Udfordringer

31 dages oprydning – ryd op i dine sko – dag 6

januar 6, 2020

I går fik vi ryddet op i klædeskabet og i dag, er vi så kommet til sko! Udfordringen lyder:

Ryd op i dine sko. De sko, som du ikke har brugt i årevis, de umoderne og dem med for høje hæle kan du komme i kassen.

Kan man skrive et helt indlæg om sko, tænkte jeg, da jeg fik kigget januarudfordringen igennem. Nu har jeg jo besluttet, at skrive et indlæg hver dag i januar for at udfordre mig selv, og jeg har faktisk en del tanker om sko, når det kommer til stykket!

Jeg ejer tre par sko.

Engang havde jeg måske 10-15 par. Det er vist meget normalt for en kvinde at have mange par sko. Høje hæle, ballerinaer, flade sko, sneakers etc. Vi kvinder har brug for sko til enhver lejlighed ikke!? Eller har vi?

Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke længere vil pine mig selv i høje hæle. Jeg vil hellere gå på bare fødder, mærke jorden og kunne lege frit med mine børn i stedet for at stavre rundt i ubehagelige sko, som er dårlige for min krop og kropsholdning, giver smerter i lænd og knæ etc.

Som sagt har jeg tre par sko. Et par lukkede barfodsskosko i læder, et par meget simple barfodssandaler og et par lune hjemmesko. Dengang min mand og jeg mødtes gik jeg helst i højhælede sko og gik højt op i mærketøj og shopping. Meget har ændret sig siden vi mødte hinanden for snart 25 år siden!

Vidste du at de tårnhøje sko til kvinder i renæssancen primært sørgede for, at kvinder ikke kunne løbe fra deres mand? Det synes jeg siger en hel del!

I følge Elizabeth Semmelhack, kurator på The Bata Shoe Museum, var de venetianske mænd i det 15. århundrede meget opsatte på, at deres hustruer gik i de ekstremt høje sko. Skoene hæmmede kvindernes bevægelighed, og de var derfor – i teorien – mindre tilbøjelige til at løbe væk med en anden mand.’ (fra Videnskab.dk)

Når vi rydder op i vores sko er det fuldstændig samme fremgangsmåde, som når vi sorterer vores tøj, som vi gjorde i går:

 • Vær ærlig omkring hvad der klæder dig
 • Skil dig af med sko, som du ikke kan passe
 • Skil dig af med sko, der ikke er din stil
 • Skil dig af med sko, som er meget slidte, er ødelagte etc.
 • Skil dig af med sko, du ikke har brugt i årevis

…Og hvorfor er det nu, at vi skiller os af med ting? Hvis du har glemt det, så vil jeg lige minde dig om det igen. Måske du allerede ovenpå de 5 første dages oprydning og frasortering begynder at mærke, at du bliver lettere, at du får mere energi og at rod i dit hjem fylder mindre. For mig har det været verdens største gave at leve mere minimalistisk. Jeg har fået langt mere tid til alt det, der er vigtigt for mig. Jeg har mere tid til oplevelser med mine børn, jeg er blevet bedre til at passe på mig selv, og jeg har generelt fået så meget mere overskud i mit liv. Jeg bruger i dag virkelig lidt tid på oprydning. Det er jo i virkeligheden der, vi gerne vil hen. Hvem gider rydde op? Det giver så meget mening, at få skabt så meget plads og ro i ens hjem, at oprydningen bliver overflødig!

Hvad er barfodssko?

Hvis du ikke allerede ved, hvad barfodssko er (eller minimalist-sko, som de også kaldes), så vil jeg lige komme med en hurtig forklaring. Jeg er blevet totalt hooked på den type sko, efter jeg begyndte at gå i dem for snart 5 år siden.

De fleste sko i dag har hårde såler, er stive og har let løftet hæl. Man kan spørge sig selv om naturen virkelig er så utjekket, at den designer mennesket, så vi har brug for at gå i sko med let løftet hæl og med masser af støtte. Prøv at tjekke dine børns sko. Stort set alle sko har en hæl, som er højere end sålen ved forfoden og såler som ikke lader fødderne bevæge sig naturligt.

Tanken med barfodssko er, at de lader fødderne bevæge sig frit som går man på bare fødder. Foden består af 26 knogler, 33 led, over 20 muskler, led og ligamenter. Når vi putter vores fødder ned i ufleksible og ‘stødabsorberende’ sko, får de ikke mulighed for at udvikle sig optimalt. Vi styrker ikke fodens muskler og led ordentligt i almindelige sko, og efter jeg selv har gået i barfodssko i mange år, føles almindelige sko som stive klodser på foden. Jeg nyder den fleksibilitet, der er i barfodssko og køber også disse til mine yngste børn.

Held og lykke med oprydningen! Vi ses igen i morgen.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Camilla januar 6, 2020 at 9:21 am

  Hej, hvor køber du dine barfodssko henne? Lyder virkelig inspirerende og dejligt simpelt kun at eje 3 par sko – og en smule angst provokerende ;-). Hvis dine sko er dem på billedet, ser de virkelig lækre ud.

  • Reply Smilerynker.dk januar 6, 2020 at 10:37 am

   Det er nemlig så dejligt og simpelt;o) Støvlerne på billedet er fra Vivo barefoot. De hedder ‘Gobi hi’. Der er en butik i KBH med barfodssko, som hedder ‘Mærkbare’, hvor man kan prøve og mærke etc. Er selv glad for Vivo, og de har nogle, som er super til små drenge som min på 5 år. Desværre har de bare alt for ofte mange udsolgte sko:o/ Held og lykke med at få sorteret lidt fra;o)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.