Livsstil

Hvad er minimalisme for mig?

november 23, 2016

Et af de emner jeg skriver en del om på bloggen her, er min og min families minimalistiske livsstil. Det er dog gået op for mig, at jeg aldrig rigtig har forklaret, hvad begrebet ‘minimalisme’ betyder for mig. De fleste ved, hvad minimalisme er. En kunstnerrisk strømning, som handlede om at skære det overflødige fra, at simplificere kunsten med eksempelvis geometriske former og få farver. I litteraturen handler minimalismen også om at skære fra, så man står tilbage med det essentielle uden en masse overflødigt fyld. Nogle minimalistiske forfattere går så langt, at også tegnsætning bliver minimeret.

De fleste har et indtryk af, at minimalisme er noget lidt kedeligt noget med store tomme rum og kunst, som er meget simpel. Sådan ser mit hjem dog langt fra ud og for mig er minimalisme en livsstil og ikke bare en måde at indrette et hjem på. Minimalisme handler for mig ikke om store tomme rum med designermøbler, som man ser det i boligmagasinerne. Minimalisme handler for mig ikke om, at tingene skal være perfekte. Det handler for mig om, at skære det overflødige fra, så der bliver plads til det, der er vigtigt. Det handler om at fjerne støjen, materialismen, rod, gæld og det konstante fokus på at skulle have nyt og mere, og så handler det naturligvis også om at tænke over, hvad det er vi gør ved jorden med vores kæmpe overforbrug.

En gang troede jeg, at mit liv ville blive mere overskueligt, hvis jeg fik en ny reol og nogle flere kasser til opbevaring, og hvis vi fik lavet skemaer og fik sat system i tingene i familien, så alle vidste hvad og hvornår, ting skulle gøres.  I dag ved jeg, at det ikke var det, der skulle til. Det der skulle til var, at vi mere end halverede vores inventar. Logik for burhøns vil mange nok tænke, men når jeg ser andre menneskers hjem, så bliver jeg ofte overrasket over, hvor mange ting folk har og hvor meget tid, der bliver brugt på at købe ting, rydde op i ting, tænke på ting og stresse over rod. Jeg vidste ikke før, vi fik sorteret fra hvilken lettelse og hvor meget overskud, det ville give kun at have de ting, som vi bruger, og som vi sætter pris på.

Minimalisme er en livsstil, og det handler ikke kun om at sortere fra. Det handler faktisk langt mere om at tage imod og fylde op med alt det, der giver mening. Det handler for mig også om at slippe de bånd, der handler om hvad samfundet viser mig, at jeg skal og bør gøre. For de fleste mennesker er arbejde og karriere en stor del af identiteten, og mister vi jobbet på grund af sygdom eller fyring, så falder hele verden fra hinanden, og vi mister en stor del af vores identitet. Forståeligt nok, men jeg har brug for, at min identitet ikke handler så meget om min karriere.

Mange af os følger strømmen og laver ting, som vi faktisk ikke holder ret meget af. Vi gør det for at tjene penge til alle de ting, som vi mener vil forsøde vores liv, fordi hele verden hele tiden fortæller os, at vores liv bliver bedre, når vi ejer de rigtige ting. På min minimalistiske vej er det gået op for mig, at jeg ikke kunne tænke mig at være tvunget til at arbejde. Selvom jeg godt kan lide mit job, så vil jeg ikke være så ‘afhængig’ af det, at jeg ikke har friheden til at sige op i morgen. Jeg ønsker mig ikke en bil og et stort hus, for de omkostninger det ville have, ville gøre, at jeg ikke længere har friheden til at kunne gøre, hvad jeg har lyst til. Jeg ville skulle tjene penge nok til at betale banken i mange år frem, og hvem ved, om jeg har lyst til det om 3 år eller om 10 år? Livet ændrer sig hele tiden og mine idéer gør det samme.

Fordele ved minimalisme

 • Jeg kan gøre (næsten), hvad jeg har lyst til.
 • Jeg kan sige mit job op i morgen, uden at vi går fallit.
 • Jeg bruger ikke tid på at købe ting, men kan bruge tiden sammen med dem jeg holder af og på de aktiviteter, jeg kan lide.
 • Jeg har mere tid og mindre rod.
 • Mindre stress.
 • Jeg er mere produktiv.
 • Rengøringen er nemmere og hurtigere i et hjem med få ting.
 • Jeg bruger ikke tid på at lede efter ting, der er blevet væk (for mine ting bliver ikke væk).
 • Jeg pådutter ikke mine børn, at overtage mit rod, når jeg ikke er her længere.
 • Vi kan bo 6 mennesker på 100m2 uden at her er overfyldt.
 • Det er ikke længere pinligt, når der kommer uventede gæster.
 • Det er bedre for miljøet.
 • Mine børn bliver/ er mindre materialistiske.
 • Jeg sparer penge.

