Udfordringer

31 dages oprydning – Ryd op i klædeskabet – dag 5

januar 5, 2020

Først og fremmest vil jeg lige takke alle jer, som så flittigt deler min udfordring og jeres resultater på de sociale medier. Det gør mig glad langt ind i hjertet at se, hvordan det spreder sig som ringe i vandet. Jeg er sikker på, at 2020 på den måde bliver et mindre rodet år med masser af positiv energi!

I dag skal vi rydde op i klædeskabet. Det er et sted, som jeg personligt har elsket at få ryddet op i. Det er virkelig et af de steder, hvor man kan mærke en kæmpe forandring i sit hjem og i energien, når man får ryddet op og sorteret fra.

De fleste af os har alt for meget tøj og bruger kun en lille procentdel af det. Et lille forsøg du kan lave er at hænge alle bøjler omvendt, og når du så hænger dit tøj på plads igen efter brug, vender du bøjlen rigtigt og vil efter en måned kunne se, hvad det er for noget tøj, du primært går i.

Jeg har skrevet flere indlæg om oprydning i klædeskabet og om, hvor lidt tøj vi har i min familie med fire (snart 5) børn. Pt. er jeg gravid, og da jeg ikke har ønsket at købe en masse nyt, som passer til min voksende mave, går jeg pt. i tre forskellige kjoler, en cardigan, et par leggings, strømpebukser og et enkelt par løse bukser som jeg stadig kan passe med min nu efterånden ret runde mave.

I forhold til tøj, vælger jeg selv kvalitet frem for kvantitet. Hvor jeg engang købte masser af tøj hos de billige tøjkæder, vil jeg i dag hellere prioritere at købe noget, som koster mere, er lavet under ordentlige forhold og som samtidig holder i mange år.

Tilbage til dagens udfordring, så lyder den sådan her:

Brug 15 minutter på at rydde op i dit klædeskab. Læg 5 stykker tøj, som du ikke længere bruger i kassen. Tænk over disse ting, når du skiller dig af med dit tøj: Klæder det mig? Hvis jeg ikke har gået med det i flere år, kommer jeg så nogen sinde til at have det på?

For mig at se er hele pointen med ‘oprydning’ i klædeskabet netop ikke oprydning. Det handler ikke om, at vi skal folde alt tøjet pænt og lægge det tilbage i skabet, det handler om at sortere så meget fra, at vi til sidst kun har det tilbage, som vi går i, som klæder os og som betyder noget for os, og det giver mening at have så lidt tøj tilbage, at oprydning fremover bliver overflødig, for hvem gider egentlig at rydde op?

Her er lidt ting, du kan tænke på, når du sorterer dit tøj

  • Vær ærlig omkring din stil, din figur, din vægt etc.
  • Skil dig af med tøj, som du ikke kan passe
  • Skil dig af med tøj, der ikke er din stil
  • Skil dig af med tøj, som er meget slidt, har huller, er ødelagt etc.
  • Skil dig af med træningstøj, du ikke har brugt i årevis

Fif til at sortere fra (genudgivelse fra tidligere indlæg om oprydning i klædeskabet):

  • Sæt rigtig god tid af til projektet.
  • Smid hele indholdet af klædeskabet ud på gulvet.
  • Hav kasser eller poser klar til det, der skal sorteres fra.
  • Sorter i tre bunker: ‘Behold’, ‘Giv væk’ og ‘Ved ikke’.

Vær hardcore

Tøj der ikke er blevet brugt i flere år, må videre med det samme. Tøj man ikke kan passe, skal ikke gemmes. Tøj i farver, der ikke klæder en, skal naturligvis også til genbrug. ‘Ved ikke’-bunken er kun til det, som man er virkelig meget i tvivl om. Det kan puttes i en kasse og sættes bagerst i skabet i en periode – gerne 3 måneder. Sæt eventuelt et kryds i kalenderen med en dato for hvornår, der SKAL tages stilling. Prøv før kassen åbnes at huske, hvad den indeholder. Har du glemt det, så er det nok fordi, det ikke var så vigtigt alligevel.

Tøjet i ‘Giv væk’-bunken sendes til genbrug med det samme.

Resten af tøjet kommes pænt tilbage i skabet. Sæsonbetonet tøj er noget af det eneste, der har ret til at stå i en kasse på loftet eller hænge i kælderen.

Hele oprydningsprocessen handler om at tage stilling. Der skal ikke dvæles ved minder, der skal ikke køres rundt i, om tøjet har kostet mange penge etc. Hvis det ikke bliver brugt, kan andre måske få gavn af det, og vi får mere plads i vores liv til andre og vigtigere ting.

Om at sælge

Ting der er noget værd, kan man naturligvis forsøge at sælge, men man skal altid overveje, om det er besværet værd. Hvis det er svært at komme af med er der stor chance for, at det bliver liggende i skabet og skaber rod.

Om at købe nyt

Når vi kan nyde et skønt og ryddeligt klædeskab, giver det endnu mere mening at være bevidste om, hvad vi køber i fremtiden. Jeg køber hellere lidt men godt. Jeg forsøger kun at købe ting, jeg ved kan holde i mange år.

Tillykke med dit nu så smukt ordnede klædeskab. Vi ses i morgen til en ny udfordring.

Vil du se hele januar-udfordringen, så kan du finde den lige her!

Du kan melde dig til oprydnings-begivenheden på facebook her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.