Skab en enklere hverdag allerede i dag…

september 12, 2015

Overskriften lover meget, men jeg lyver ikke, når jeg siger, at det ER enkelt at skabe en enklere hverdag med mere tid og plads til det, som lige præcis du gerne vil.

Der eneste der skal til er at leve efter dette slogan:

“Less is more”

Tidligere har jeg været overvældet af alt det praktiske, der skulle gøres i en familie med mange børn. Jeg følte konstant, at jeg var bagefter og følte sjældent, at jeg kunne tillade mig at slappe af. Der var altid et sted der skulle ryddes op, der var altid tøj der skulle vaskes etc. Jeg tror ikke, at jeg er ene om, at have haft følelsen af, at de praktiske gøremål fyldte rigtig meget.

I de senere år har jeg ændret nogle (store) ting både i det indre og det ydre. Jeg er til stadighed på vej i en ny retning, hvor jeg mere og mere finder ud af, hvad jeg skal og gerne vil. Vigtigst af alt, så har jeg fundet en vej, som giver rum til, at der også er plads til andet end praktiske gøremål!

I vores hjem har vi sorteret ud. Vi har skilt os af med store dele af vores ejendele for at gøre livet nemmere, simplere og mere overskueligt! En gang sagde jeg, at jeg aldrig kunne blive minimalist, men med 4 børn har jeg efterhånden set lyset! Vejen til at have tid sammen med mine børn, min mand og mig selv er at bo, leve og tænke minimalistisk.

Vi bor 6 mennesker i et rækkehus på 112m2. For mange lyder det som et lillebitte hus, men for os er der rigeligt plads. Det handler om, ikke at have mere end det der er nødvendigt! Mange mennesker bygger ud. Mange drømmer om større og mere, og alt det kræver, at vi arbejder mere og har mindre tid til at bruge disse ‘goder’. I weekenderne bruges der så en masse tid på at rydde op.

De fleste forældre ved, hvor meget tid der går med de praktiske ting: oprydning, vasketøj, rengøring, organisering osv. Når man ejer mindre, er alt dette hurtigere overstået. Når børn og voksne har færre stykker tøj, tænker man mere over, om det kan bruges en dag mere, og der er naturligvis langt mindre i vasketøjskurven. Når man ikke har så meget, er oprydning, organisering etc. næsten overflødigt og under alle omstændigheder tager det ikke ret lang tid at få styr på tingene. Her hjemme har både min mand og jeg et stort behov for, at vores hjem er et afstressende sted. Et sted, hvor der er ro, og hvor vi ikke skal forstyrres af vasketøjsbunker og rod. Det nærer ingen.

I går havde Martha en legekammerat på besøg, og jeg overhørte en samtale mellem de to. Veninden spurgte Martha, hvorfor hun har så lidt legetøj. Marthas svar kom prompte: ’Det er så jeg akkurat kan nå at lege med det hele’. Jeg synes, at det er det fineste svar, for det siger nemlig rigtig meget. På de fleste børneværelser kan man uden problemer fjerne 75% af børnenes legetøj. En engelsk undersøgelse viser, at for meget legetøj ødelægger børns leg. Børn bliver forvirrede og mister overblikket, når de har for meget legetøj. De fleste børn i Danmark har overvældende mængder af legetøj. Det er tankevækkende, synes jeg, for tænk hvor meget tid, der går med at organisere, samle op, tørre støv af etc. i et fuldstændig proppet værelse. Det er overvældende for alle, og det stjæler tid og nærvær, og så koster det ovenikøbet en masse penge, at anskaffe sig alle disse ting og sager.

Jeg går virkelig ind for at man sætter grænser for sine børn. Når de får noget nyt, må noget gammelt ud. Det samme gælder i øvrigt, når jeg køber noget nyt til mig selv eller til vores hjem. Det er rigtig fint, at fortælle sine børn, at de har begrænset plads, så de må overveje, hvad der kan være på deres område.

