Hvordan kan vi leve mere minimalistisk med familie og børn?

januar 19, 2016

Jeg tror, at mange forældre tænker, at det er umuligt at leve organiseret og minimalistisk med børn. Børn roder, børn vil have ting, og børn er alle steder.

Når man kommer ind i vores hjem er den første tanke nok ikke: ‘Hold da op, her bor nogle minimalister’! Sådan er det ikke. Man kan sagtens se, at her bor en familie på meget lidt plads med rigtig mange børn. Her er dog organiseret, vi har langt færre ting end gennemsnittet, og vi bruger ikke ret lang tid på oprydning, men naturligvis er der (få) områder med plads til forbedring. Vi har sørget for at have få ting, og vi sorterer løbende, og det inspirerer vores børn til at gøre det samme. Det er nemlig sådan, det er – Hvis vi vil leve mere minimalistisk, så må vi begynde med os selv. Vi skal aldrig forsøge, at trække ting ned over hovedet på andre. Det er rigtig tit sådan, at når vi får en ny idé, som vi selv synes er fuldstændig genial, så vil vi naturligvis gerne have, at alle andre skal synes det samme. Når vi beslutter, at vi eksempelvis skal leve sundt, glutenfrit, eller hvad ved jeg, så skal det gå ud over alle andre i husstanden, og makker de ikke ret, så bliver vi sure og gnavne, og når det hele så går i vasken, så er det mandens og børnenes skyld, at vores gode og velmenende projekter aldrig lykkes. Det er aldrig den vej, vi skal gå, hvis vi ønsker at ændre ting!

Hvis vi ønsker at ændre noget, så må vi starte hos os selv. Hvis du ønsker, at få et liv med mere overskud, lethed og overblik, hvilket er det, det giver, når vi begynder og rydde op og skille os af med vores materielle ting, så start med at rydde op i dine egne ting.

Her er nogle af mine fif til at komme i gang med oprydningsprocessen:

Stop med at købe ting

Det første vi bør starte med, er naturligvis at stoppe med at købe ting. Vi kan forsøge i en periode ikke at købe andet en madvarer og det mest nødvendige. Det er en rigtig god øvelse! Vi kan lade være med at bruge timevis i internetbutikker, og vi kan lade være med at tænke, når vi scroller ned over billederne på instagram, at vores liv bliver bedre, hvis vi har de samme ting som hende med 20.000 følgere. Tænk også på hvor meget tid vi får til andre ting, når vi ikke bruger tid på at lede efter ting, vi vil købe, og når vi ikke konstant lader os friste.

Ryd op i klædeskabet

Et godt sted at begynde vores egen oprydning er i klædeskabet. Begynd at sortere tøjet og behold kun de ting, du virkelig bruger og er glad for. Da jeg lavede den øvelse, endte jeg med ca. 20 stykker tøj, og det betyder, at jeg kun har en enkelt hylde i vores klædeskab, plus en lille smule tøj på bøjler. Hver dag går jeg i mit yndlingstøj! Jeg har sørget for, at min garderobe kun indeholder ting, som jeg synes klæder mig, og som kan matches på mange forskellige måder, så jeg ikke føler, at jeg altid har det samme tøj på. Nu står jeg også for mine yngste børns tøj, og det er lige sådan. De har få stykker tøj i god kvalitet.

Efter klædeskabs-oprydningen, kan vi rydde op i andre af vores EGNE ting. Eksempelvis:

Makeupboksen (behold kun det makeup der klæder dig, og som du bruger regelmæssigt).

Dine egne bøger (Behold kun dem, som inspirerer dig – vi læser sjældent den samme roman to gange).

Dine papirbunker, breve etc. (tag stilling til alt, betal hvad der skal betales, smid ud, kom vigtige dokumenter i en mappe).

Møbler (De møbler din mand altid har hadet – de fleste har dem! Sorter møbler fra, som ikke giver glæde eller har et godt formål).

Køkken (se på hvor meget porcelæn, glas, gryder, bestik etc. i som familie reelt har brug for).

Fortsæt selv listen…

Et godt råd

Køb aldrig mere opbevaring! Vi har nemlig meget sjældent brug for mere opbevaring. Vi har brug for færre ting.

Børnenes domæne

I forhold til børns værelser og legetøj, så har jeg skrevet et indlæg om oprydning på børneværelset. Hvis ens børn er vant til at have rigtig mange ting, så er en oprydningsproces noget, som må ske gradvist og over lang tid, og børnene skal være med i processen. Det er min oplevelse, at børn med et højt selvværd og masser af selvtillid ikke har behov for at have mange ting. De får hurtigt samme følelse som vi voksne – nemlig at det giver mere ro og overblik, når de ikke har for mange ting, der roder. De leger meget bedre, når der ikke er rod omkring dem. De oplever også, at deres forældre har mere tid og overskud til at være sammen med dem, når der ikke er så mange ting i hjemmet.

Moderer gemme-genet

Når vi sorterer i vores ting, så falder vi ofte over ting, som er svære at skille sig af med. Jeg synes dog altid, at man kan spørge sig selv, for hvis skyld det er, man gemmer. Spørgsmålet er, om ens børn virkelig vil blive glade over, at vi har gemt alt deres babytøj? Og alle deres tegninger og kreative kreationer? Spørgsmålet er, om det primært er vores egen sentimentale side, der kommer på banen? Her har vi én kasse med ting, som vi gemmer til, når børnene bliver store. Det er eksempelvis det babytøj deres farmor og mormor har strikket til dem. Det er en særlig bamse, som Storm havde med sig over alt, og så er det lidt af deres bedste tegninger.

