julekalender

Julekalender – 14. December: Hold en skærmfri lørdag

december 14, 2018

Velkommen til min selvkærlige julekalender, hvor jeg (næsten) hver dag i december kommer med små fif til mere selvkærlighed.

I dag har jeg en selvkærlig opfordring til i morgen. Måske føles det ikke så selvkærligt, men det er en god idé at prøve at holde fri fra skærmen for at finde ud af, hvordan det føles.

Jeg har for nylig læst bogen ‘SLUK’ af lægen Imran Rashid. I bogen undersøger han, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed, at så meget af vores liv leves online. Det er tankevækkende læsning, som kan anbefales!

Herunder kommer lidt fif til bedre medievaner fra et indlæg, jeg tidligere har skrevet. Du kan læse hele indlægget her. 

 • Slå notifikationer fra og hav kun få apps på telefonen

Jeg har ikke facebook og mail på telefonen, da jeg så ved, at jeg vil komme til at tjekke oftere, end jeg ønsker det. Jeg har slået alle notifikationer fra på telefonen, da jeg ikke synes, at dem der udvikler apps skal bestemme, hvornår jeg skal åbne dem.

 • Modtag kun få nyhedsbreve

Jeg tilmelder mig kun et nyhedsbrev, hvis jeg ved, at det er noget, som vil skabe oprigtig værdi i mit liv. Giver det ikke værdi, skaber det rod og skal afmeldes med det samme.

 • Tjek TV-programmet indet TV’et tændes

Jeg tænder ikke fjernsynet for bare at zappe rundt på må og få for at finde noget, jeg gerne vil se, fordi jeg ikke har noget at foretage mig. Jeg ser kun TV, når der er et program, som jeg virkelig ønsker at se. Jeg beslutter altid hvor meget tid, jeg vil bruge foran skærmen i løbet af dagen. Det bliver til et par timers TV om ugen, da det begrænser sig til en film eller en serie på sofaen i ske med min mand fredag eller lørdag aften.

 • Sæt tid af til facebook

Jeg har besluttet hvor mange gange i løbet af dagen/ ugen, jeg vil være på facebook. Det virker for mig, at det er på bestemte afgrænsede tidspunkter af døgnet.

 • Stop med at købe ting på internettet

Jeg køber ikke ting på internettet. Faktisk køber jeg slet ikke ting! Jeg har tidligere skrevet om, at jeg pt. ikke ønsker at købe materielle ting. Det er for mig frihed ikke at kigge i internetbutikker og ikke at have fokus på at skulle købe og eje flere ting. Det giver plads til at fokusere på vigtigere ting.

 • Tag ferie fra internet, telefon og TV

Jeg tager hvert år lange ferier fra internettet, telefonen og TV’et. Det giver så meget energi at slippe ‘larmen’ i en periode og nyde naturen i en svensk skov. Det giver plads til en helt anden fordybelse i bøger, i nærvær med familien og i roen i naturen.

Jeg føler, at der ved hjælp af rammerne er mere overskud til nærvær med mine børn. Jeg er mere til stede og glemmer at fokusere på, hvad der sker på internettet. Vi går lange ture, vi laver dejlig mad, og jeg har tid til at skrive. Når jeg sætter mig ved computeren eller foran fjernsynet, så er det ikke af kedsomhed, men fordi det har et formål, og fordi jeg har lyst – Ikke fordi jeg bliver drevet af afhængighed.

Det føles frit, rart og let!

Er du klar på en skærmfri lørdag?

Kærlig Hilsen

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Marianne december 19, 2018 at 1:35 pm

  Hej Lisbeth,
  Har du helt opgivet din Selvkærlige julekalender for i år?
  Der har ikke været nogle daglige indlæg, de sidste flere dage 🙂
  Jeg savner den – men forstår hvis Livet og juledagene kommer i vejen – for, for hulen da, hvor dagene flyver af sted!
  Kærligst,
  Marianne

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.