Ulemper ved den minimalistiske livsstil har jeg svært ved at finde. Det eneste kan måske være, at andre mennesker indimellem tror, at grunden til at vi ikke har bil, men har cykler i stedet og at grunden til, at vi ikke bor større og har flere ting, er fordi vi ikke har penge nok, hvilket minimalismen jo absolut ikke handler om. Vi har det helt fint, og der er områder, hvor vi prioriterer at bruge mange penge. Eksempelvis bruger vi rigtig mange penge på god mad. Det er også vigtigt for os, at vi kan lægge penge til side hver måned til oplevelser.

Nu har jeg sorteret fra i flere år. Vi lever efter ‘en ind – en ud princippet’. Så når noget nyt kommer ind i vores hjem, skal noget i tilsvarende størrelse ud.

Når jeg ser på mine børn, så glæder det mig så meget at se, hvor bevidste de er. Min 13-årige har et værelse, der er så fint og sirligt. Det står i fuldstændig kontrast til mit eget barndomsværelse. Jeg er ikke vokset op med orden, hvilket jeg tidligere har skrevet om her. Det, at jeg er med til at ændre den rodede side, føler jeg er en kæmpe gave. Tænk at de kommende generationer kan bruge deres energi på andre ting end rod. Det er da vidunderligt!

Du kan læse alle de indlæg, jeg har skrevet om oprydning og minimalisme her.

Smilerynker.dk er en reklamefri blog. Læs mere her.

Bliver du inspireret, når du læser mine indlæg? Gør de en forskel for dig?

Så kan du give et selvvalgt bidrag og støtte mit arbejde:

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Ólrun Eiriksson november 23, 2016 at 10:56 am

  Tak for et deiligt indlæg og tak for en god og inspirerende blog. Et jeg har det meget svært ved at skille mig af med, er noget af børnenes babytøj og børnenes tegninger og kreationer. Desværre har jeg gemt alt for meget.

  • Reply Smilerynker.dk november 28, 2016 at 9:49 am

   Jeg forstår dig . Jeg lover at skrive noget om dette emne på et tidspunkt. 1000 tak for din kommentar.

 • Reply Marie november 23, 2016 at 3:14 pm

  Hej Lisbeth, måske du vil skrive lidt om hvad i gør omkring julen? Jeg synes hurtigt det bliver noget værre gaveræs og en overflod af ting, men jeg synes også det kan være hyggeligt at give gaver for at vise familien at man tænker på dem.

  • Reply Smilerynker.dk november 28, 2016 at 9:49 am

   Kære Marie! Tak for kommentaren. Jeg skal prøve at få skrevet lidt om jul. KH Lisbeth

 • Reply Anne november 23, 2016 at 8:11 pm

  Hej Lisbeth. Vidunderligt oplæg, så skønt at du igen bringer det op.
  For mange år siden læste jeg bogen”simpel Living -sådan gør du” Den blev vendepunktet for mig. Jeg sorterede ud i mine indkøbsvaner, så nu har jeg kun en god læbestift, en ynglingsparafume og det gælder rigtig mange ting i mit liv. Efter min udrydning har “mindre” givet mig så meget mere.
  Det sidste halve år, har jeg lagt lidt penge til side hver måned. De skal bruges til sommer hvor jeg skal holde 8 ugers sommerferie med min datter (de 5uger uden løn) Synes det er vildt luksus at vi kan have 8ugers frihed sammen, og så ofre jeg gerne nye ting. Det er jo det andet der betyder noget.
  Tusind tak for en vidunderlig blog kan slet ikke få nok.
  Kærlige tanker Anne

  • Reply Smilerynker.dk november 28, 2016 at 9:50 am

   Hej Anne.
   Hvor lyder det bare skønt! Jeg kender ikke, men den må jeg da få læst! Tak for din søde kommentar og ros.
   KH Lisbeth

