Tips til et mere minimalistisk børneliv

maj 12, 2017

Flyder dine børns tøj og legetøj overalt? Så kommer jeg her med tips til at få sorteret fra, så dit hjem, børneværelset og aktivitetsniveauet kommer lidt mere i ro.

Tøj

Den miljømæssige påvirkning vores tøjforbrug har på kloden, er en af de største miljøbelastninger. Det mener jeg ikke, at vi kan lukke øjnene for. Vi kan simpelthen ikke være bekendt ikke at tænke på de mennesker og de lande, som lider, fordi vi køber uden at tænke over de spor det sætter i produktionslandende. Jeg vil anbefale, at alle ser filmen ‘The true cost’ som ligger på netflix. Filmen giver et stort indblik i produktionsforhold og den påvirkning, det vestlige forbrug har i udviklingslandende. Vi kan ikke blive ved! Vi må stoppe med at producere nyt! Vi må simpelthen give vores børn nogle andre og sundere værdier end at skulle have nyt hele tiden.

Måske har du hørt om ‘Project 333’ – Et projekt, der går ud på, at man kun har 33 stykker tøj pr. sæson, som kan kombineres på forskellige måder. Nederst i indlægget linker jeg til projektet. Det er fint både at køre projektet i forhold til ens egen garderobe, men også børnenes. Når vi har mindre tøj, belaster vi miljøet langt mindre. Det fylder mindre og giver mindre rod. Vi passer bedre på det, og vasker det sjældnere. Det er et problem, at vi faktisk vasker vores tøj for ofte. Det slider unødigt meget på tøjet, og det belaster miljøet.

Mine tips til en simpel børnegarderobe:

  • Hav kun det, børnene kan passe lige nu i denne sæson

    Det giver ingen mening, at have tøj liggende, som først kan bruges om 6 måneder. Børn vokser, din smag ændres, og det ender som rod, som måske aldrig kommer frem fra skabet.

  • Sælg på dba, reshopper, trendsales el. lign

    Køb genbrug og sælg og giv videre, så snart dine børn er vokset ud af tøj. Der er så meget fint tøj derude, som stort set er som nyt og kan købes til fornuftige priser. Børn vokser hurtigt og har ofte brug for nyt. Vær miljøbevidst og genbrug!

  • Aftal med dig selv hvor meget du må gemme

    Er det en skotøjsæske fuld? En flyttekasse? Overhold det og hav tillid til at der kommer noget andet godt til dig, selvom du giver ting videre. Tænk over, hvordan smag og mode hele tiden ændrer sig. Det, du elsker i dag, elsker du måske ikke om 2-3 år, når en yngre søskende kan passe det. Tænk også over, hvad der er dine behov, og hvad der er dine børns. Måske de ikke skal bruge deres voksenliv på at sortere alt det babytøj, du ikke kunne give slip på eller tage stilling til. Lad dem leve deres eget liv og gem kun de ganske få ting, som er helt særlige.

  • Gem kun tøj et sted og opbevar kun tøjet i skabet, kommoden el. lign.

    Hav ikke tøj forskellige steder, da det gør, at vi hurtigt mister overblikket, og det skaber unødigt rod alle mulige steder.

  • Køb kun det som du ved fungerer

    Jo, det er da super sødt med klipklappere til børn, men de fungerer ikke i praksis. Det samme gælder sko til babyer, jeans, kjoler og nederdele til piger, der er ved at begynde at kravle (fortsæt selv listen). Det kommer kun til at ligge og fylde op i skabet, og det er spild af dine penge!

Sko

Det er i mine øjne fint med maks 2 par sko pr. sæson. I sommerhalvåret er et par sandaler og et par lukkede sko rigeligt. I vinterhalvåret udelukkende vinterstøvler. Forår og efterår måske overgangssko og et par kondisko, hvis dit barn går til en sportsaktivitet. Udover det, er gummistøvler naturligvis gode at have året rundt.

Legetøj

I forhold til legetøj, så er jeg af den overbevisning at ‘less is more’ – Har børn mindre legetøj, vil de passe bedre på det, de har. De vil værdsætte det mere og bruge mere tid på at lege, tegne, være kreative etc.
Er der altid en erstatning, og får man nyt, når man er træt af det gamle, bliver legetøjet ligegyldigt.