Ting med særlige minder

De fleste af os har ting, som vi har nogle særlige minder forbundet med, arvestykker osv. Hvad skal vi gøre med dem?

Hvis det er ting, som bliver brugt, og som skaber glæde på daglig basis, og som ikke skaber rod, så skal vi naturligvis beholde dem. Hvis de ikke glæder os eller har en god funktion, så skal de efter min mening ud!

Jeg synes altid, at vi skal give ting chancen for at få et nyt liv hos andre mennesker, som måske vil sætte pris på tingene. Når vi beholder ting, fordi vi er bange for at komme til at savne dem, at vores slægtninge forsvinder med tingene etc. Så lægger vi efter min mening alt for meget ‘power’, over i vores ting. De får lov til at bestemme for meget over os. Vi er ikke så frie, som vi kunne være, og vi mangler tillid til, at andre gode ting kan få plads i vores liv. Jeg har selv haft rigtig svært ved at give slip på mine ting, så jeg kender alt til de følelser. Jeg tror dog, at når vi først har taget beslutningen og har skilt sig af med tingene, så ER det den rigtige beslutning! Det giver så meget frihed, når vi forstår at løsrive os fra vores ting og tør give slip på dem!

Tips til et mere minimalistisk liv:

  • Stop med at købe ting.
  • Begynd med dig selv og din egen oprydning, og se hvordan det inspirerer din familie.
  • Ryd aldrig op i eller smid andres ting ud, medmindre de har bedt dig om det.
  • Hvis du bliver frustreret eller overvældet over dit hjems indhold, så giv ikke op! Tag lidt ad gangen.
  • Fejr alle sejre
  • Vær positiv omkring processen (Det giver så meget energi, at få ryddet ud og op!)
  • Vær tålmodig! Ting tager tid. Det har også taget tid at samle alle dine ting sammen, så naturligvis tager det også tid at komme af med dem igen.
  • Lad andre tage del i processen i det omfang, de har behov for. Pres aldrig på. Det giver som regel den modsatte effekt, end den ønskede.

For mig handler den minimalistiske livsstil ikke om, at jeg skal have et perfekt hjem. Det handler om, at jeg gerne vil skabe mest mulig plads til rare oplevelser sammen med min familie. Når jeg har færre ting omkring mig, er der mere plads til lige netop det!

Følg mig på facebook

Vil du have ryddet op en gang for alle, så kan du deltage på min populære workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Maria - Livsnyderhaven januar 19, 2016 at 6:50 pm

    Så sandt, men det tager tid. Spændende blogindlæg.

    Hilsen Maria

    • Reply Smilerynker.dk januar 19, 2016 at 7:04 pm

      Tak Maria! Ja, det tager tid, men jeg synes det giver så meget energi at slippe af med ting, så det går faktisk hurtigere end man regner med- sådan har det i hvert fald været her. Vildt skøn blog du har- fik lige luret!!! Vil følge med;o)

      Kh Lisbeth

  • Reply Libbie januar 20, 2016 at 9:43 am

    Super lækkert indlæg Lisbeth, takker mange gange fordi du deler og inspirerer.
    kh Libbie

    • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 4:04 pm

      Tak!! Og tak for deling!!!

  • Reply Marina / cand.mor januar 21, 2016 at 10:31 am

    Sikke et skønt indlæg til stor inspiration!

    Jeg kan især nikke genkendende til det med instagram-fælden. Det er så nemt, så nemt at få skabt en hype over et eller andet dims. Heldigvis har jeg på den front et Ramus Modsat-gen, som gør, at når jeg har set noget tilstrækkeligt mange gange, så vil jeg slet ikke have det.

    • Reply Smilerynker.dk januar 22, 2016 at 4:05 pm

      Åh, det gen har jeg også;o) Det er vist godt at have! Tak for kommentaren!!!

  • Reply Friheden ved at købe ganske lidt… – Smilerynker.dk januar 21, 2016 at 3:21 pm

    […] tirsdags skrev jeg om, hvordan vi kan leve mere minimalistisk med familie og børn. En af de første ting, jeg skrev, vi kan gøre for at leve mere minimalistisk, er at stoppe med at […]

  • Reply Hvad kan du smide ud? | Lille løg februar 21, 2016 at 4:50 pm

    […] har brug for ro. Imens jeg sidder og drømmer, at jeg kunne finde ud af at gøre som Lisbeth fra http://www.smilerynker.dk, har jeg fundet et gammelt indlæg frem. Et indlæg om at rydde op. For jeg kan ikke finde ud af […]

  • Reply Markus maj 24, 2016 at 6:28 pm

    Tak for artiklen. 🙂 Jeg betegner også mig selv som minimalist, og det der med minimalisme og børn er noget jeg er lidt spændt på til når den tid kommer. Jeg er dog optimistisk, og efter hvad du skriver kan det i hvert fald lade sig gøre. 😉

    Jeg er i øvrigt meget enig i at man ikke kan pådutte andre konceptet. Det er min erfaring at det skal komme indefra. Men man kan selvfølgelig sagtens være et eksempel og svare på nysgerrige spørgsmål.

  • Reply Lev Minimalistisk #18 – Belladotte oktober 6, 2017 at 9:10 pm

    […] Her […]

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.