Gode vaner og taknemmelighed, Udfordringer

31 Dages oprydning – Hvordan ændrer jeg vaner? – Dag 21

januar 21, 2020

 I dag skal vi arbejde lidt med vaner, og dagens udfordring lyder sådan her:

Se på hvor dine ting typisk samler sig. Er det papirrod der samler sig på køkkenbordet? Er det et hjørne, hvor der altid bliver smidt tøj? Ryd det op og tænk over, hvordan denne vane kan ændres.

I dette indlæg, vil jeg fortælle, hvad jeg selv gør, når jeg gerne vil integrere en ny vane. Jeg taler ikke bare om vaner i forhold til oprydning, men også i forhold til de lidt større ting i livet.

I forhold til udfordringen, så har jeg selv haft for vane at smide mine ting på bestemte steder. Eksempelvis smed jeg tidligere altid mine breve og regninger på køkkenbordet uden at tage stilling til dem og der skete det, som altid sker – Der opstod en bunke og der kom hele tiden nye ting til. Pludselig blev børnenes tegninger også lagt der og så lidt smådimser, som ikke havde et hjem etc. Det kender du sikkert. Jeg ser det samme, når jeg går ude i naturen. Når en person har smidt emballage fra en chokoladebar et sted, går der ikke længe, før andre smider mere skrald oveni. Det samme sker i hjemmet. Det må bremses! Så gå rundt i dit hjem og se, hvor tingene samler sig og få ryddet op i dem. Gør noget for at gøre dig selv opmærksom på, at ting ikke skal smides lige dér.

Hvordan gør man det? – Tag stilling med det samme!

Det nemmeste er at fjerne kommoden, hvor du smider dine breve eller fjerne stolen, som du smider dit tøj på. Overvej om tingene har en funktion, eller om de blot bruges til rod. En af de ting, jeg virkelig selv har fået meget ud af er, at jeg tager stilling til mine ting MED DET SAMME! Når jeg tømmer postkassen, gør jeg det på et tidspunkt, hvor jeg har tid til at kigge brevene igennem, så jeg kan få smidt ud, svaret og betalt regninger med det samme. De behøver så ikke at ligge og flyde, til jeg får tid.

Herunder kan du læse mine tanker om, at integrere nye vaner generelt:

Sådan integrerer du en ny vane:

Start småt

Det er så vigtigt, at vi starter småt! 

Du kender det sikkert. Du beslutter dig for at spise sundt, og du starter med at leve af rå grøntsager og grøntsagsjuice. Det kører for dig i de første par dage, og så falder du i. Du tømmer dine børns slikposer, spiser to croissanter og en kage og ender med at slå dig selv i hovedet, fordi du føler dig som en fiasko. Det er vist det klassiske eksempel, som de fleste kender. Jeg kender det i hvert fald selv!

Eller… Du beslutter dig for at komme i gang med at løbe og starter med at kæmpe dig igennem 5 km. Hvorefter du får løbeknæ og ikke kan løbe i flere uger. 

Så start småt. Det er den bedste taktik til at få succes med din nye vane. 

Når vi starter småt, virker det næsten fjollet ikke at gøre det. Hvis vi vil leve sundere og beslutter os for at starte med at spise et æble om dagen, så er det nemt, eller hvis vi beslutter dig for at motionere, og vi starter med at danse til musik 5 minutter om dagen, så er det altså langt mere overkommeligt, end når vi starter med alt for meget. 

Når vi starter småt og alligevel oplever en belønning, vil vi langsomt kunne udvide og gøre mere. Vi udvider eksempelvis løbeturen med 5 minutter om ugen, eller indfører endnu et sundt tiltag hver uge.

Accepter negative tanker

Mange af os tror, at negative tanker er noget møg, og at de for hver en pris skal forsvinde. Det skal de også, men det kan de ikke, før vi har accepteret, at de er der. Først når vi har gjort det, kan vi arbejde med dem og ændre dem. 

Det handler om ikke at lade vores tanker styre os.

Et eksempel kan netop være, at vi vil leve sundere. Vi har måske spist sundt i en periode og pludselig ‘fucker’ vores hjerne med os. Den siger: ‘Nu har du gjort det såååå godt, du fortjener en cola… en enkelt cola skader ikke!’ Det er så her, vi skal være stærke og ikke lade tankerne vinde. Vi må holde fast i det sted, vi er på vej hen ved at acceptere tankerne, men tænke på belønningen, som sikkert allerede kan mærkes i form af bedre helbred og mere energi og glæde. 

Nyd vanen

En anden vigtig ting er, at vi nyder processen og øver os i at glædes over det projekt, vi har sat igang. Som i livet, hvor det er rejsen, der er det vigtige, så gælder det samme med vaner. De skal ikke ses som en straf, men som noget, der giver os et bedre liv. Det er vigtigt, at vi holder fokus på alle de gode ting en vane kan give, fordi det gør det nemmere for os at holde fast i vanen. 

Hvad gør du, hvis det går galt

En virkelig essentiel ting i forhold til at skabe gode vaner er, at vi tænker over, hvad vi gør, hvis det går galt. Hvis vi springer over, drikker den cola eller lignende. Det er vigtigt, at vi har lagt en plan, så vi hurtigt kommer ‘back on track’. Tænk over, hvad vi skal gøre for at komme tilbage på sporet. ER det, at du fortæller andre om din nye vane? Er det, at du laver en aftale med en ven om, at I skal løbe sammen, så I kan holde hinanden fast? Hvordan kan du komme tilbage på sporet, hvis du fejler?

Hvad skal der komme ud af den nye vane?

Det er rigtig godt at tænke over, hvad det er, der skal komme ud af din vane. Det er nemlig noget af det, der kan gøre, at vi holder bedre fast. Hvis det handler om, at vi gerne vil have mere tid, og derfor gerne vil lave mere minimalistisk, så er det netop en af de belønninger, der kommer ud af det, at vi får ryddet godt og grundigt op og ud. VI vil hurtigt mærke, at vi får mere tid i vores liv til andre ting end at rydde op. Vi vil derfor naturligt ville kunne holde fast, fordi vi mærker, at det betyder noget for os og er vigtigt for at øge vores livskvalitet.

Tak fordi, du læste med!

Vi ses i morgen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply 31 Dages oprydning – Ryd op i dit papirrod – Dag 22 – Smilerynker.dk januar 22, 2020 at 12:20 pm

    […] Præcis som jeg skrev i går, så er den bedste måde at komme papirrod til livs, at vi tager stilling til det med det samme. […]

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.