jeg løbende vil fortælle lidt om de forskellige urter, vi bruger hjemme hos os – i madlavning, til at drikke etc.
Jeg har tidligere fortalt, hvordan vi i sensommeren sidste år plukkede gyldenris, som vi tørrede i bryggerset. Du kan læse indlægget her.

I dag vil jeg fortælle lidt om brændenælder.
Sidste forår tog vi handsker på og gik ud og plukkede bunkevis af brændenælder. Da ungerne og jeg stod der og plukkede, kom mange mennesker forbi og spurgte, hvad vi havde gang i. Vi tager naturens gratis glæder, svarede vi! Dem er der massere af, hvis vi bare åbner øjnene.

Nu er det igen tid til at komme ud og plukke brændenælder, og som I kan se, har vi nu kun en halv krukke tørrede brændenælder tilbage, så det er på høje tid!

Brændenælde har en masse fantastiske egenskaber, og kan bruges så snart de første skud er over jorden.
Brændenælde er rig på jern, C-vitaminer og A-vitaminer, virker bloddannende og blodrensende, og urten er god til at få forårsforkølelser hurtigt af vejen eller holde forkølelsen helt væk! Det siges også, at brændnælde er god i forhold til mælkeproduktionen hos ammende mødre.

Vi bruger både de friske og tørrede brændenældeskud. De friske skud kan bruges i retter som supper, i nudel-retter eller på pizza. Skuddene kan svitses eller bruges, som man ville bruge spinat, og de tørrede skud kan bruges i bagværk, pandekager etc.

Jeg drikker det primært som en stærk urteinfusion, og jeg giver det også til børnene. Bror på 11 måneder, kan rigtig godt lide brændenælde-te, og jeg drysser også ofte lidt tørret brændenælde ud over hans mad.

OPKRIFT PÅ BRÆNDENÆLDEINFUSION:
Når jeg laver en brændenælde-infusion, koger jeg 1 liter vand om aftenen og hælder det i et glas med 30g tørret  brændenælde, jeg lader det trække natten over, sier det og drikker det så i løbet af dagen.
Jeg drikker mine urteinfusioner 3-4 gange om ugen og veksler mellem forskellige urter.
Den lange trækketid gør, at vitaminer og mineraler frigives til vandet, og det optages dermed bedre i kroppen. Det er altså den lange trækketid og den store mængde urter, der gør jobbet! Jeg har selv hævet mit hæmoglobinniveau efter graviditet ved at drikke de stærke infusioner.
**********

Når du nu også skal ud og hente de SUNDE brændenælder, så HUSK handsker og pluk kun langt fra veje, trafik osv.

God fornøjelse!!!

Det er i øvrigt en god idé at opbevare brændenælde mørkt og i en lufttæt beholder. På den måde bevarer man bedst vitaminerne og mineralerne, men det ser da finest ud i glas… I hvert fald på billeder…

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sara Maria april 17, 2020 at 7:58 pm

    Ved du, om det er sikkert at drikke brændenældeinfusionen, når man ammer? Vil rigtig gerne prøve det, men har været i tvivl om det mon var okay, når det indeholder A-vitamin, og jeg har ikke forstand på hvor meget der skal til for, at det er et no-go 🙂

    • Reply Smilerynker.dk april 22, 2020 at 1:48 pm

      Drik alt det du vil. Det er kun sundt for dig og baby!!

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.