18 stykker tøj

januar 18, 2018

Forleden dag stod jeg i køen i Irma og ventede på, at jeg kunne betale for mine varer. Bag mig stod en kvinde og jeg bemærkede, at hun kiggede på mig. Da vi fik øjenkontakt, sagde hun med et smil: ‘Wow, hvor er du lækkert klædt på!’. Jeg blev selvfølgelig glad. Det er ret vildt, hvad det gør, når et andet menneske kommer med den slags tilkendegivelser. Jeg synes, at det viser så stort et overskud, når man komplimenterer en vildt fremmed i en kø i Irma. Jeg gik smilende ud af Irma med min salat og mine gulerødder i indkøbsposen og tænkte lidt videre over det her med tøj.

Jeg har jo tidligere skrevet om, hvorfor jeg har valgt kun at have ganske lidt tøj i klædeskabet. Pt. har jeg 18 stykker tøj i klædeskabet inkl. sko, overtøj etc. For de fleste kvinder er det virkelig lidt tøj, men for mig giver det mening at have ganske lidt. Dengang jeg havde mere tøj, vidste jeg aldrig, hvad jeg skulle tage på. Det er nemt nu, hvor alt mit tøj er udvalgt med omhu, og nu hvor alt mit tøj er noget, som jeg rigtig godt kan lide, og som jeg føler mig godt tilpas i. Jeg går op i at have en bæredygtig garderobe, hvor jeg bruger alt det tøj, der er i den, og hvor jeg kun skifter ting ud, når de ikke længere kan bruges. Derfor vælger jeg tøj, som enten er genbrug eller noget, som er produceret under ordentlige forhold, og som jeg ved kan holde rigtig længe. Jeg går ikke op i, hvad der er på mode, men går efter det, som jeg føler er min egen stil.

Mine overvejelser omkring tøj handler meget om miljø – Både det, at produktionen af tøj er en af de mest forurenende industrier i verden, og det, at de mennesker, som arbejder i industrien i mange tilfælde arbejder under kummerlige forhold og bliver udsat for kemikalier i voldsom grad. Udover det, så er der for mig også en hel masse helt lavpraktiske overvejelser. I en familie som vores med 6 personer giver det mening, at vi alle har ganske lidt tøj. Havde vi mere, ville det rode mere, vi skulle bruge mere tid på at rydde op i det, vaske det, lægge det på plads, stryge etc. I stedet er vi meget systematiske omkring vores tøj og har tal på, hvor meget vi hver især har. Vi vasker kun tøj to gange om ugen og sparer dermed både vand, vaskemiddel og strøm (vi bruger faktisk slet ikke vaskemiddel). Jeg har ikke lyst til at bruge en masse tid på praktiske opgaver såsom tøjvask, så det er en fantastisk ting at minimere det så meget, at der ikke skal bruges ret meget tid på det. Hvorfor er mindre tøj lig med mindre vasketøj, tænker du måske. Min oplevelse er, at når vi har mindre, så er vi knap så tilbøjelige til at smide tøj, som sagtens kan bruges en dag eller to mere til vask. Vi er mere økonomiske i brugen af vores tøj, passer bedre på det, og slider det mindre ved ikke at vaske det efter en enkelt dags brug. Vi tænker også mere over at få fyldt maskinen op hver gang og ikke bare vaske, fordi vi vil have noget bestemt på. Sådan er det, når alt ens tøj er ens yndlingstøj. Da vi havde mere tøj, ventede jeg ofte længe med at vaske, så vasketøjskurvene til sidst flød ud over alle breder. Det tog min energi at se på rodet, og tøjet har ikke godt af at ligge krøllet sammen i vasketøjskurven i evigheder. Nu vasker vi tirsdag og torsdag, og tænker ikke på vasketøj resten af ugens dage. Det giver ro!

Jeg tror, at de fleste af os kan klare sig med langt mindre, end vi har, og det giver os mere frihed, fordi vi så ikke skal bruge en masse tid på at rydde op i vores ting. Hvis vores hjem er kaos, så er det så fedt at få styr på klædeskabet, fordi vi så også får styr på vasketøjsmængden og bunkerne.

I forhold til økonomien giver det naturligvis også mening, at være bevidst og ikke købe nyt hele tiden. Vores valg om kun at købe det, vi har brug for gør, at vi har et liv, hvor vi kan være rigtig meget sammen med vores børn. Ja, jeg er faktisk sammen med dem hele tiden!

Og det med tallet 18… Det er ikke fordi, der overhovedet skal sættes tal på. Det er fuldstændig ligegyldigt hvor meget, man vælger at have. Det handler jo om, at finde sin egen balance og mærke efter, hvad der giver mening for en.

Vil du have flere fif til at få ryddet op, så kan du læse mine tidligere indlæg om oprydning i garderoben:

UDFORDRINGEN: 4. DECEMBER – RYD UD I DIT KLÆDESKAB

RYD OP I KLÆDESKABET

EN LILLE GARDEROBE

Se en lille film fra mit klædeskab her:

 

Husk, at workshoppen ‘Fra kaos til kærlighed – få ro i dit hjem på 12 uger‘ starter igen d. 28. Januar. Du får stadig 1000kr i rabat ved tilmelding (men kun indtil på tirsdag), så skynd dig at melde dig til!

Følg min facebookside her!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.