Her lever vi efter det princip, at når en ny ting kommer ind i huset, så skal en gammel ting i tilsvarende størrelse ud. Det gør, at vi holder det samme niveau i legetøjssamlingen hele tiden. Det bedste, synes jeg er, at man holder sig til 2-3 kategorier af legetøj og altid taler med sit barn om, om det ønskede legetøj nu også kan lege med det legetøj, som barnet allerede har. I USA har man legetøjsbiblioteker, hvilket jeg synes er en genial opfindelse. Så kan man låne i stedet for at købe. Så længe det ikke eksisterer i Danmark, kan vi øve os i at låne af venner, ofte gennemgå vores børns ting sammen med vores børn (specielt før fødselsdag og ved juletid), når noget er i stykker, skal det sorteres fra med det samme osv. Nederst i indlægget linker jeg til mit indlæg om oprydning på børneværelset.

Aktiviteter

Dine børns fritidsaktiviteter bliver dine fritidsaktiviteter, så vil du være ‘soccer mom’, eller vil du hade det? Det er værd at tænke over, før vi melder vores børn til fodbold, tennis, klaver og sang. Indtil de når en vis alder, skal de hentes og bringes, og det er som bekendt os forældre, den hænger på. Jeg synes, at 1-2 aktiviteter om ugen er rigeligt, da vores børns ofte tætpakkede program også skal efterlade plads til bare at lege og være i livet uden krav.

Zen

Vi voksne er dårlige til det, og det smitter af på vores børn, at vi har så svært ved at fokusere på en ting af gangen. Skal vi ikke give vores børn lov til at dvæle ved de små øjeblikke, at dagdrømme, at gå tur i solskinnet, at nyde smagen af deres mad osv.? Mine bedste råd til at lade vores børn nyde en ting ad gangen, er disse:

  • SPIS MENS I SPISER!

    Jeg har virkelig lyst til at råbe dette ud fra hustagene! Lad for filan dit barn spise, mens det spiser. Lad være med at placere en skærm foran dit barn, når det nyder et måltid. Selvom det kan være super hyggeligt at spise foran fjernsynet eller iPadden, så skal det i mine øjne være en begivenhed, som er fuldstændig unik og som finder sted i helt særlige og MEGET sjældne tilfælde. Lad dit barn smage maden, lad det mærke, hvornår det er mæt, lad os spise sammen, tale sammen, hygge sammen og være sammen omkring maden UDEN telefoner og iPads, som stjæler fokus og gør, at vi ikke mærker os selv.

  • Skab masser af øjeblikke med fuld nærvær

    Vi voksne skal passe på os selv. Vi skal gøre ting, som nærer os, og vores fokus må gerne være på vores egne behov. Vi må gerne sidde ved computeren, mens lillen leger, og vi må gerne tjekke mobilen på legepladsen uden dårlig samvittighed. Så længe vi giver vores børn øjeblikke, hvor vi er fuldstændig tilstede, så kan vi med god samvittighed fjerne opmærksomheden i perioder. Men når vi leger med baby med den ene hånd og skriver SMS’er med den anden hånd, konstant er et andet sted mentalt end sammen med vores barn, så giver det ikke en god forbindelse med vores barn. Det er godt at øve sig i at slukke computeren og lægge telefonen fra sig i gode lange perioder.

  • Lad dine børn vide, at de er uundværlige i familien

    Giv dine børn opgaver, stil krav og hav forventninger til dine børn. Vis at alle i familien har en vigtig rolle. Det giver dem højere selvværd, og det er for mig en af de vigtigste ting i familielivet, at alle har en central rolle og er vigtige i familiefællsekabet.

Mange af disse områder går jeg i øvrigt i dybden med på min workshop ‘Fra iPaddebarn til legebarn‘.

Læs her om ‘oprydning på børneværelset‘.

Læs her om vores ‘lille garderobe‘.

Her kan du læse om ‘Project 333‘.

Trailer til ‘The true cost’:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply camilla maj 12, 2017 at 12:53 pm

    Takk for gode råd! 🙂 Jeg skal absolutt lese mer om prosjekt 333. Jeg tror det kunne vært noe for meg! 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.