For de fleste mennesker er det overvældende og svært at skille sig af med ting. Roderi kan både være en undskyldning for ikke at leve livet til fulde, for at beskytte sig selv osv. og i kombination med tankerne om, hvor mange penge man har brugt på at samle tingene sammen, kan det være rigtig svært. Jeg har selv doneret ting for mange tusinde kroner. Alene de bøger vi har givet videre, løber op i rigtig mange penge. Det er en smule grænseoverskridende at sende 400 bøger til genbrug, men på den anden side, giver det ikke mening, at beholde en bog, som man allerede har læst, og som man med største sandsynlighed aldrig vil læse igen. Fremover låner jeg mine bøger på biblioteket, så jeg ikke betaler for dem.

Min mere minimalistiske tilgang til vores hjem gør også, at jeg altid overvejer mine køb en ekstra gang. Jeg spørger altid mig selv: “Har jeg virkelig brug for dette!?”, “Hvor er der plads til dette?”, “Giver det glæde i længere tid, eller er det bare et hurtigt impulsbehov?”. I de fleste tilfælde lader jeg tingene stå.

De fleste starter gerne med de helt store overvejelser: “Jamen, hvis jeg skal være mere minimalistisk, hvad så med mormors kommode? Hvad med min brudekjole? Hvad med alle børnenes tegninger etc.? Skal det hele så smides ud? Jeg synes, at man skal starte i det små. Man behøver ikke straks overveje, hvad der skal ske med alle de ting, som man har et særligt forhold til, men jeg synes altid, at man bør overveje, hvorfor man er så knyttet til alle disse ting, og hvorfor man har så svært ved at give slip, hvis det er ting, der ikke har funktion.

Når vi er ved livets slutning, er det jo ikke alle tingene der betyder noget. Det er alle de dejlige oplevelser, vi havde sammen med dem, vi elsker. Det er kærligheden, tiden og oplevelserne vi tager med os. Ikke vores ting. Vores ting stjæler tiden, og vores behov for at eje stjæler tiden fra det vigtige og nære.

Jeg vil i den kommende tid fortælle hvad, jeg har gjort, for at gøre hverdagen markant enklere hjemme hos os. Jeg viser rum for rum, hvordan vi har fået organiseret vores hjem, så det ikke længere giver stress og konflikter, men nærer os. De fleste ved, at rod er noget af det der skaber flest konflikter i et parforhold. Jeg ved, at det er sådan, for tidligere rodede vi, det var både stressende, uoverskueligt og skabte unødige konflikter. Det nærer ingen og rod er efter min mening ikke hyggeligt (med mindre det er lidt legetøj og kreative projekter hist og her). Rigtigt statisk rod – papirbunker, vasketøj i store bunker etc. og for mange ting samlet på et sted, det giver ikke et harmonisk, hyggeligt og rart hjem med overskud.

Allerede nu vil jeg give dig et par idéer til, hvordan du lige nu i dag kan skabe mere ro:

-Slå alle notifikationer fra på din mobiltelefon. Det er vel ikke dem der udvikler apps, der skal bestemme hvor ofte, du skal tjekke Facebook, Instagram og Twitter, vel? Jeg lover dig, at bare denne lille handling, vil skabe mere ro og nærvær – og så kan du tjekke Facebook, Instagram osv. når du selv ønsker det.
-Hver gang du modtager et nyhedsbrev så afmeld det. Nyhedsbreve stresser og har til hensigt, at få dig til at købe ting – mere rod til dit hjem. (Behold kun dem der beriger dig.)
-Ryd op i dit soveværelse – fjern alt der ikke har noget med søvn at gøre. Det vil give dig langt bedre søvn og dermed større overskud, at du ikke sover sammen med beskidt vasketøj, bøger og papirrod. Lad være med at have rod under sengen, eller ting hængende over hovedet. Nervesystemet er også på arbejde om natten, og det forstyrrer søvnen med rod i soveværelset.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.