 • Reply Ida november 24, 2016 at 6:58 pm

  Eij jeg er så glad for dine tanker. Vores udrydning af ting startede med en biganbefaling “ryd op i dit rod” og flere indlæg. Jeg læste lige et opslag på fb fra I❤️Øko og jeg kunne ikke lade være med at bemærke at folk gjorde opmærksom på at økologi var dyrt og burde sættes ned i pris. Jeg synes det hænger så meget sammen med minimalisme, som du skriver bruger I mange penge på mad. Det at prioritere kvalitet. Jeg er vokset op på et lille biodynamisk sidenhen øko landbrug og har selv en lille køkkenhave nu, og jeg undrer mig tit over hvordan fx øko gulerødder kan være så billige. Der ligger virkelig meget arbejde bag. Du rammer spot on, det handler om prioritering. Efter vi er begyndt at rydde ud, er livet blevet meget mindre simpelt og har påvirket positivt i så mange retninger. Vi arbejder mindre, vores søn har en halvtidsplads, vi har bedre tid, har aldrig spist så godt, maden er blevet vegansk og verden er blevet rigere og mere værdifuld. Tak for at dele dine tanker🌞

  • Reply Ida november 24, 2016 at 7:01 pm

   *boganbefaling
   **livet er blevet MEGET mere simpelt🌞

   • Reply Smilerynker.dk november 28, 2016 at 9:53 am

    Kære Ida!
    Så mange tak for din kommentar! Hvor lyder det fantastisk. Det glæder mig så meget, at du bliver inspireret. Det gør mig rigtig glad. Det lyder som en dejlig barndom har haft. Dejligt, at I prioriterer som i gør! Det gør uden tvivl verden til et bedre sted.

 • Reply Lonni Pedersen november 28, 2016 at 10:23 am

  Kære Lisbeth.
  Faldt faktisk over din blog, da jeg søgte på emnet. Det er svært, at finde nogen på dansk.
  Vi lever også minimalistisk eller simple living måden om man vil. Og da vi var ved at være i mål med udrydningen ( seks mennesker på 140 kvadratmeter plus værksted og skur, og et loft….) , så begyndte jeg at mærke gevinsten. Jeg startede projektet for ca. 5 år siden. Efter en stress sýgemelding, ledte jeg efter noget der kunne hjælpe mig. Jeg var sikke på, at livet kunne leves anderledes end hvad jeg fik at vide, kunne se og havde lært. Og fandt en masse gode blogs på engelsk.
  Gevinsterne ved lisstilen er mange, og de kommer først når man er langt henne i udrydningen. Det har givet luft! Jeg kan trække vejret stille og roligt nu.
  Der kan godt rode her, når alle har gang i noget, men det tager fem minutter at få huset tilbage til nul. Før i tiden brugte jeg tit mine aftener på oprydning, rengøring og vasketøj, for at kunne følge med. Det gør jeg ikke længere, og det er en befrielse, at kunne bruge den tid til mig selv.
  Jeg genkender det du skriver med, at det er slut med at være flov, når man får uventet gæster. Der kan godt ligge en ø i stuen af dukke legetøj, når den mindste folder sig ud, og det kan godt være, at der trænger til at blive støvsuget, men livet sviner engang i mellem.
  Jeg bliver glad, når mine børn tager en tørn på værelset, kommer ned og siger- jeg bruger ikke den her mere, kan vi aflevere den på genbrugen. De ved godt, at de ting vi ikke bruger mere, kan bruges af andre. Så vi afleverer jævnligt.
  En ting som tøj og hvor meget vi har, har også forandret sig. Ingen af os har ret meget tøj. Vi har det vi skal bruge, og hvor er det bare meget nemmere om morgenen, når man kun skal vælge mellem få ting, men som alle er ynglings ting. Vi har meget ude tøj! Vi er meget ude, og der skal være tøj til regn, blæst sne og minus grader lige nu. Det er bare ikke rart at opholde sig ude, hvis man ikke har det rigtige tøj på. Men igen, kun det vi har brug for og ikke mere.
  Som en anden nævnte, så ville jeg gerne høre noget mere om jul, og de der gaver….. Jeg står i lidt af et luksus problem. Mine børn ønsker sig ikke ret meget. Og dem vi er på gave med, begynder at rykke for de her ønskelister. Hvad gør i med julen? Hvad ønsker dine børn sig og lidt om hvad i plejer at give. Det er jo dejligt, at de ikke mener de mangler noget eller har skrevet ønskelister på flere sider. Men det kan være lidt svært at forklare videre, når folk spørger hvad de ønsker sig.

  Mvh Lonni

  Ps: Et par gode blogs: Leo Babauta, Joshua Becker, Slow your home og The Minimalists

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.