Højtider og ritualer, Jul

Det, julen handler om – Fif til en mindre materialistisk jul!

december 22, 2015

Juletiden er generelt super materialistisk. Det er nærmest umuligt at tænde for tvét eller åbne et blad uden, at vi bliver bombarderet med alt det, som vi bør have, for at vores liv kan hænge nogenlunde ordentligt sammen. Vores børns filter er ikke helt så veludviklet som vi voksnes, så det kan helt sikkert være svært at komme igennem julen uden, at der går det helt store materialist-show i den for ungerne – og vi voksne er ikke meget bedre! Jeg tror dog, at vi kan gøre forskellige ting for, at vores børn og vi voksne holder fødderne på jorden og også fokuserer på andet end at ville have det ene og det andet.

Her er mine fif til, hvordan man kan få fokus på andet end gaveræs:

Skab dejlige traditioner

Vi kan skabe nogle dejlige traditioner, som ikke handler om at få gaver. Vi kan sammen tage ud og fælde et juletræ, cykle en tur og se på julelys i nabolaget, bage julekager sammen, flette julehjerter og drikke gløgg, mens vi lytter til julesange. I det hele taget kan vi være optagede af at lave hyggelige ting sammen, se hinanden i øjnene, grine og være sammen.

Hjælp andre

Vi kan skabe en tradition, hvor vi hjælper nogle andre mennesker, som ikke har de sammen muligheder som os. I de sidste par år, har vi eksempelvis lavet vores egen indsamling til Røde Kors. Børnene har været meget engagerede i det, og de har været meget optagede af, hvad pengene gik til. Det har glædet dem rigtig meget, at nogle børn fik mulighed for at holde en god jul. I år har vi valgt at få et fadderbarn. Det er noget, vi har talt meget om, og specielt vores dreng Storm er meget optaget af, at vi giver et barn mulighed for at få en uddannelse. For en uge siden, fik vi en mappe og et billede fra Plan Danmark af en lille pige fra Haiti. Jeg blev virkelig rørt over, at se billedet af den kønne alvorlige pige. Det føles som et meget stort ansvar, men samtidig tænker jeg, at vi har så meget, og netop har muligheden for at betale de 210 kroner om måneden.

Giv hjemmelavede gaver

Vi kan have fokus på at lave fine hjemmelavede og kreative gaver. I stedet for at købe en hel masse kan vi lave nogle gode personlige gaver. Det er altid et hit hos bedsteforældrene. Her laver vi chokolade, vi bager en særlig julekage, og vi giver dem fine indrammede billeder af børnene. Alma er meget dygtig til at tegne, så hun har lavet nogle smukke tegninger.

Vær taknemmelig

I dette punkt vender jeg lidt tilbage til det med at tænke på andre. Jeg mener ikke, at børn skal høre en hel masse om alle de lidelser, der er i verden, men vi kan dog gøre meget for at vise taknemmelighed over alle de ting, vi allerede har, i stedet for at fokusere på alt det vi mangler i vores liv.

Planlæg en oplevelse

Vi kan planlægge oplevelser – og give dem i gave. Oplevelser er selvfølgelig langt mere værd end ting. Så vi kan sammen planlægge dejlige oplevelser, vi skal have sammen i det nye år. Vi kan også give vores venner oplevelser i julegave. Hvad med billetter til Louisiana eller et andet museum? Hvad med at planlægge en skovtur med madkurv i dyrehaven i foråret? Hvad med at give biografbilletter til en god film?

Det er selvfølgelig svært at komme helt udenom det materielle… og det er da også i orden, at vi glæder os til at få nogle ting, som vi har ønsket os, men julen handler om så meget andet, og det er i mine øjne så vigtigt, at vi giver det videre til vores børn.

Rigtig glædelig jul!

Kan andre få gavn af mine råd? Del gerne indlægget, hvis du vil!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Eva Rink november 15, 2016 at 6:44 am

    Hos mine svigerforældre er det tradition med hjemmelavede julegaver, småkage bagning og højtlæsning og hygge med stort H, hele december måned. Det nyder vi i stor stil. Men min familie bliver ikke glade for en strikket sok eller hue. Så vi køber gaver til dem.
    Nu har jeg kendt min svigerforældre i over 10 år og jeg kan ikke forstille mig at holde jul på andre måder end som de gør det ☺

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.