10 tips til et hjem uden rod

juni 19, 2018

Jeg har skrevet utrolig mange indlæg om, hvordan rod stjæler vores tid og energi. I dette indlæg vil jeg give dig mine bedste råd til at skabe et hjem med ro og orden.

Kom i gang

Oprydning er som med træning; Noget, de fleste mennesker virkelig skal tage sig sammen til. Når vi først er kommet i gang med at rydde op (eller træne), så er det faktisk meget hyggeligt, men det sværeste er at komme i gang og få taget sig sammen til at starte. Så mit første råd er, at du beslutter dig for at tingene skal være anderledes, at du vil have et hjem, som ikke roder og så er det bare at se at komme i gang! Så mange af os er totalt overvældede af mængden af materielle ting i vores hjem, så vi må simpelthen overkomme de mentale blokeringer og komme i gang.

Sæt tid af til oprydning

Beslut dig for at bruge et vist stykke tid hver dag på projektet. Det kan være 10 eller 15 minutter hver dag, hvor du rydder op i et specifikt område. Jeg er sikker på, at du vil bruge mere tid, når du først er kommet i gang, for det giver energi at få ryddet op og sorteret fra, men det virker bare mere overskueligt, hvis man sætter tid af til det. Så sæt stopuret og kom i sving!

Lær noget nyt mens du rydder op

Jeg elsker at lytte til podcasts, mens jeg ordner vasketøj, opvask, rengøring etc. Verden er fuld af geniale podcasts, som kan udvide vores horisonter. Hvis du er optaget af at leve mere minimalistisk, kan du starte med at lytte til ‘The minimalists’ podcasts og blive inspireret til at rydde godt og grundigt op. Jeg har også selv lavet flere podcasts, som du kan lytte til lige her.

Gør en ting ad gangen

Multitasking er i mine øjne roden til alt ondt! Det er så forstyrrende for hele vores system, at vi flakker rundt og hele tiden springer fra det ene til det andet og gør flere ting på en gang. Vi må øve os i at holde fokus og gøre én ting ad gangen. Luk facebook og instagram ned, mens du rydder op og vær til stede i det, du laver. Podcasts er dog tilladt…

Ryd op i et roligt tempo

Vær grundig og ryd op i et stilfærdigt tempo. Oprydning skal ikke bare overstås, men skal gøres ordentligt og grundigt. Tag dig godt af dine ting og giv dem opmærksomhed. På den måde kan du også bedre mærke, hvad der skal ud og hvad der skal blive i dit hjem.

Fokuser på et område 

Hvis dit hjem er meget kaotisk og fuld af ting, så vil jeg virkelig anbefale dig, at du fokuserer på et område ad gangen. Lad være med at se på det hele på én gang, for så giver man let op på forhånd. Tag et lille område og fokuser på det!

Find dine problemområder

Vi har dem alle sammen… De der områder, hvor tingene på mystisk vis hober sig op. Papirer, som bare lægger sig i stabler og irriterer. Dimser, som samler sig på øverste hylde på reolen etc. Tænk over, hvad du kan gøre ved disse områder. Her er, hvad jeg gjorde: Jeg tømte mine reoler og gav både indhold og reoler væk, jeg begyndte at tage stilling til alt med det samme, og jeg lod være med bare at lægge ting fra mig. Eksempelvis tømmer jeg postkassen, når jeg har tid til at læse brevene og tage stilling til dem med det samme, så de ikke bliver til rod.

Lav systemer

På min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’ er et af de helt store emner, at vi får arbejdet med gode rytmer og vaner omkring alle de praktiske gøremål. På den måde tager tingene aldrig overhånd. Når vi altid vasker alt tøj tirsdag og torsdag, handler søndag, vander blomster om lørdagen og gør badeværelset rent om onsdagen, så er der altid styr på tingene. Det er naturligvis bare eksempler, men det giver virkelig mening, at skabe nogle gode systemer, så vi aldrig bliver overvældede. Det kan lyde kedeligt at sætte tingene i system, men jeg VED, at det er langt kedeligere, når der ikke er mere rent tøj i skabene, når vasketøjskurven flyder ud over alle breder og når der ikke er handlet ordentligt ind etc.

Find et hjem til alle dine ting

Det har en kolossal betydning, at alle vores ting har en fast plads. Har vores ting ikke en fast plads, bliver det let sådan, at vi flytter rundt på dem hele tiden og bruger en masse tid og energi på det. Så find en plads til hver eneste ting, du har i dit hjem. OG HUSK: DU HAR ALDRIG BRUG FOR MERE OPBEVARING! DU HAR BRUG FOR FÆRRE TING!

Hav ikke flere ting i dit hjem end det du kan overskue

De fleste af os har alt alt for mange ting i vores hjem. Vi har for mange køkkenredskaber, for meget tøj, for mange møbler, for meget _______________ (sæt selv ind). Ja, vi har bare for meget, og det stjæler vores tid og energi og vores penge. Et godt fif er at pakke de ting væk, som man er lidt i tvivl om, om man får brugt i en periode på minimum en måned. Savner man dem ikke, skal de naturligvis ud af huset og gøre gavn hos andre.

Vil du læse endnu mere om minimalistisk livsstil, så kan du finde alle mine indlæg om oprydning og minimalisme her. 

Vi du have hjælp til din oprydning? Så meld dig ind i mit unikke oprydningsfællesskab via min workshop ‘Fra kaos til kærlighed – Få ro i dit hjem på 12 uger’.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Nina juni 19, 2018 at 8:52 pm

    Tusen takk, dette passer perfekt. Jeg tar 6 uker sommerferie og gleder meg så mye til å få orden, ro og harmoni. Skap for skap, rom for rom.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.