En blid begyndelse, Hjemmefødsel

Derfor har jeg født alle mine børn hjemme!

november 6, 2013

Dette indlæg er tidligere udgivet på min gamle blog – Jeg har nu født fire børn hjemme ved fire helt ukomplicerede fødsler. 

Nu hvor jeg er gravid med mit fjerde barn, tænker jeg naturligvis på den kommende fødsel, og jeg glæder mig. Mine fødsler har helt sikkert været nogle af de største oplevelser i mit liv, og jeg er taknemmelig over, at jeg har haft tre gode og nemme fødsler i mit eget hjem.

Jeg har lyst til at skrive noget om det at føde hjemme. Hvorfor min mand og jeg sammen valgte en hjemmefødsel, og hvilke tanker vi gjorde os om fødslerne på forhånd.

Jeg har født alle mine børn hjemme, og det er ikke så sædvanligt at fødslen den første gang også foregår hjemme, men af forskellige årsager føltes det som det tryggeste valg.

En god fødsel handler for mig om tryghed. Det er vigtigt, at man er et sted, hvor man kan slappe af og være fuldstændig tryg ved situationen.
Jeg har aldrig haft det godt på et hospital og har altid haft følelsen af, at jeg så snart jeg træder inden for døren, smider min intuition uden for på måtten og lægger alt i hænderne på ‘kloge mennersker’. Hospitaler er en nødvendighed, men når det kommer til fødsler, er det absolut nødvendigt, at man mest af alt lytter til sig selv. Min store frygt var op til min første fødsel, at jeg ikke ville kunne lytte til min krops signaler, hvis jeg følte mig utryg.
Min mand og jeg gik til fødselsforberedelse, og vi besøgte fødegangen. Allerede der kunne jeg mærke, at det ikke var stedet for mig. Jeg syntes slet ikke om den kliniske atmosfære, lydende, lyset osv. Jordemoderen fortalte om alle de smertelindrene muligheder, og det tiltalte mig ikke. Jeg vidste, at det jeg aller mest ønskede mig var en helt naturlig fødsel, hvor jeg selv kunne styre, hvad der skulle ske.
Min mand og jeg talte en del om det. Først var han lidt nervøs ved tanken om hjemmefødsel. Folk har jo en tendens til at komme med alverdens forfærdelige skræmmehistorier, når man taler om fødsler, og da jeg nævnte idéen om hjemmefødsel, fik jeg også et par frygtindgydende historier med på vejen. Mange finder hjemmefødsel helt uansvarligt, for tænk hvis der opstår komplikationer sådan lige pludselig.
Jeg tror desværre, at det handler om uvidenhed og fordomme. Specielt blandt fagpersoner hersker der en del uvidenhed, og det er rigtig ærgerligt! Der er nemlig intet der tyder på, at det skulle være farligt og uansvarligt at føde hjemme. Snarere tværtimod!
Det tyder netop på, at man ved at være i trygge omgivelser og ved at undgå flytningen fra hjem til hospital midt i veerne, får en mindre smertefuld fødsel med færre komplikationer og langt færre chancer for indgreb under fødslen.
Vi læste lidt statistikker omkring hjemmefødsler, og de talte klart til hjemmefødslernes fordel. Det var nok det der gjorde udslaget for min mand.

Hele forberedelsen til hjemmefødslen var en god forberedelse på selve fødslen og en mental forberedelse på vores første barn. Vi lejede et stort kar, vi forberedte hvor fødslen skulle foregå, og vi fik hjemmebesøg af en jordemor inden fødslen. Da det hele gik i gang, kunne vi tage det roligt. Alt var forberedt, og vi skulle ikke ud af døren, men bare vente på at jordemoderen kom. Da hun kom, blev hun og havde ikke andre fødsler at tage sig af. Det var virkelig dejligt, at hun var der 100% for os.

Fødslen gik nemt, og jeg havde veer i bare 4 timer, hvilket må siges at være en hurtig førstegangsfødsel. Selvom det i perioder var smertefuldt, så følte jeg mig hele tiden oven på og i kontrol, og jeg følte aldrig, at smerten var så stor, at det var noget, jeg ikke kunne håndtere. Det var en fantastisk smuk oplevelse, og da jeg havde født, kunne jeg lægge mig i min egen seng og skulle ikke tænke på, at give baby tøj på for at vakle ind i en bil og køre hjem.
Jeg følte, at fødslen gik så godt, fordi jeg var tryg, fordi jeg tog ejerskab over den, og fordi den foregik i velkendte rammer.

Min mand havde en stor rolle og kunne hjælpe til, og det er nok en af de ting der gør, at han i dag er den store fortaler for hjemmefødsler. Han var ikke en gæst, men den som kendte mig bedst og bedst kunne hjælpe mig. Vi var i vores hjem, hvor han også var på sikker grund.

Storm og Marthas fødsler var helt anderledes end Almas rolige fødsel, og begge gange nåede jordemoderen ikke frem i tide. Alligevel har det været nogle gode oplevelser med meget få smerter, og jeg tror at meget af grunden til, at det er gået så nemt, er fordi jeg har kunnet lytte til mig selv og har været der, hvor jeg har det aller bedst og sammen med mennesker, jeg kender og som kender mig.

Det har klart været en kæmpe fordel, at mine børn har kunne deltage i fødslerne på deres betingelser, og jeg tror, at det er et kæmpe plus for tilknytning og søskendekærlighed, at få lov at opleve en bror eller søsters fødsel. I dag er det ikke ret ofte, at man har søskende med til en fødsel. For nogle er det grænseoverskridende, og nogle tror, at det vil være traumatiserende. Jeg mener helt sikkert, at det primært handler om vores egne følelser omkring det. Det er os voksne, som har en masse idéer om, hvad der kan være traumatiserende for vores børn, at fødsler er skræmmende, blodige osv. osv.
Storm var med til Marthas fødsel. Han sad ved siden af mig og var helt afslappet og rolig. Bagefter fortalte han meget om, hvordan det hele var foregået, og han stillede jordemoderen en masse sjove spørgsmål.

Man kan vælge hjemmefødsel hvis:

-man er sund og rask og har haft en normal graviditet.

-fødslen starter af sig selv (tidligst 3 uger før termin og senest 2 uger efter).

-barnet ligger med hovedet nedad.

Retten til hjemmefødsel er i øvrigt sikret ved lov.

Stil mig endelig spørgsmål hvis du vil vide noget om hjemmefødsler, og tak fordi du læste med så langt!

Det gør mig rigtig glad, når du kommenterer i en god tone – Når jeg skriver om hjemmefødsler, er det ikke fordi, jeg ikke kan lide hospitalsfødsler, men jeg mener, at hospitalerne primært skal fyldes op med de mennesker, der har behov for at være der. Efter min mening ville det være fordelagtigt, hvis endnu flere kvinder tog et aktivt valg i forhold til deres fødsel, og hvis vi begyndte at spørge os selv om hospitalet bør være det primære valg for de sunde og raske gravide. Vi bør forberede os grundigt til denne præstation, som bliver en af de største i vores liv. En hjemmefødsel er et sikkert valg og giver en rolig og tryg start på vores børns liv.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.